Hiszpańskie oliwki najzdrowsze

24 września 2012, dodał: doowa
Artykuł zewnętrzny

Dzisiaj przy okazji sałatki napiszę Wam, dlaczego warto jeść oliwki.
Dzięki uprzejmości Uroda i Zdrowie dostałam do wypróbowania oliwki hiszpańskie.

Kilka lat wstecz jakby ktoś zaproponował mi oliwki to nie byłabym zadowolona.
Potem pojechałam do Grecji i tam nauczono mnie jeść oliwki.
A teraz tak jak bez szpinaku nie wyobrażam sobie gotowania.
Dlaczego oliwki…otóż zacytuję :
Oliwki są bogate w witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C i E, związki mineralne – przede wszystkim fosfor, potas i żelazo. Jednocześnie są lekko strawne. Wśród grupy produktów działających przeciwbólowo, a zwłaszcza przeciwmigrenowo, znajdują się oliwki zielone (obok ostryg, homarów, otrąb pszennych). Są bogate w miedź, pierwiastek, który wydaje się mieć korzystne działanie w zmniejszaniu wszelkich bólów. Oliwki to cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych powodujących obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL). Ze względu na swoje właściwości są często wykorzystywane także w branży kosmetycznej.
Czegóż chcieć więcej.
Hiszpańskie oliwki są dostępne w sklepach w całej Polsce.
Gwarantem najwyższej jakości jest logo Olives from Spain na opakowaniu.

Cena: od 3 zł za mały słoiczek (130 g).
To tyle tytułem wstępu, a teraz co z nimi zrobiłam.
Sałatka z rukoli, pomidorów i winogron.

Składniki:

  • 45 g rukoli
  • puszka oliwek z pestkami – hiszpańskich
  • 120 g sera Le Roule w ziołach i czosnku
  • 1 pomidor paprykowy
  • 6 różowych winogron
  • kilka plastrów ogórka zielonego ze skórką

Na sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól

Składniki sosu wymieszać na gładką emulsję.
Rukolę umyć i włożyć do miski.
Ser pokroić w kostkę.
Pomidora kroimy w ósemki a ogórka w plastry.
Winogrono przekrawamy na połówki i usuwamy pestki.
Oliwki należy wypestkować.
Wszystko razem mieszamy, polewamy sosem i jeszcze raz mieszamy.
Podajemy od razu.
Co powiem o oliwkach z pestkami……znakomite.
Jadłam tez pestkowe greckie i jakość jest podobna.
Jeśli chodzi o oliwki z anchois to przetestowałam je na:
Krem ze szpinaku z oliwkami hiszpańskimi

W tej wersji wypadły znakomicie i choć nadziewane nie bardzo mi smakowały to w tej wersji były ok.
Natomiast czarne oliwki znalazły zastosowanie w innej sałatce:
Sałatka z roszponki – samo zdrowie

Te czarne wielkie oliwki zauroczyły moje kubki smakowe.
Te będę poszukiwać w sklepach.
Chrupiące i pyszne.
Tak zakończyła się moja mała przygoda z oliwkami hiszpańskimi, a może kiedyś je zjem wprost w Hiszpanii?
Smacznego.

Testowała:

Dorota – Gotuję, piekę, eksperymenty to moja specjalność,fotografuję i kocham podróże. Nick – doowa
Prowadzi bloga: http://doowa.blogspot.com/



FORUM - bieżące dyskusje

botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...