Za pośrednictwem portalu Urodaizdrowie otrzymałam do przetestowania oliwki- zielone i czarne.
Hiszpańskie oliwki niestety posiadają etykiety po hiszpańsku, nawet nie będę podejmować się tłumaczenia, ale skupię się na walorach smakowych.
Zacznę od czarnych oliwek – wielkie, jędrne, twarde i pyszne. Dawno nie jadłam tak dobrych oliwek. Gdyby nie plany makaronowe zjadłabym łyżeczką z puszki. Wiele osób woli zielone oliwki od czarnych, ale te mogą śmiało konkurencję zdyskwalifikować.
Nie widziałam do tej pory w żadnym sklepie tych oliwek, ale jakby ktoś spotkał, to warto kupić.
Zielone oliwki są w dwóch wersjach: nadziewane i bez.
7 powodów aby jeść 7 oliwek co dzień (ze strony Hiszpańskie Oliwki)
- PRODUKT NISKOKALORYCZNY: 25 g oliwek zawiera 37 kcal.
- ŹRÓDŁO BŁONNIKA : 100 g oliwek dostarcza 2,6 g błonnika.
- ŻRÓDŁO PRZECIWUTLENIACZY I MINERAŁÓW: zawierają duże ilości polifenolu, wapnia i magnezu, istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
- DOBRE TŁUSZCZE: oliwki zawierają kwas oleinowy, dlatego powinny być składnikiem zdrowej i zrównoważonej diety.
- GASTRONOMIA: Oliwki to podstawowy składnik śródziemnomorskiej kultury kulinarnej.
- WSZECHSTRONNOŚĆ: Wspaniały, odżywczy, smaczny i kolorowy dodatek do potraw.
- PRZECHOWYWANIE: Łatwe w przechowywaniu i gotowe do spożycia w każdej chwili.
Spożywanie 7 oliwek dziennie (25g) zwiększa długowieczność. Ilość tę można zwiększać w miarę rosnącego zapotrzebowania na energię, np. w przypadku sportowców, lub zmniejszać w przypadku nadwagi i nadciśnienia.
Testowała:
Jolanta – Gotowanie od zawsze sprawiało mi przyjemność. Szukając inspiracji w Internecie zapragnęłam sama wyruszyć w kulinarną podróż. Możliwość testowania produktów przybliżyłoby mnie do raju kulinarnego. Swoja pasję dzielę z mężem który robi zdjęcia moim potrawą.
Prowadzi bloga: http://kulinarny-swiat.blogspot.com/