Idealna dieta na jesień z Kamis Fit Up!

21 sierpnia 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Kamis Fit up!
Jak skomponować idealną dietę na jesień?

Jesień to czas kiedy zaczynamy mniej się ruszać, nasza dieta staje się uboższa w nowalijki. Warto ją wzbogacić dodatkową porcją błonnika oraz aromatem naturalnych ziół i przypraw.
Z mieszankami Kamis Fit up! można spędzić cały dzień zdrowej diety, czyniąc ją smaczną i skuteczną. To seria mieszanek do różnych potraw – z którymi możesz skomponować śniadanie, drugie śniadanie, obiad, przekąskę i kolację, używając do każdego posiłku innej przyprawy.

Codzienne menu wzbogacone porcją błonnika
Linia Kamis Fit up! proponuje rozwiązanie – 7 bardzo popularnych mieszanek przyprawowych wzbogaconych błonnikiem i przeznaczonych do bardzo zróżnicowanych potraw: Kamis Fit up! do twarożków, do zup, do sałatek, do ryb, do drobiu, do jogurtów, do makaronów. Produkty te stanowią unikalną linię wyjątkowych przypraw, które w naturalny sposób pomagają urozmaicić dietę nadając potrawom wyjątkowy smak i aromat. Oryginalna receptura produktów oparta jest wyłącznie na naturalnych i zdrowych składnikach, bez dodatku soli, cukru oraz wzmacniaczy smaku i aromatu. Wyróżnikiem linii jest dodatek owsianego błonnika. Dzięki tym mieszankom każdy posiłek można wzbogacić dodatkową porcją zdrowia w postaci naturalnych właściwości ziół i przypraw. Wartość dietetyczna roślin leczniczych zastosowanych w mieszankach KAMIS FIT UP! – wiesiołka, liści pokrzywy, babki płesznik, tamaryndowca indyjskiego oraz płatków nagietka – została potwierdzona przez Instytut Roślin i Przetworów Zielarskich w Krakowie.
Przyprawy Kamis Fit up! nie podnoszą kaloryczności posiłków – 1 łyżeczka Kamis Fit up! Do zup to zaledwie 2,3 kcal!

Śniadanie, przekąska, obiad, a nawet deser i kolacja – Bądź zawsze Fit up!
W niskokalorycznej i zróżnicowanej diecie zaleca się spożywanie 3-5 posiłków dziennie. Już dziś możesz zacząć dzień od energetycznego, a zarazem lekkiego śniadania z Przyprawą do twarożków Kamis Fit up! która dzięki zawartości nasion wiesiołka korzystnie wpłynie na piękny wygląd cery. Na drugie śniadanie warto skusić się na smaczną sałatkę z sosem koperkowym Kamis Fit up!, którą stanowi oryginalna kompozycja chrupiących, prażonych orzeszków sojowych i nasion słonecznika w aromatycznym towarzystwie ziół i przypraw. Sos ma ciekawy, wyrazisty smak, apetyczny wygląd i kuszący aromat. Można go dodać do oliwy z octem, jogurtu czy majonezu light i połączyć z ulubionymi warzywami. Doskonale podkreśla smak sałatek z dodatkiem kurczaka, szynki i innych mięs. Na obiad składający się z dwóch dań możesz sięgnąć po Przyprawę do zup Kamis Fit up! wzmacniającą organizm, dzięki zielonej pietruszce i liściom pokrzywy. Jeśli na drugie danie wybierzesz smaczną i pożywną rybę z dodatkiem Przyprawy do ryb Kamis Fit up!, zawierającą tamarynowca indyjskiego, przyspieszysz spalanie tłuszczu i proces przemiany materii. Możesz wybrać również sycącego i niskokalorycznego kurczaka z Przyprawą do drobiu Kamis Fit up! Zarówno ryba, jak i drób dostarczą twojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych. A lekki i kuszący deser uzyskasz dzięki Przyprawie do jogurtów Kamis Fit up! z dodatkiem kardamonu, rodzynkami oraz suszonymi jabłkami i truskawkami. Na kolację warto wybrać smaczną sałatkę z papryką słodką, bazylią, tymiankiem i płatkami nagietka i dodatkiem Przyprawy do sałatek Kamis Fit up! Jeśli skusisz się na kompozycję witamin i błonnika w produktach Kamis Fit up! każdej jesieni będziesz w formie i pozbędziesz się w prosty i naturalny sposób zbędnych kilogramów.

