Imbryki porcelanowe – niezastąpiony element zastawy stołowej

13 kwietnia 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Zachwycający smak i aromat serwowanych gościom i domownikom gorących napojów to nie tylko zasługa starannie dobranych składników i indywidualnych umiejętności baristy. Wiele zależy też od odpowiedniego doboru naczyń wchodzących w skład zastawy stołowej. Położony na stole piękny imbryk porcelanowy i wydobywająca się z niego woń świeżo zaparzonej kawy czy herbaty sprawi, że romantyczne chwile we dwoje albo święta spędzone w rodzinnym gronie zostaną zapamiętane na długo. Warto dowiedzieć się, jakie naczynia najlepiej sprawdzają się w określonych okolicznościach oraz czym kierować się przy ich zakupie.

Imbryk porcelanowy służy do przygotowywania ulubionych gorących naparów. Podawana w nim herbata to prawdziwa rozkosz dla podniebienia oraz dla nosa. Eleganckie, wyposażone w pokrywkę naczynie stanowi niezaprzeczalną ozdobę całego zestawu obiadowego. Ogromną popularnością wśród smakoszy herbacianych i kawowych napojów cieszą się zwłaszcza modele z zaparzaczem.

Imbryki porcelanowe o uniwersalnym zastosowaniu

Trzeba mieć świadomość, że odpowiednio dobrany imbryk porcelanowy wyróżnia się uniwersalnością zastosowania. Można w nim przygotować napary z różnego rodzaju herbaty (m.in. zielonej, czerwonej albo czarnej). Doskonale nadaje się też do zaparzania napojów z różnymi dodatkami, np. listkami mięty, kwiatem hibiskusa czy skórkami pomarańczy. W porcelanowym imbryku także kawa nabiera wyjątkowego, niepowtarzalnego smaku oraz aromatu. Będące elementem eleganckiego serwisu obiadowego naczynie doskonale spełnia też funkcje dekoracyjne. Umieszczone w widocznym miejscu w salonie lub jadalni idealnie wkomponowuje się w styl urządzenia wnętrza, nadając mu niepospolitego charakteru.

Zalety używania imbryków porcelanowych

Dlaczego spośród różnego rodzaju naczyń do zaparzania kawy i herbaty warto wybrać imbryk porcelanowy? Poza względami estetycznymi za stosowaniem tego typu akcesoriów przemawia też bezpieczeństwo ich użytkowania. Porcelana w kontakcie z żywnością nie wydziela toksycznych substancji. W wykonanym z niej imbryku można zatem przechowywać zaparzoną kawę lub herbatę przez dłuższy czas. Naczynia porcelanowe stosunkowo łatwo utrzymać w czystości. Do ich przecierania wystarczy wykorzystać szmatkę nasączoną ciepłą wodą i płynem do mycia naczyń.

Imbryk porcelanowy czy czajnik – oto jest pytanie!

Wiele osób uważa, że imbryk porcelanowy i czajnik to te same naczynia. Tymczasem obu pojęć nie można utożsamiać ze sobą. Obecnie czajnikiem nazywa się bowiem przede wszystkim elektryczne naczynie służące do gotowania wody na herbatę czy kawę. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu mianem tym określało się natomiast pojemnik przeznaczony do zaparzania herbacianej esencji. Sam imbryk służył natomiast wówczas do przechowywania gorącej wody, którą następnie wlewano do przygotowanego naparu w celu rozcieńczenia. Dołączenie do imbryka sitka sprawiło, że aktualnie naczynie to może być z powodzeniem wykorzystywane do zaparzania kawy lub herbaty.

W sklepach można znaleźć różne modele imbryków porcelanowych i dzbanków do herbaty. To wyjątkowe modele, które nadają się zarówno do codziennego użytku, jak i do wykorzystywania w trakcie uroczystości rodzinnych i biznesowych. Atrakcyjny design oraz funkcjonalność tych naczyń sprawiają, że doskonale sprawdzają się one w różnych sytuacjach.