II półfinał BlogerChefa w Poziom 511 Design Hotel &SPA**** – już w najbliższy weekend!
Już w najbliższy weekend, grupa wybranych blogerów kulinarnych zaprezentuje swój kunszt i umiejętność komponowania smaków szerszej publiczności. Przy okazji walcząc o cenne nagrody, w ramach konkursu „BlogerChef”, którego II półfinał gościć będzie Poziom 511 Design Hotel & SPA****, nowoczesny obiekt zlokalizowany w sercu Jury Krakowsko-Częstochowskiej.
Gotowanie na najwyższym poziomie
BlogerChef to inicjatywa skierowana do pasjonatów gotowania, którzy swoimi kreatywnymi pomysłami dzielą się w Internecie. Wybrani na etapie zgłoszeń elektronicznych blogerzy, przygotowują swoje dwa popisowe dania na żywo, mając na to tylko godzinę i trzech innych blogerów do pomocy. Półfinały odbywają się co miesiąc, od stycznia do maja br. Finał przewidziany jest na czerwiec. Innowacyjna formuła konkursu zakłada pracę w grupie, z nutą rywalizacji. – Formuła konkursu dzięki której blogerzy konkurują ze sobą, a jednocześnie współpracują jest moim zdaniem bardzo trafiona. Pozwala na naukę i integrację, z dodatkową porcją mobilizacji jaką zapewnia perspektywa uzyskania oceny ze strony profesjonalnego jury – przyznaje Bartek Usydus, autor bloga przepisy.com.
Spotkanie z zapomnianymi warzywami
Bardzo zależy nam by każde spotkanie w ramach BlogerChefa było dla uczestników inspirującym i kształcącym doświadczeniem. By każdy wyjeżdżał wygrany – z mnóstwem nowej wiedzy i garścią niezapomnianych wspomnień – dodaje Katarzyna Szatkowska, współorganizatorka konkursu i autorka bloga wkrainiesmaku.pl. Goście II-go półfinału zostaną zaproszeni na interaktywny live cooking szefa kuchni hotelu Poziom 511. Pawła Pyra zaprezentuje jak ciekawie wykorzystać zapomniane polskie warzywa – topinambur, skorzonerę, brukiew oraz wiele innych. – Mamy sporo wspaniałych surowców, które kiedyś były w naszej kuchni obecne, a teraz niemal nie występują. Chciałbym je blogerom pokazać, by mogli je posmakować i polubić. Poszerzając tym samym swoje kulinarne horyzontyi horyzonty swoich czytelników – deklaruje Paweł Pyra.
Zapraszamy do wspaniałych hoteli!
Sporą atrakcją będzie dla gości również sam pobyt w hotelu Poziom 511, który bardzo wyróżnia się na tle innych, ze względu na niecodzienną architekturę. – Myślę, że nowoczesny design, hołdujący prostym formom i funkcjonalności przypadnie do gustu uczestnikom oraz BlogerChefa. Zapraszam również do korzystania z basenu, SPA oraz świata kosmetyków Dr Ireny Eris, gdyż jesteśmy pierwszym w Polsce oficjalnym salonem partnerskim tej marki – mówi Marek Mocny, kierownik gastronomii hotelu Poziom 511. Osoby, które nie będą mogły pojawić się na Jurze Krakowsko – Częstochowskiej, będą miały okazję obserwować kolejne kulinarne zmagania blogerów. Gospodarzem marcowego półfinału jest Dwór Kombornia Hotel & SPA****, który przygotował specjalny konkurs. Do wygrania są nie tylko zaproszenia na półfinał, ale także imprezy towarzyszące – degustację w Salonie Win Karpackich oraz warsztaty tworzenia czekolady. Dokładne zasady konkursu można znaleźć na stronie: www.dworkombornia.pl/pl/wydarzenia/713-blogerchef-w-dworze-kombornia-obejrzyj-na-zywo-polfinal-konkursu.
—
Konkurs BlogerChef – innowacyjny konkurs kulinarny skierowany do blogerów. Pierwszy etap obejmuje zgłoszenia internetowe poprzez aplikację na Facebooku. Drugi etap to półfinały z gotowaniem na żywo, w najlepszych w Polsce obiektach hotelowo-restauracyjnych. Do każdego półfinału zostaje zakwalifikowanych ośmiu blogerów, których zadaniem jest przygotowanie swojego autorskiego menu składającego się z dania głównego oraz przystawki bądź deseru. Blogerzy mają na to dokładnie godzinę i trzech innych blogerów do pomocy. Pięciu zwycięzców – finalistów zmierzy się w czerwcu o tytuł BlogerChefa.
Patronat honorowy nad konkursem sprawują Fundacja Klubu Szefów Kuchni oraz EURO Toques Polska.
Sponsor strategiczny: Fit&Easy, Jan Niezbędny, OLE!, Serenada, Winiary
Sponsor: Appetita, system jakości QAFP
Partnerzy: żurawina od Bakalland, Kenwood, De’Longhi, Fiskars, Stalgast, Kenolux
Hotele partnerskie: Hotel Szafran****, Poziom 511**** Design Hotel & SPA, Dwór Kombornia Hotel**** & SPA, Hotel**** Bania Thermal & Ski, Hotel**** Zamek Lubliniec
Patronat medialny: Horeca.pl, NewsGastro.pl, JedzJedz.pl, ZnajdzPrzepisy.pl, urodaizdrowie.pl, papaja.pl, gotujmy.pl, znajdzprzepis.pl, ofeminin.pl
Organizatorzy:
Katarzyna Szatkowska – dietetyk, autorka bloga kulinarnego „W Krainie Smaku”. Zajmuje się organizowaniem wydarzeń kulinarnych, prowadzeniem kulinarnych warsztatów, redagowaniem kulinarnych wydawnictw, artykułów popularnonaukowych i przepisów.
Marek Bielski – twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, którego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Selekcją produktów, ich oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz organizacje branżowe.