 

Kamis Fit up! Przyprawa do twarożków z dodatkiem błonnika i koperkiem stanowi kompozycję aromatycznych ziół i przypraw z dodatkiem błonnika i nasion wiesiołka, który korzystnie wpływa na piękny wygląd skóry. Orzeźwiająca bazylia, koperek i cząber, wyrazisty czosnek, intensywny pieprz czarny połączony z nutą mięty tworzą aromatyczną mieszankę, która nadaje doskonały smak twarożkom, pastom jajecznym i innym potrawom z nabiału.
KAMIS Fit up!, Przyprawa do twarożków 15 g, (torebka). Cena rekomendowana: 2,32 zł.

Kamis Fit up! Przyprawa do zup z dodatkiem błonnika i lubczykiem to połączenie doskonałych ziół i przypraw: zielonej pietruszki, oregano, bazylii, tymianku i cząbru wzbogacona lubczykiem, dodatkiem błonnika i liśćmi pokrzywy, które rewitalizują i wzmacniają organizm. Mieszanka doskonale komponuje się z lekkimi zupami i kremami warzywnymi nadając im oryginalny smak i aromat dań z nutą lubczyku.
Kamis Fit up! Przyprawa do zup 8 g, (torebka). Cena rekomendowana: 2,32 zł.

Kamis Fit up! Przyprawa do sałatek z dodatkiem błonnika i bazylią stanowi doskonałą kompozycję papryki słodkiej, bazylii, tymianku i oregano z delikatną nutą czosnku, wzbogacona dodatkiem błonnika i płatków nagietka, które wspomagają procesy przemiany materii.
Mieszanka podkreśla smak sałatek przygotowanych na bazie sałaty lodowej, radicchio czy rukolii z dodatkiem świeżych lub grillowanych warzyw. To sposób na doskonały smak i aromat dań z nutą bazylii.
Kamis Fit up! Przyprawa do sałatek 10 g, (torebka). Cena rekomendowana: 2,32 zł.

Kamis Fit up! Przyprawa do ryb z dodatkiem błonnika i imbirem stanowi kompozycja ziołowo-przyprawowa z dodatkiem błonnika i tamaryndowca indyjskiego, który przyspiesza spalanie tłuszczu i wspomaga procesy przemiany materii. Orientalną nutę smakową nadają mieszance trawa cytrynowa, liście kolendry oraz imbir. To doskonały sposób na wyśmienity smak i aromat potraw z różnego rodzaju ryb.
Kamis Fit up! Przyprawa do ryb 15 g, (torebka). Cena rekomendowana: 2,32 zł.



Kamis Fit up! Przyprawa do jogurtów z dodatkiem błonnika i kardamonem
to połączenie aromatycznych przypraw, słodkich bakalii i suszonych owoców z dodatkiem błonnika, która w połączeniu z jogurtem naturalnym tworzy wyjątkową kompozycję smakową. Mieszanka zawiera rodzynki, cząstki suszonych jabłek i truskawek, szczyptę kurkumy, mięty i orientalnego kardamonu. To pyszny pomysł na lekkie, słodkie śniadanie, przekąskę lub deser.
Kamis Fit up! Przyprawa do jogurtów 17 g, (torebka). Cena rekomendowana: 2,32 zł.

Kamis Fit up! Przyprawa do drobiu z dodatkiem błonnika i majerankiem
to oryginalna kompozycja ziół i przypraw wzbogacona dodatkiem błonnika i nasionami babki płesznik, które przyspieszają spalanie tłuszczu i wspomagają procesy przemiany materii. Mieszanka zawiera również słodką paprykę, pomidory, wyrazisty czosnek, aromatyczny kminek, tymianek oraz szczyptę pieprzu czarnego i oregano. To sposób na doskonały smak i aromat dań z nutą majeranku.
Kamis Fit up! Przyprawa do drobiu 15 g, (torebka). Cena rekomendowana: 2,32 zł.

