Inspirująca para: sery pleśniowe na jednym talerzu z młodą kukurydzą
Świeże, smukłe i młodziutkie kolby kukurydzy kuszą przechodniów na każdym straganie. Miło zanurzyć zęby w chrupkich, słonecznych ziarnach. Jeśli puścisz wodze wyobraźni w kuchni i połączysz je z serami pleśniowymi oraz kilkoma innymi, sezonowymi produktami, stworzysz inspirujące, wakacyjne dania, które urzekną Twoich domowników.
Zdrowie zaklęte w małej kolbie, smak ukryty w serach z pleśnią
Kukurydza, którą do Europy przywiózł wieki temu sam Krzysztof Kolumb, jest bogatym źródłem witamin i składników odżywczych. Znajdziesz w niej witaminy C,A,E, PP oraz z grupy B. Ale ziarna zawierają też liczne sole mineralne: fosfor, potas, wapń, magnez i selen. Ten ostatni wykazuje szczególnie dobroczynne działanie – chroni organizm przed chorobami nowotworowymi. Czas zatem przygotować pyszny, lekki i przede wszystkim zdrowy posiłek na upalny, letni dzień albo wieczór.
Pora wyprawić się na targ po sery pleśniowe, nie omijaj także straganów ze świeżymi warzywami. Kup rukolę, rzodkiewki, pachnące, dojrzałe pomidory, oliwki i, oczywiście, kolby młodej kukurydzy. Umytą sałatę rozłóż na półmisku i hojnie skrop oliwą z wyciągiem z bazylii i octem balsamicznym. Ułóż pokrojone pomidory, rzodkiewkę, dodaj oliwki i niewielkie kawałki sera pleśniowego. Jeśli zależy Ci na nieco ostrzejszych i z pewnością intrygujących aromatach – wykorzystaj ser z niebieska pleśnią. Gdy wolisz subtelniejsze nuty – dołóż delikatniejszy produkt Castello z białą pleśnią. Teraz kolej na ziarna kukurydzy, najzdrowsze są surowe, jednak gotowane również zachowują sporo składników odżywczych. Gdyby surowe okazały się dla Twoich bliskich za twarde – wcześniej ugotuj kolby w wodzie, a dopiero później oddziel ziarna i wsyp do wakacyjnej sałatki. Dopraw potrawę solą i pieprzem – pamiętaj, że zdrowszy jest ziołowy. Amatorzy świeżych ziół prosto z grządki mogą uzupełnić danie zieloną bazylią.
Sery w kukurydzianych nutach dla wakacyjnych głodomorów
Nieszablonowe kompozycje serów i kukurydzy mogą stanowić podstawę również bardziej sycących dań na obiad lub wczesną kolację. Jeśli spodziewasz się, że Twoje kochane głodomory zaraz wpadną do domu po dniu pełnym wrażeń i zabaw na świeżym powietrzu – przygotuj coś konkretniejszego „na ząb” – potrawę, która pozwoli uzupełnić energię i da siłę na radosne przeżywanie kolejnych wakacyjnych przygód. Z pewnością ich podniebienia urzeknie kolorowe risotto z młodymi jarzynami i, naturalnie, smakowitymi serami z pleśnią.
Zagotuj bulion – jarzynowy albo drobiowy i koniecznie uzupełnij go pachnącymi, świeżymi ziołami – dodaj swoje ulubione z targu, grządek lub doniczek na balkonie. Ewentualnie możesz posłużyć się sporą szczyptą suszonych ziół prowansalskich. Posiekane cebule i ząbki czosnku zeszklij na patelni z odrobiną oliwy. Dołóż pokrojona marchewkę i brokuły – trzymaj je na ogniu, żeby nabrały „rumieńców”. Teraz połącz całość z ryżem włoskim i smaż, aż ziarenka staną się nieco przezroczyste. Zalej wszystko bulionem, wsyp „kuleczki” kukurydzy. Kiedy ryż całkiem zmięknie – dopełnij danie aromatycznym serem z niebieską pleśnią, np. Castello Creamy Blue. Jeszcze szczypta soli i pieprzu, zamieszaj i spójrz na ser. Rozpuścił się? To znaczy, że pora zaprosić domowników na pyszny, pożywny posiłek.
Przygotowując wakacyjne potrawy, nie obawiaj się „okrasić” ich krzyną fantazji. Nie unikaj nietuzinkowych połączeń i kompozycji – lato i świeże produkty z działki to idealna pora na kulinarne eksperymenty. Przygotuj inspirujące dania z serów pleśniowych, kukurydzy, warzyw i dopraw je szczyptą miłości. Pozostaje z przyjemnością przypatrywać się, jak wszystko znika z talerzy, a rodzina pałaszuje, „aż się uszy trzęsą”.