Historia jajka Faberge

18 maja 2011, dodał: Emilia Stasiak
Artykuł zewnętrzny

Doskonały kształt jaja zawsze inspirował rzemieślników i artystów. Mistrzem złotnikiem, który wsławił się „jajecznymi” wyrobami był Carl Faberge, jubiler carów Aleksandra III i Mikołaja II. Wykonał on 54 piękne i drogocenne jaja wielkanocne, które carowie podarowali członkom swojej rodziny. Jednym z najbardziej znanych malowideł z jajem w roli głównej jest XV-wieczny obraz włoskiego malarza Piera Della Francesca „Madonna z jajem”. Współczesny geniusz Salwador Dali, zafascynowany jajowatym kształtem, umieścił rząd wielkich, białych jaj na dachu zaprojektowanego przez siebie teatru – muzeum w hiszpańskiej miejscowości Figueres.

Tak więc, nie wszyscy na Wielkanoc malują prawdziwe jajka. Luksusem jest włożenie do koszyczka kosztownego jajka Faberge.

Więcej na temat tych pięknych jaj

Jajka Faberge inaczej zwane również „jajami carskimi” to wyroby jubilerskie, które charakteryzują się niezwykłą precyzją wykonania, dbałością o szczegóły oraz pięknem. Były szczytem osiągnięć złotniczych przełomu XIX i XX wieku.  Wzory i motywy umieszczane na jajkach Faberge były czerpane z aktualnych wydarzeń politycznych i społecznych.

Pierwsze jajko powstało na zamówienie cara Aleksandra III Romanowa w 1884, który chciał z okazji Wielkanocy obdarować kosztownym prezentem swoją żonę. Jajko z zewnątrz było zdobione między innymi złotem, kością słoniową i masą perłową. W środku przedmiotu była ukryta zawsze dodatkowa niespodzianka.

Tradycja kupowania jednego jaja w roku była kontynuowana przez Mikołaja II. Wyroby jubilerskie były tak piękne i niesamowite, że pokazano je w 1900 na Wielkiej Światowej Wystawie w Paryżu, gdzie zostały nagrodzone i  zdobyły światowy rozgłos.

Historia na jajku

Na jajach widniały  obrazy związane z ówczesnymi  wojnami, podobizny władców na koniach, czy miniatury carskich posiadłości.

Najsłynniejsze jajko było prezentem Mikołaja II dla żony z okazji koronacji w 1897 roku. Przedmiot był niezwykły, gdyż swoim ornamentem przypominającym siatkę nawiązywał do ubioru carycy, jaki miała podczas koronacji. W środku ukryta była złota miniatura karety wysadzana rubinami i górskimi kryształami.

Plecionka z kamieni szlachetnych

Do tworzenia jaj Faberge wykorzystywano mnóstwo materiałów m.in.: złoto, srebro, pallad, kość słoniową, miedź. Przedmioty swoje niezwykłe barwy uzyskiwały właśnie za pomocą mieszania tych substancji w różnych proporcjach. Następnie nakładano na nie kilka warstw przezroczystej emalii, by nadać im połysku i wzmocnić.

Do artystycznego zdobienia używano tak zwanego wzoru guilloche – plecionki. Wzory na powierzchni jaja były tworzone ręcznie lub maszynowo. Na sam koniec przedmiot wysadzano kamieniami szlachetnymi.

Produkcja carskich jaj zakończyła się w 1917 roku wraz z nadejściem rewolucji. Faberge uciekł do Szwajcarii, gdzie zmarł na zawał serca.

Jajka warte miliony

Do dziś zachowało się 42. Każde z nich warte jest nawet kilkanaście milionów dolarów.  Jajo o nazwie „Zima” zostało sprzedane za 13,5 miliona funtów. Najdroższe jajko Faberge kosztowało ponad 28 milionów funtów. Było to jajko „Azow”, które posiadało w sobie mechanizm zegarowy i z którego co godzinę wyskakiwał miniaturowy kogut.

Aktualnie marka Faberge nadal prowadzi swoją działalność. Prawa własności miał m.in.: koncern Unilever, który we współpracy z niemieckim jubilerem Victore Mayerem kontynuował produkcję jajek. Najsłynniejszymi wyrobami tej współpracy są: tzw. „jajko pokoju wykonane” dla Gorbaczowa w 1991 roku, „jajko milenijne”, „jajko faz księżyca” oraz wykonane z bursztynu jajko, które zostało ofiarowane Gdańskowi. Teraz prawa do nazwy i technologii posiada południowoafrykańska firma Pallinghurst Resours.

Jaja są piękne…. Zresztą popatrzcie sami…

Materiały: www.rosja.pl, www.wikipedia.pl, www.Ototrend.pl