Kamis Fit up! Przyprawa do makaronów z dodatkiem błonnika i suszonymi pomidorami to oryginalne połączenie przypraw i ziół charakterystycznych dla lekkiej i różnorodnej kuchni śródziemnomorskiej, wzbogacona dodatkiem błonnika. Doskonałe suszone pomidory połączone z aromatyczną bazylią, czosnkiem i oregano tworzą wyśmienitą mieszankę, która nadaje wyrazisty smak i intensywny aromat wszelkim daniom z makaronów.
Kamis Fit up! Przyprawa do makaronów 13 g, (torebka). Cena rekomendowana: 2,32 zł.

Więcej informacji na www.kamisfitup.pl

PRZEPISY KAMIS FIT UP!

Zupa krem z soczewicy z lubczykiem

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut

Niezbędne składniki:

200 g soczewicy czerwonej lub żółtej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula drobno posiekana
1 starta marchew
1/4 sztuki pora
Około 1 litra wody
Świeży lubczyk
Sól
Pieprz czarny Kamis Specialite
1 opakowanie Przyprawy do zup Kamis Fit up!

Cebulę, pora i marchew podsmażyć na oliwie. Następnie dodać Przyprawę do zup Kamis Fit up! i podlać wodą. Dodać opłukaną soczewicę, kilka listków lubczyku i gotować na małym ogniu pod przykryciem, pod koniec gotowania zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać ze świeżym lubczykiem.

Makaronowa sałatka z wędzonym pstrągiem

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut

Niezbędne składniki:

150 g makaronu kolorowego penne
200 g wędzonego pstrąga
2 papryki kolorowe
100 g korniszonów
50 g oliwek czarnych i zielonych
50 g suszonych pomidorów w oleju
1 cytryna
3-5 łyżek jogurtu naturalnego
3-5 łyżek majonezu light
Świeża bazylia
Sól morska prowansalska Kamis Specialite
Pieprz czarny Kamis Specialite
Sos sałatkowy koperkowy Kamis Fit up!

Makaron ugotować i wystudzić. Paprykę oraz korniszony pokroić w paski wymieszać z makaronem, dodać wędzonego pstrąga, oliwki, suszone pomidory i polać sosem. Sos sałatkowy koperkowy Kamis Fit up! wymieszać z jogurtem i majonezem.
Sałatkę podawać z cytryną i świeżą bazylią.

Sałatka z młodych ziemniaków z leśnymi grzybami

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut

Niezbędne składniki:

600 g młodych ziemniaków
100 g kurek
100 g borowików
1 cebula
1/2 pęczka koperku
100 ml oliwy z oliwek
200 ml wody
50 ml octu winnego
1 opakowanie Przyprawy do sałatek Kamis Fit up!
!
Ziemniaki ugotować, schłodzić, obrać ze skóry, dodać obsmażone grzyby, pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany koperek. Ocet wymieszać z oliwą, wodą, dodać Przyprawę do sałatek Kamis Fit up! Tak przygotowanym sosem zalać ziemniaki, odstawić w chłodne miejsce na kilkadziesiąt minut.

Potrawka z kurczaka z dynią

Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Niezbędne składniki:

400 g piersi z kurczaka
1/2 małej dyni
1 cebulka
200 ml bulionu warzywnego
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 opakowanie Przyprawy do drobiu Kamis Fit up!

Kurczaka pokroić w paski, podsmażyć na oliwie i zdjąć z patelni. Następnie podsmażyć cebulkę dodać połowę dyni pokrojonej w kostkę, podlać bulionem, dodać Przyprawę do drobiu Kamis Fit up!, Gotować kilkanaście minut, następnie zmiksować. Do uzyskanego sosu włożyć kurczaka, pozostałą dynię i doprowadzić do wrzenia. Podawać z ryżem.

Pieczone jabłko z żurawiną i cynamonem

Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Niezbędne składniki:

4 duże jabłka
1 mały słoiczek żurawiny
1/2 łyżeczki cynamonu
2-3 łyżeczki miodu
150 ml jogurtu naturalnego
1 opakowanie Przyprawy do jogurtów Kamis Fit up!

