Irlandzkie lato

Avatar photo
6 lipca 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Kolor kawy zabarwionej mlekiem, delikatny cynamonowy zapach przełamany nutką karmelu i lekko waniliowy, czekoladowo – kakaowy smak… to najprostszy i oczywiście całkowicie niewystarczający opis jednego z najpopularniejszych likierów świata- Irish Cream.
Prawdziwy Irish Cream sporządzany jest według ustalonej receptury: to kompozycja irlandzkiej whiskey i świeżej śmietanki, zmieszanych w odpowiednich proporcjach. Jednak potrzeba było wielu lat prób i eksperymentów, aby konsystencja obu składników była jedwabiście gładka i nie rozwarstwiała się. Pierwszy, a zarazem najpopularniejszy Irish Cream, czyli likier Baileys został wprowadzony do sprzedaży w 1974 roku i od razu stał się niekwestionowanym królem likierów. Jego obecność na rynku alkoholowym rozpoczęła modę na podobne produkty oraz przyczyniła się do wzrostu zainteresowania prawdziwą irlandzką whiskey. Dzisiaj Irish Cream dostępny jest w ok. 170 krajach na całym świecie, zachwycając kolejne pokolenia fanów irlandzkich smakołyków. Krem irlandzki może być podawany na wiele sposobów: z lodem, w drinkach z wódką, brandy, whiskey, a także jako dodatek do ciast, kawy i deserów. Jego bezalkoholowym zamiennikiem jest np. Syrop Irish Cream marki Czas na Herbatę, który może być równie atrakcyjnym składnikiem każdej kawy, deseru, czy drinka. Ciekawym urozmaiceniem podwieczorku może być zaproponowanie gościom jednego z najpopularniejszych shotów na świecie, tak zwanego B-52. Aby go przygotować, potrzebujemy 20 ml likieru kawowego, 20 ml kremu irlandzkiego (lub syropu Irish Cream Czas na Herbatę) oraz 20 ml likieru pomarańczowego. Wszystkie składniki wlewamy powoli po łyżeczce tak, by powstały trzy kolorowe warstwy. Dla spektakularnego efektu możemy zgasić światła i podpalić likier pomarańczowy, który znajdzie się na samej górze drinka. Klasycznym sposobem jego wypijania jest nakrycie kieliszka dłonią tak by się przyssał, a następnie wychylenie całości jednym haustem. Pamiętajmy jednak, że ta klasyczna co prawda metoda nie jest jedną z najbezpieczniejszych. Jeśli w letnie popołudnia zechcemy spróbować prawdziwej kawy po irlandzku, która przeniesie nas wprost do kraju zielonych pastwisk, możemy zmieszać wystudzoną kawę wraz z Irish Cream w proporcjach 120 ml i 60 ml, dodać kostki lodu i ewentualnie bitą śmietanę. Kierowców i abstynentów nie musi omijać ta niewątpliwa przyjemność. Wystarczy zastąpić Krem Irlandzki syropem o tym smaku i rozkoszować się głębią aromatu.
Syropy smakowe marki Czas na Herbatę możemy stosować także do ciast, lodów, deserów, naleśników… Na co nam tylko przyjdzie ochota.



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.