Jesień to czas, kiedy mimowolnie sięgamy po gorące napoje. Wśród najczęściej wybieranych jest oczywiście herbata. Warto jednak wiedzieć, że dziś pod słowem „herbata” rozumiemy już nie tylko klasyczny brązowy napar, ale również herbaty białe, zielone, czerwone, ziołowe czy owocowe. Skoro mamy tak szeroki wybór herbat, to co wybrać na jesienne chłody?
Herbata czarna z dodatkami
Dla tradycjonalistów najlepszym wyborem z pewnością będzie herbata czarna. Jednak na jesienne chłody warto wzbogacić ją o specjalne dodatki, które nie tylko urozmaicą smak, ale również wpłyną na nasze zdrowie i samopoczucie. Szczególnie polecamy:
- imbir – kawałek kłącza imbiru wrzucony do gorącej herbaty zwiększa jej właściwości rozgrzewające, nadaje naparowi też ostrzejszy smak i cytrynowy aromat;
- cynamon – fragment kory wrzucony do herbaty nadaje jej właściwości rozgrzewające a dodatkowo egzotyczny smak i aromat;
- goździki – kilka goździków w herbacie rozgrzewa i nadaje delikatny, kojarzący się z Bożym Narodzeniem aromat;
- sok malinowy – tradycyjnie dodawany do herbaty syrop lub sok malinowy nadaje słodki smak, rozgrzewa i wspomaga układ odpornościowy.
Herbata zielona
Dla miłośników zdrowego odżywiania znacznie lepszym wyborem będą jesienne połączenia z zieloną herbatą. Napar z zielonej herbaty można łączyć z wymienionymi wyżej dodatkami, aczkolwiek lepiej wybierać bardziej delikatne smaki. Doskonałym pomysłem na jesień jest zielona herbata z cytryną. Ten napój rozgrzewa, ale przede wszystkim dostarcza witaminę C i wzmacnia układ odpornościowy.
Herbata czerwona
Osoby odchudzające się z pewnością zainteresuje jesienna odsłona herbaty czerwonej. Pu-ehr to herbata, której ostry smak jest dla wielu osób nieakceptowalny, stąd też w sklepach można znaleźć wiele wariacji smakowych, które zmieniają i wzbogacają smak czerwonego naparu. Jesienną porą doskonale sprawdzą się połączenia herbaty czerwonej z cytrusami. Warto zainteresować się herbatą Pu-ehr z dodatkiem cytryny lub grejpfruta. Oba te napary doskonale smakują, pięknie pachną a dodatkowo mają działanie wzmacniające odporność.
Herbaty owocowe
Doskonałymi napojami na jesień są też herbaty owocowe. W sklepach dostępnych jest wiele mieszanek, które rozgrzewają, wzmacniają odporność, a przy okazji doskonale smakują. Wśród herbat owocowych warto zwrócić uwagę na:
- herbatkę grejpfrutową z dodatkiem wyciągu z jagód acai – grejpfrut pobudza ciało i umysł, co jest szczególnie przydatne dla osób walczących z objawami jesiennej depresji, zaś jagody acai wpływają pozytywnie na wygląd skóry;
- herbatkę ze śliwki i figi z dodatkiem imbiru i cynamonu – w tym zestawieniu słodycz owoców łączy się z rozgrzewającymi właściwościami przypraw;
- herbatkę żurawinową z granatem, yerba mate i guaraną – działa pobudzająco, więc doskonale sprawdzi się na długie jesienne, przygnębiające dni.
Herbata to doskonały napój na każdą porę roku. Jesienią najlepiej sprawdzą się mieszanki z dodatkami rozgrzewającymi. Gorący napar pobudza, poprawia nastrój a często także podnosi odporność. Dlatego sięgajmy po herbatę jak najczęściej.