Irlandzkie lato

6 lipca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Kolor kawy zabarwionej mlekiem, delikatny cynamonowy zapach przełamany nutką karmelu i lekko waniliowy, czekoladowo – kakaowy smak… to najprostszy i oczywiście całkowicie niewystarczający opis jednego z najpopularniejszych likierów świata- Irish Cream.
Prawdziwy Irish Cream sporządzany jest według ustalonej receptury: to kompozycja irlandzkiej whiskey i świeżej śmietanki, zmieszanych w odpowiednich proporcjach. Jednak potrzeba było wielu lat prób i eksperymentów, aby konsystencja obu składników była jedwabiście gładka i nie rozwarstwiała się. Pierwszy, a zarazem najpopularniejszy Irish Cream, czyli likier Baileys został wprowadzony do sprzedaży w 1974 roku i od razu stał się niekwestionowanym królem likierów. Jego obecność na rynku alkoholowym rozpoczęła modę na podobne produkty oraz przyczyniła się do wzrostu zainteresowania prawdziwą irlandzką whiskey. Dzisiaj Irish Cream dostępny jest w ok. 170 krajach na całym świecie, zachwycając kolejne pokolenia fanów irlandzkich smakołyków. Krem irlandzki może być podawany na wiele sposobów: z lodem, w drinkach z wódką, brandy, whiskey, a także jako dodatek do ciast, kawy i deserów. Jego bezalkoholowym zamiennikiem jest np. Syrop Irish Cream marki Czas na Herbatę, który może być równie atrakcyjnym składnikiem każdej kawy, deseru, czy drinka. Ciekawym urozmaiceniem podwieczorku może być zaproponowanie gościom jednego z najpopularniejszych shotów na świecie, tak zwanego B-52. Aby go przygotować, potrzebujemy 20 ml likieru kawowego, 20 ml kremu irlandzkiego (lub syropu Irish Cream Czas na Herbatę) oraz 20 ml likieru pomarańczowego. Wszystkie składniki wlewamy powoli po łyżeczce tak, by powstały trzy kolorowe warstwy. Dla spektakularnego efektu możemy zgasić światła i podpalić likier pomarańczowy, który znajdzie się na samej górze drinka. Klasycznym sposobem jego wypijania jest nakrycie kieliszka dłonią tak by się przyssał, a następnie wychylenie całości jednym haustem. Pamiętajmy jednak, że ta klasyczna co prawda metoda nie jest jedną z najbezpieczniejszych. Jeśli w letnie popołudnia zechcemy spróbować prawdziwej kawy po irlandzku, która przeniesie nas wprost do kraju zielonych pastwisk, możemy zmieszać wystudzoną kawę wraz z Irish Cream w proporcjach 120 ml i 60 ml, dodać kostki lodu i ewentualnie bitą śmietanę. Kierowców i abstynentów nie musi omijać ta niewątpliwa przyjemność. Wystarczy zastąpić Krem Irlandzki syropem o tym smaku i rozkoszować się głębią aromatu.
Syropy smakowe marki Czas na Herbatę możemy stosować także do ciast, lodów, deserów, naleśników… Na co nam tylko przyjdzie ochota.