J. Vormann, K. Wiedemann: Dieta odkwaszająca organizm – recenzja

10 listopada 2018, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Jurgen Vormann, Karola Wiedemann:

Dieta odkwaszająca organizm

Dieta zasadowa, czyli przywracająca równowagę kwasowo-zasadową i zmniejszająca obciążenie substancjami kwasotwórczymi polecana jest zwłaszcza kobietom. Polega na jedzeniu większej liczby produktów o charakterze zasadowym, do których zalicza się głównie owoce i warzywa, natomiast eliminuje się m.in. tłuste mięsa, pszenicę, żółte sery i cukier.

 

Skuteczna dieta zakłada, że skoro pH organizmu ludzkiego jest lekko zasadowe, to pokarmy, które spożywamy również powinny być alkaliczne. Dietę odkwaszającą stosuje się w celu przywrócenia równowagi kwasowo-zasadowej, która została zaburzona na skutek błędów żywieniowych. Spożywanie zakwaszających posiłków uważa się za głównego winowajcę takich chorób, jak osteoporoza, problemy z sercem, ból kręgosłupa i kamienie nerkowe. Spożywanie produktów zasadowych pomaga w walce z nadwagą i wzdęciami, poprawia trawienie, koloryt skóry i nastrój.

W książce Dieta odkwaszająca organizm, prof. dr Jurgen Vormann i Karola Wiedemann proponują program oczyszczający wraz z przepisami, aby przywrócić równowagę alkaliczną organizmu. Dobrze skomponowana dieta odkwaszająca poprawia metabolizm komórkowy oraz umożliwia odzyskanie sił witalnych oraz chęci do życia. W pierwszej części książki autorzy przedstawiają krótką historię odżywiania, a także praktyczne porady, z których dowiemy się, jak uniknąć zakwaszenia organizmu oraz poznamy znaczenie pojęć kwasy i zasady. Omawiają oznaczenia wartości pH, podpowiadają jak rozumieć układy buforowe, wskazują pozytywne znaczenie substancji zasadowych oraz tłumaczą jak rozpoznawać substancje kwasowe i zasadowe. W diecie alkalicznej ogromne znaczenie ma model odżywiania 4:1, autorzy tłumaczą zatem jak właściwie komponować posiłki oraz odpowiadają na pytanie co jeść, by nie zakwaszać organizmu. Znajdziemy tu również listę najważniejszych produktów spożywczych i napojów ze wskazaniem potencjału zasadotwórczego. W tym krótkim wstępie znajdziemy także informacje o dietetyce związanej z równowagą kwasowo-zasadową.

 

Druga część książki to pomysły na wspaniałe alkaliczne dania. To zbiór 75 fantastycznych przepisów, które usatysfakcjonują każdego. W książce znajdziemy pomysły na śniadania, pasty, zupy, dania mięsne i mączne, koktajle i sałatki oraz oczywiście ciasta i desery na każdą okazję. Przepisy są przejrzyste, smaczne i ciekawe, dokładnie opisują krok po kroku jak przygotować dane danie. Ponadto została wyliczona ich wartość odżywcza, co każdemu ułatwi ułożenie własnego jadłospisu.

Znajdziemy tu między innymi przepisy na chleb ziemniaczany, irlandzkie placki ziemniaczane, bułeczki z ziołami, musli kokosowo-bananowe, jajecznicę z ziołami, pomidorami i grzybami, pieczarki duszone w sherry, zupę z czosnku niedźwiedziego z grzankami czy koper włoski faszerowany. Niezwykle atrakcyjne przepisy na dodatki do pieczywa to między innymi konfitura rabarbarowo-morelowa, pasta z soczewicy z pieczarkami, pasta jabłkowo-cebulowa z bylicą pospolitą, warzywa z patelni czy kurki z tofu. Wśród przedstawionych propozycji, bardzo wiele miejsca zajmują sałatki oraz warzywa, w tym takie przepisy, jak: sałatka ze szparagów i truskawek, sałatka z nektarynek z bazylią, sałatę z arbuzem, roszponka z brukwią i owocem granatu, sałatka z endywii z mandarynkami i jabłkiem, sałatka z topinamburu, zapiekanka selerowo-marchewkowa, duszony jarmuż czy quiche brokułowy.

W książce autorzy przedstawiają również wiele pomysłów na dania z ryb, w tym między innymi: krem z wędzonego pstrąga na liściach cykorii, sałatka śledziowa z białą rzodkwią, dorada z dodatkiem ziół, filet z flądry z ziemniakami, sandacz w warzywnej pierzynce, czy dorsz z warzywami i gnocchi. Wśród dań mięsnych znajdziemy między innymi receptury na przygotowanie duszonej wołowiny z dynią, wieprzowinę z owocami, chili con carne z awokado oraz mieloną wołowinę z cukinią.

Konkretne przepisy są opisane krok po kroku, więc nawet osoby bez dużego doświadczenia w gotowaniu czy pieczeniu poradzą sobie z ich odwzorowaniem we własnej kuchni. Prezentowane potrawy są szybkie do przygotowania, a przy tym smaczne i dobre. Dodatkowo przepisy uzupełnione są pięknymi zdjęciami, które nie tylko wzbogacają książkę, ale też ułatwiają przeniesienie prezentowanych receptur do własnej kuchni. Wydanie poradnika zasługuje na podkreślenie, bowiem książka naprawdę jest przepiękna, wydana na najwyższym poziomie, co sprawia, że stanowi ozdobę dla każdej kuchni, a także może być wspaniałym pomysłem na niebanalny prezent.

Polecamy serdecznie.