II edycja BlogerChefa właśnie wystartowała!
1 listopada ruszyła druga edycja popularnego konkursu kulinarnego BlogerChef. BlogerChef to inicjatywa skierowana do pasjonatów gotowania, którzy nie boją się kreatywnego podejścia do kuchni, a swoimi pomysłami dzielą się w Internecie – blogerów kulinarnych.
Konkurs o innowacyjnej formule
Rywalizacja odbywa się na trzech etapach: etapie zgłoszeń internetowych, gotowaniu półfinałowym na żywo oraz wielkim finale. Dwa ostatnie etapy realizowane są zawsze w najlepszych, co najmniej czterogwiazdkowych, hotelach w całej Polsce, a w skład jury wchodzą doświadczeni i uznani szefowie kuchni. Dokładne zasady konkursu i regulamin dostępne są na stronie internetowej konkursu: www.blogerchef.pl.
Pierwsza edycja konkursu zakończyła się w czerwcu br. i okazała ogromnym sukcesem. Jej podsumowaniem jest książka z relacjami ze spotkań półfinałowych i finału, przepisami uczestników-blogerów oraz przedstawieniem ich sylwetek oraz blogów. Album można już kupić, m.in. w Empiku:
http://www.empik.com/blogerchef-w-sieci-przepisow-opracowanie-zbiorowe,p1083337340,ksiazka-p.
Przebieg II edycji będzie podobny, a jej zwieńczenie również będzie stanowiło wydawnictwo książkowe.
Partnerami największe marki
Sponsorami strategicznymi tegorocznej edycji BlogerChefa jest pięć doskonałych marek: Jan Niezbędny, OLE!, Fit&Easy, Serenada oraz Winiary. Z produktów tych marek blogerzy będą tworzyć niecodzienne kompozycje smakowe. Aromatu dodadzą daniom przyprawy marki Appetita i słodka żurawina od Bakalland, a mięso z którym pracować będą blogerzy, będzie posiadało certyfikat jakości QAFP. Najwyższej jakość będzie także sprzęt do gotowania, gdyż dostarczą go takie marki jak Stalgast, Kenwood, De’Longhi oraz Fiskars.
Rozpoczynamy przekąskowo
Konkurs rozpoczynamy zadaniem konkursowym, w którym pierwsze skrzypce gra przekąskowy asortyment marki OLE! Pierwsze zadanie konkursowe brzmi: Zaproponuj przepis na danie główne i niebanalną przystawkę (lub deser) z warzywnymi przysmakami OLE!
Zgłoszenia przyjmowane są poprzez formularz dostępny na fanpage BlogerChefa: https://www.facebook.com/blogerchefpl/app_467939593270340 do końca listopada br. W grudniu nastąpi ogłoszenie wyników pierwszego zadania konkursowego, a 24-26 stycznia 2014 r. zakwalifikowani do I półfinału blogerzy gotować będą swoje zwycięskie dania w Hotelu „Szafran” (www.hotelszafran.pl) w Czeladzi k. Katowic wraz z innymi blogerami. Uczestników oceniać będzie profesjonalne jury pod przewodnictwem Mirka Drewniaka, znanego szefa kuchni i eksperta kulinarnego. Na blogerów prócz pełnego emocji konkursu, czeka bogaty program integracyjno-rozrywkowy oraz mnóstwo cennych nagród i upominków.
Konkurs BlogerChef – innowacyjny konkurs kulinarny skierowany do blogerów. Pierwszy etap obejmuje zgłoszenia internetowe poprzez aplikację na Facebooku. Drugi etap to półfinały z gotowaniem na żywo, w najlepszych w Polsce obiektach hotelowo-restauracyjnych. Do każdego półfinału zostaje zakwalifikowanych ośmiu blogerów, których zadaniem jest przygotowanie swojego autorskiego menu składającego się z dania głównego oraz przystawki bądź deseru. Blogerzy mają na to dokładnie godzinę i trzech innych blogerów do pomocy. Pięciu zwycięzców – finalistów zmierzy się w czerwcu o tytuł BlogerChefa.
Fanpage konkursu: https://www.facebook.com/blogerchefpl
Strona internetowa konkursu: http://www.blogerchef.pl
Patronat honorowy nad konkursem sprawują Fundacja Klubu Szefów Kuchni oraz EURO Toques Polska.
Sponsor strategiczny: Fit&Easy, Jan Niezbędny, OLE!, Serenada, Winiary
Sponsor wspierający: Appetita, system jakości QAFP
Partnerzy: żurawina od Bakalland, Kenwood, De’Longhi, Fiskars, Stalgast, Kenolux
Patronat medialny: Horeca.pl, NewsGastro.pl, JedzJedz.pl, ZnajdzPrzepisy.pl, urodaizdrowie.pl
Organizatorzy:
Katarzyna Szatkowska – dietetyk, autorka bloga kulinarnego „W Krainie Smaku” (www.wkrainiesmaku.pl). Zajmuje się organizowaniem wydarzeń kulinarnych, prowadzeniem kulinarnych warsztatów, redagowaniem kulinarnych wydawnictw, artykułów popularnonaukowych i przepisów.
Marek Bielski – twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” (www.DocenPolskie.pl), którego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Selekcją produktów, ich oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz organizacje branżowe.