Ściąć wierzch z jabłek, wydrążyć środek, do uzyskanych kawałków jabłek dodać żurawinę, miód i cynamon. Następnie napełnić jabłka farszem, przykryć, wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 10-15 minut. Podawać z jogurtem wymieszanym z Przyprawą Kamis Fit up! do jogurtów.

Pikantna sałatka z wołowiny z grzybami i suszonymi pomidorami
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

150-200 g polędwicy wołowej
2 sztuki kalarepki
100 g selera naciowego
50 g kurek
50 g boczniaków
9 łyżek oliwy z oliwek
50 g suszonych pomidorów w oleju
Świeży rozmaryn
3 łyżki octu balsamicznego Kamis
1 opakowanie sosu sałatkowego pikantnego Kamis Fit up!
Sól morska z pieprzem Kamis Specialite
Papryka ostra Kamis

Polędwicę i boczniaki pokroić w cienkie paski, oddzielnie podsmażyć na oliwie, pod koniec smażenia przyprawić ostrą papryką. Kurki ugotować w osolonej wodzie. W kalarepkach obciąć wierzch, a środek wydrążyć. Wydrążoną kalarepkę z „przykrywką” zblanszować. Seler naciowy pokroić w cząstki, dodać podsmażoną polędwicę, grzyby, suszone pomidory, wszystkie składniki wymieszać i polać sosem.

Sos: do 6 łyżek oliwy dodać 3 łyżki octu balsamicznego Kamis i dosypać Sos sałatkowy pikantny Kamis Fit up!
Sałatkę podawać w wydrążonych kalarepkach z gałązką rozmarynu.



Sałatka owocowa z kozim serem

Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

1 gruszka
1 jabłko
100 g śliwki węgierki
150 g winogrona białego i czerwonego
1 pomarańcza
1/2 sałaty lodowej
1/2 sałata radicchio
50 g orzechów włoskich
2 łyżki musztardy sarepskiej
2-3 łyżki miodu
6 łyżek oliwy z oliwek
Świeża mięta
1 opakowanie sosu sałatkowego prowansalskiego Kamis Fit up!
1 łyżka octu winnego jabłkowego Kamis
2 łyżki musztardy sarepskiej Kamis

Sałaty porwać i wymieszać z pokrojonymi w duże cząstki owocami. Dodać kawałki koziego sera. Polać sosem i posypać włoskimi orzechami.

Sos: do oliwy dodać musztardę, miód, ocet jabłkowy dokładnie wymieszać, na koniec dodać Sos sałatkowy prowansalski Kamis Fit up!
Sałatkę podawać ze świeżą miętą.


Sałatka kuskus z indykiem

Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

200 g piersi z indyka
200 g kuskus
1 cebulka
2 papryki kolorowej
2-3 ogórki konserwowe
2 łyżki posiekanej kolendry
200 ml wody
2 łyżki oliwy
100 ml jogurtu naturalnego
1 opakowanie Przyprawy do drobiu Kamis Fit up!
Sos Sałatkowy klasyczny Kamis Fit up!

Kaszę zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Indyka pokroić w kostkę oprószyć Przyprawą Kamis Fit up! i zrumienić z cebulką na oliwie. Kuskus wymieszać z indykiem, pokrojonymi warzywami i kolendrą. Podawać z jogurtem z dodatkiem Sosu sałatkowego klasycznego Kamis Fit up!


Placki z cukinii z twarożkiem
Ilość: dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

2 duże cukinie
2 jaja
2-3 łyżki mąki
500 g chudego twarożku
Oliwa z oliwek
2 łyżeczki rozmarynu
Przyprawa Kamis Fit up! do twarożków
Sól morska Kamis Specialite
Pieprz biały mielony Kamis

Cukinię pokroić na tarce w cienkie, długie paski, dodać jaja, mąkę, doprawić solą, pieprzem, rozmarynem i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Na rozgrzanej z oliwą patelni formować okrągłe placki grubości 1 cm. i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Twarożek wymieszać z Przyprawą Kamis Fit up! do twarożków, następnie nakładać łyżką na każdy placek.