25 stycznia, odbyło się wielkie kulinarne wydarzenie – pierwszy półfinał konkursu BlogerChef. To II edycja innowacyjnej inicjatywy dla pasjonatów gotowania, którzy swoimi doświadczeniami dzielą się z internautami. Wydarzenie miało miejsce w Hotelu Szafran**** (www.hotelszafran.pl) – eleganckim biznesowym obiekcie zlokalizowanym w Czeladzi k. Katowic.
Laureatką pierwszego półfinału została autorka bloga: smakiempisany.blogspot.com Martyna Sobka – serdecznie gratulujemy! Wszyscy uczestnicy konkursu zostali nagrodzeni obfitymi paczkami i prezentami oraz atrakcyjnym kursem fotografii kulinarnej od sponsorów a zwycięzca dodatkowo otrzymał zestaw piknikowy oraz sprzęt kuchenny.
Zabawa w gotowanie z nutą rywalizacji
Konkurs BlogerChef to projekt skierowany do blogerów kulinarnych. Stawia na integrację środowiska pasjonatów kuchni poprzez dobrą zabawę. Zadaniem uczestników było przygotowanie dwóch autorskich dań, zgłoszonych wcześniej poprzez aplikację na Facebooku. Każdy bloger będzie miał na to dokładnie godzinę i trzech innych blogerów do pomocy. Skład drużyn będzie zmieniał się co rundę. Każdy z blogerów raz pełnić będzie funkcję szefa zespołu, a trzykrotnie członka zespołu. Elementem łączącym wszystkie dania uczestników były warzywne przekąski z asortymentu marki OLE! (www.wole-ole.pl) – jednego z Partnerów konkursu.
Finger food, jadalne kwiaty i śląska kuchnia
W piątkowy, przedkonkursowy wieczór, na blogerów czekała kulinarna rozgrzewka – warsztaty tworzenia przekąsek bufetowych i dań typu finger food, które poprowadził szef kuchni Hotelu Szafran Dawid Pietrasz. Małe dzieła ozdabiały jadalne kwiaty!
Również po konkursie, w sobotę, kolacja blogerów przybrała formę merytorycznych warsztatów. Autorzy internetowych stron kulinarnych i zaproszeni goście poznali sekrety kuchni śląskiej. W menu znalazła się m.in. tradycyjna śląska rolada i lokalny przysmak – krupniok śląski.
Nie tylko dla blogerów
Zarówno część konkursowa, jak i warsztatowa jest otwarta dla publiczności po uprzednim zgłoszeniu mailowym na adres: [email protected].
Półfinał w Czeladzi to pierwszy z pięciu zaplanowanych półfinałów konkursu BlogerChef. Co miesiąc będą odbywały się kolejne, w najlepszych obiektach hotelowo-restauracyjnych w Polsce: W lutym BlogerChef zagości w Poziom 511**** Design Hotel & SPA (www.poziom511.com), w marcu w Dworze Kombornia Hotel**** & SPA (www.dworkombornia.pl), w kwietniu w Hotelu**** Bania Thermal & Ski (www.hotelbania.pl), a w maju w Hotelu**** Zamku Lubliniec (www.zameklubliniec.pl). okładny harmonogram wydarzeń dostępny jest na stronie internetowej konkursu BlogerChef (www.blogerchef.pl). Zmagania blogerów zwieńczy finał, w czerwcu br.
Więcej informacji:
—
Konkurs BlogerChef – innowacyjny konkurs kulinarny skierowany do blogerów. Pierwszy etap obejmuje zgłoszenia internetowe poprzez aplikację na Facebooku. Drugi etap to półfinały z gotowaniem na żywo, w najlepszych w Polsce obiektach hotelowo-restauracyjnych. Do każdego półfinału zostaje zakwalifikowanych ośmiu blogerów, których zadaniem jest przygotowanie swojego autorskiego menu składającego się z dania głównego oraz przystawki bądź deseru. Blogerzy mają na to dokładnie godzinę i trzech innych blogerów do pomocy. Pięciu zwycięzców – finalistów zmierzy się w czerwcu o tytuł BlogerChefa.
Fanpage konkursu: https://www.facebook.com/blogerchefpl
Strona internetowa konkursu: http://www.blogerchef.pl
Patronat honorowy nad konkursem sprawują Fundacja Klubu Szefów Kuchni oraz EURO Toques Polska.
Sponsor strategiczny: Fit&Easy, Jan Niezbędny, OLE!, Serenada, Winiary
Sponsor: Appetita, system jakości QAFP
Partnerzy: żurawina od Bakalland, Kenwood, De’Longhi, Fiskars, Stalgast, Kenolux
Hotele partnerskie: Hotel Szafran****, Poziom 511**** Design Hotel & SPA, Dwór Kombornia Hotel**** & SPA, Hotel**** Bania Thermal & Ski, Hotel**** Zamek Lubliniec
Patronat medialny: Horeca.pl, NewsGastro.pl, JedzJedz.pl, ZnajdzPrzepisy.pl, urodaizdrowie.pl, papaja.pl, gotujmy.pl, znajdzprzepis.pl, ofeminin.pl
Organizatorzy:
Katarzyna Szatkowska – dietetyk, autorka bloga kulinarnego „W Krainie Smaku” (www.wkrainiesmaku.pl). Zajmuje się organizowaniem wydarzeń kulinarnych, prowadzeniem kulinarnych warsztatów, redagowaniem kulinarnych wydawnictw, artykułów popularnonaukowych i przepisów.
Marek Bielski – twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” (www.DocenPolskie.pl), którego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Selekcją produktów, ich oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz organizacje branżowe.