Większość z nas codziennie pije kawę – aby rozbudzić się z rana, dodać sobie energii w trakcie dnia lub po prostu zrobić sobie pyszną przerwę i delektować się ulubioną kawą w gronie rodziny lub przyjaciół. Jak wszystkie konsumowane rzeczy, kawa posiada kalorie. Tak więc, jeśli chcesz wiedzieć, ile kalorii spożywasz pijąc filiżankę kawy, musisz pomyśleć o tym, jak została przygotowana i z jakimi dodatkami.
Zero kalorii – kawa czarna
Po pierwsze, należy mieć na uwadze, że czarna kawa, po prostu zalana w szklance lub przygotowana w stylu espresso będzie miała prawie zero kalorii. W rzeczywistości kawa ma wpływ na metabolizm i pomaga spalać kalorie. Według ostatnich badań pracowników Harvard T.H. Chan School of Public Health osoby, które piją do czterech filiżanek kawy dziennie, pozbywają się około 4% tkanki tłuszczowej. Należy jednak pamiętać, że spożywana kawa nie powinna zawierać cukru, substancji słodzących, mleka, śmietanki ani żadnych innych dodatków, które mogą zwiększyć całkowitą liczbę kalorii w kawowym napoju.
Kawa z cukrem – ile ma kalorii
Wiele osób pijących kawę preferuje ją z cukrem. Istnieje wiele opcji słodzenia kawy, od zwykłego białego cukru przez brązowy, syrop z agawy, sztucznie aromatyzowane syropy, a nawet miód. Wszystkie te opcje to dodatkowe kalorie w napoju. Najpopularniejszą opcją jest zwykły cukier biały, gdzie jedna łyżeczka zawiera około 16 kalorii, a jeśli chcesz dosłodzić filiżankę dodatkową łyżeczką to pamiętaj, że każda z nich to 16 kalorii. Teraz, kiedy już wiesz o wspomnianym wcześniej badaniu, może zastawiasz się nad piciem czterech filiżanek kawy dziennie bez cukru? Jeśli jednak dodasz do nich cukier, otrzymasz 64, 128 lub 192 kalorii więcej w zależności od tego, ile łyżeczek cukru wsypiesz! To niedobrze, jeśli dbasz o linię, prawda?
Przybliżona liczba kalorii w innych popularnych substancjach słodzących:
• Syrop z agawy – 21 kalorii / łyżeczka
• Miód 21 kalorii / łyżeczka
• Sztucznie aromatyzowany syrop – 20 kalorii / “pompka”
Kawa z mlekiem – im tłustsze, tym więcej kalorii
Jeśli jesteś przyzwyczajony do dodawania mleka do kawy, to pamiętaj, że dodaje ono również kalorii. Ogólna zasada jest taka: im mniej tłuszczu – tym mniej kalorii. Dlatego alternatywy mleka pochodzenia roślinnego (jeśli nie są słodzone) mogą być najbardziej przyjazne dla szczupłej sylwetki, ponieważ zawartość w nich tłuszczu jest zwykle bliska zeru.
• Mleko chude – 10 kalorii / 30 ml
• Mleko półtłuste – 15 kalorii / 30 ml
• Mleko pełnotłuste – 19 kalorii / 30 ml
• Mleko roślinne – od 4 kalorii w przypadku niesłodzonego mleka migdałowego do 18 kalorii w przypadku mleka owsianego / 30 ml
Dodanie odrobiny odtłuszczonego mleka do filiżanki ulubionej kawy wydaje się w porządku, jednak najnowsze trendy pokazują, że coraz więcej osób skłania się ku opcjom szybkiego wypicia kawy z popularnych sieci, gdzie przeciętne cappuccino z menu na wynos ma około 350 ml objętości. Ponieważ jedno espresso to około 30 ml, zostaje jeszcze dużo miejsca na mleko, a biorąc pod uwagę zawartość tłuszczu, z łatwością możesz uzyskać ponad sto kalorii na filiżankę, a nawet do 400 – co może stanowić równowartość kalorii jednego posiłku. Nie wspominając o tym, że jeśli dodasz do kawy bitą śmietanę, czekoladę, karmel lub inne polewy, to będzie to bomba kaloryczna, która znacząco zwiększy twoje dzienne spożycie kalorii, co może skutkować niepożądanym odkładaniem się tkanki tłuszczowej.
Smak – jak dodatki maskują prawdziwy smak kawy
Smak jest kwestią gustu. Preferencje poszczególnych osób różnią się, ale z czasem można je rozwijać i zmieniać. Jest spore prawdopodobieństwo, że to, co ci teraz smakuje jest wynikiem tego, że właśnie do takiego smaku się przyzwyczaiłeś, a wrażenie przyjemności jest po prostu wynikiem nawyku, wyrobionego poprzez powtarzanie. Smakosze kawy podkreślą, że kawa to produkt o wielu smakach i aromatach. Podobnie jak wino, ma koło smakowe opracowane przez SCA (Specialty Coffee Asosiaction) i oferuje dziesiątki różnych smaków i nut smakowych do odkrycia. Tak więc dodanie substancji słodzących lub innych dodatków, które wpływają na smak kawy, może zaćmiewać prawdziwie naturalny smak i aromat twojej kawy!
Jeśli więc chcesz spożywać kawę i nie martwić się o kalorie, a jednocześnie poczuć rzeczywisty smak kawy, najlepszą opcją jest zwykła czarna kawa bez cukru i dodatków. Nie oznacza to, że jeśli lubisz kawę z mlekiem lub cukrem, to powinieneś całkowicie z niej zrezygnować. Możesz dodać odrobinę mleka lub rozsądną ilość wybranego słodzika, ale pamiętaj, że są to dodatkowe kalorie. Najlepiej przygotowywać kawę w domu, aby wiedzieć i mieć kontrolę nad tym, ile i co dokładnie trafia do każdej filiżanki, którą potem z przyjemnością wypijasz.
Artykuł przygotowany we współpracy z Przyjaciele Kawy