Joanna Tołłoczko
Zdrowe i domowe. Zabierz posiłek ze sobą – recenzja
Moda na zdrowe jedzenie jest jednym z tych trendów, które każdy z nas powinien wdrążyć do własnego życia. Joanna Tołłoczko podpowiada jak pozbyć się posiłkowej monotonii, cieszyć się prawdziwym smakiem i zdrową żywnością bez względu na to co robimy i gdzie jesteśmy. Zabranie własnego obiadu pozwala także dokładnie kontrolować to, co się spożywa. Już samo przygotowanie posiłku i świadomość, że możemy po niego sięgnąć gdy tylko poczujemy głód sprawia, że warto zmienić nawyki żywieniowe i zacząć żyć oraz jadać zawsze smacznie i domowo.
W książce znajdziemy pomysły i przepisy na ponad 100 dań, które przygotujemy w domu, a następnie bez problemu odpowiednio zapakujemy i zabierzemy ze sobą – do pracy, szkoły czy na wycieczkę. Propozycje dań są alternatywą dla oklepanych kanapek i receptą na samczne jedzenie w każdym miejscu. Autorka podaje przepisy na sałatki, dania mączne, zupy, dania z makaronem, ryżem i kaszą, a także ciekawe zamienniki kanapek i fantastyczne dania mięsne.
Wśród propozycji obiadów na wynos znajdziemy między innymi: pączki z mięsem, placki tureckie z warzywami, naleśniki ze szpinakiem i fetą lub z kurczakiem po warszawsku, pittę arabską z kurczakiem, paszteciki z kapustą lub pieczone pierogi z kurczakiem i grzybami, roladki z ciasta francuskiego z łososiem lub mięsem i warzywami, roladki faszerowane, pieczeń rzymską, albo krokieciki z farszem jajecznym lub pieczenią.
Poznamy także receptury na: jajka faszerowane w skorupkach, frittata ligure, placuszki z cukinii, warzywniaki czyli placki ziemniaczane z warzywami, filonki z ryby, paprykę faszerowaną, kalafiorki w cieście, kotleciki drobiowo-groszkowe, kuleczki ryżowe z serem, potrawkę kurczakową z warzywami, faszerowane kalarepki, kabaczettę, a wśród mięsnych smakołyków możemy przygotować: polędwicę cielęcą po szlachecku, roladę indykową z jabłkiem i marchewką, sałatki z kurczakiem, ryż smażony z dodatkami, risotto z salsą pomidorową lub pieczoną papryką.
W książce znajdziemy także fantastyczne pomysły na dania makaronowe, np. łosoś z kolorowymi świderkami, kokardki z szynką i warzywami, makaron z tuńczykiem, zapiekanka ziemniaczana z rybą i cukinią oraz najróżniejsze sałatki, np.: łososiowa z brokułami, makaronowa z serem pleśniowym lub warzywami i szynką, czosnkowa z ryżem, selerowo-ananasowa, paprykowa, kuskusowa z kurczakiem, wielowarzywna z żółtym serem, z kaszą jaglaną, czy owocową. Autorka kusi także propozycjami na drożdżwki, jędrusie, urszulki, rogaliki, magdalenki, czy słodkie racuszki.
Jeśli zdrowy posiłek chcesz mieć zawsze pod ręką, zapakuj i zabierz ze sobą jedzenie przygotowane w domu. Zamiast decydować się na niezdrowe przekąski albo śniadania rodem z fast-fooda, warto samodzielnie przygotować posiłek na wynos. Takie zdrowe i domowe pudełeczka czy słoiczki nie tylko wyśmienicie smakują, ale też bardzo ładnie wyglądają. Z książką Zdrowe i domowe możemy powiedzieć dość kanapkom, fast foodom i stołówkom firmowym. Możemy zabrać domowy obiad ze sobą, a sięgając po przepisy J. Tołłoczko pomysłów nam nie zabraknie. Kuszą w niej nie tylko fantastyczne przepisy, ale także prześliczne kolorowe fotografie, które oddają urok przepisów i apetycznie kuszą.
Książka idealna dla każdego. Przepisy proste, smaczne, znakomicie opisane. Polecamy serdecznie.