Hiszpańskie oliwki polecają się na zdrowe przekąski

30 października 2014, dodał: con_trust
Artykuł zewnętrzny

Otyłość, to choroba XXI wieku. Dotyka coraz więcej osób na całym świecie, w tym także20 % Polaków – mężczyzn i kobiet w średnim wieku. Winne są szybkie tempo życia, brak ruchu, a przede wszystkim – złe nawyki żywieniowe. W ramach zmiany nawyków żywieniowych, polecamy hiszpańskie oliwki – idealne przekąski!

Na świecie lawinowo przybywa osób otyłych, także wśród dzieci i młodzieży. Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization: WHO) bije na alarm. W ciągu ostatnich dwóch dziesięcioleci częstość występowania otyłości potroiła się. Obecnie, w większości krajów, 30% – 80% dorosłych ma nadwagę.

W Polsce, odsetek otyłych wśród osób pełnoletnich wynosi 20 procent.  Nadwagę ma ponad połowa Polaków. Główną przyczyną narastania tego problemu jest brak aktywności fizycznej, chaotyczne, nieregularne spożywanie posiłków, nieświadome spożywanie kalorii, a przede wszystkim popularność fast-foodów i niezdrowa dieta.

Oliwki, czyli stawiaj na zdrowe przekąski!

Jak jeść aby nie tyć? Elementem zdrowej diety mogą być z powodzeniem hiszpańskie oliwki, które nie tylko wyśmienicie smakują, ale są fit! Oliwki mają o 70% mniej tłuszczu niż inne popularne przekąski. Są bogate w witaminy z grupy B, C i E, prowitaminę A, a także związki mineralne – głównie wapń, fosfor, potas, cynk i żelazo. Ponadto oliwki kryją w sobie cenne polifenole i dobroczynne tłuszcze – związki, które mają działanie przeciwrodnikowe, a tym samym przeciwstarzeniowe. Na tym nie koniec walorów tej przekąski. Oliwki i produkowana z nich oliwa uważane są za roślinny lek w pełnym tego słowa znaczeniu. Zawierają duże ilości kwasu oleinowego, który wpływa na obniżenie poziomu „złego cholesterolu”, podnosząc zarazem poziom tego „dobrego”. Zapobiega też miażdżycy i nowotworom. Powoduje spadek zachorowań na astmę i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa.

Hiszpańskie oliwki są też jednym z kluczowych elementów diety śródziemnomorskiej, która ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne została wpisana na światową Listę Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Jednym z powodów, dla których dieta ta znalazła się w tak prestiżowym gronie jest m.in. długowieczność ludności zamieszkującej region basenu Morza Śródziemnego, która na co dzień zajada się oliwkami. Mężczyźni żyją tu ponad 78 lat, a kobiety o sześć lat dłużej.

Lista argumentów przemawiających za hiszpańskimi oliwkowymi, zdrowymi przekąskami jest długa. Dlatego, warto po nie sięgać. Sprawdzają się jako przekąska, dodatek do sałatek, dań gorących, drinków czy nawet deserów. Są różnorodne pod względem kolorów – występują w barwach od zielonego, poprzez odcień różu i fioletu, po czerń. Spotkać je można w różnych formach: z pestką, drylowane czy siekane. Dostępne są także oliwki nadziewane, np.: anchois, migdałami, czosnkiem, papryką, cytryną, czy serem.

Hiszpańskie oliwki idealnie sprawdzają się też w polskiej kuchni. Zielone, czy czarne, a może
te nadziewane? Wszystkie smakują wyśmienicie. To idealna przekąska, która oprócz słonecznego ciepła kryje w sobie niewiele kalorii – 7 oliwek to tylko 37 kcal i całe mnóstwo wartości odżywczych, witamin i mikroelementów. Jeżeli chcemy stosować zdrową i zrównoważoną dietę warto dodać hiszpańskie oliwki do codziennego menu. Poniżej polecamy przepisy z hiszpańskimi oliwkami w roli głównej, dzięki którym w kilka minut wyczarujemy zdrowe i smaczne przekąski.

Przepisy na hiszpańską oliwkę

Zielone hiszpańskie oliwki z pesto z rukoli, anchois i suszonych pomidorów

Składniki: zielone hiszpańskie oliwki, czosnek, rukola, bazylia, ser Manchego, orzeszki piniowe, oliwa z oliwek extra virgin, kilka kropel soku z cytryny, suszone pomidory w occie, anchois, sól.

Sposób przygotowania: Włóż wszystko oprócz hiszpańskich oliwek do blendera. Zmiel dokładnie aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przed samym podaniem do mieszanki dołóż hiszpańskie oliwki.

Czarne hiszpańskie oliwki ze świeżym szpinakiem

Składniki: czarne hiszpańskie oliwki, pokrojone anchois, oliwa z oliwek extra virgin, pieprz, ocet jabłkowy, podsmażony czosnek, szpinak, sól.

Sposób przygotowania: wymieszaj ocet jabłkowy z oliwą z oliwek, pieprzem i solą. Dodaj pokrojone anchois i wymieszaj wszystko z liśćmi szpinaku. Po dokładnym wymieszaniu dodaj czarne hiszpańskie oliwki. Dobra rada: Jeśli lubisz – możesz dodać posiekany koper – będzie doskonale pasował!

Więcej informacji na temat hiszpańskich oliwek na: www.hiszpanskieoliwki.pl

Bądź z nami też na:  www.facebook.com/HISZPANSKIEOLIWKI   

file1414681384