We wrześniu br. firma Profi wchodzi w nowy segment rynku spożywczego i wprowadza kolejną nowość – Hummus, w pięciu wersjach smakowych.
Hummus to kolejny debiut Wielkopolskiej Wytwórni Spożywczej w tym roku. Nowy produkt dostępny jest w sprzedaży od września w sklepach na terenie całego kraju.
„Do produkcji hummusu używamy wysokiej jakości ziaren ciecierzycy, która znana jest szeroko ze swoich właściwości odżywczych i zdrowotnych. Ponieważ popularność pasty z ciecierzycy w Polsce rośnie, postanowiliśmy wyjść naprzeciw oczekiwaniom rynku i opracowaliśmy produkt, którego skład przypadnie do gustu najbardziej wymagającym konsumentom” – mówi Piotr Szczeblowski, dyrektor handlu w firmie Profi.
Linia Hummus Profi to pięć produktów:
-
Hummus klasyczny
-
Hummus z pomidorami
-
Hummus z czosnkiem
-
Hummus z oliwkami
-
Hummus pikantny
Hummusy Profi w składzie zawierają: ciecierzycę gotowaną (ok. 50%) pastę sezamową Tahini (7,5%), olej rzepakowy, przyprawy i naturalne dodatki w zależności od rodzaju m.in. kmin rzymski, czosnek, oliwki, papryka, sól, pieprz cayenne, przecier pomidorowy, oraz koncentrat soku cytrynowego i kwas cytrynowy. Produkt sterylizowany. Nie zawiera konserwantów. Cena ok. 4,5 zł. Pojemność słoiczka – 105 g.
Ciekawostki na temat hummusu:
Hummus pochodzi z rejonu basenu morza śródziemnego i ma tysiącletnią tradycję. Przepis na pastę z ciecierzycy z oliwą, znaleziono w staroegipskiej książce kucharskiej, a słynni filozofowie, Platon i Sokrates niejednokrotnie pisali o niezwykłych właściwościach humusu. Jego wspaniały smak oraz wartości odżywcze doceniły kuchnia libańska, żydowska, arabska i kaukaska. Obecnie hummus jako potrawa znana jest całym świecie, a rozpowszechniona została przez osoby kultywujące zdrowy styl życia. Zawiera żelazo, witaminę C oraz spore ilości kwasu foliowego i witaminy B6. Jest doskonałym źródłem manganu, metioniny, kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i wielonasyconych. Ciecierzyca, z która jest głównym składnikiem hummusu zawiera dużo tryptofanu, który sprzyja owulacji i zwiększa płodność kobiet. Hummus ma niski indeks glikemiczny. Jest sycący i powoduje niewielki wzrost poziomu glukozy we krwi, co jest ważne dla diabetyków.
Przygotowywanie hummusu do dziś jest kulinarnym sporem pomiędzy Libanem a Izraelem. Izrael zajmuje się eksportem hummusu do wielu krajów i jest przez Arabów oskarżany o przywłaszczenie sobie nazwy. Próby zastrzeżenia prawa korzystania z nazwy tej potrawy nie udały się jednak Libańczykom.
O Profi: Wielkopolska Wytwórnia Żywności Profi to czołowy na polskim rynku producent pasztetów, dań gotowych i konserw mięsnych. Lider branży pasztetów drobiowych. Firma działa od 1993 roku, z siedzibą w Grabowie n/Prosną. Zbudowana jest w całości na krajowym kapitale i posiada blisko 47% udziału w rynku. Nowoczesna technologia produkcyjna, bezpieczne opakowania, wysoka jakość produktu, wdrożony system HACCP, certyfikowane Standardy IFS, BRC i system ISO 9001, a także liczne nagrody i wyróżnienia sprawiają, że PROFI nieustannie zdobywa zaufanie i uznanie konsumentów w Polsce i za granicą. Więcej informacji na stronach www.profi.com.pl, www.kochamzupy.pl.