Herbaciane przysmaki na Święta – mus czekoladowy

28 listopada 2014, dodał: 38PR
Artykuł zewnętrzny

Każda najlepsza kolacja kończy się wyśmienitym deserem. Tak jest i w Święta, kiedy nasze stoły pełne są przeróżnych przysmaków. Ahmad Tea także zaprasza na pyszny, świąteczny deser i proponuje mus czekoladowy z dodatkiem aromatycznej herbaty Earl Grey .

Mleczny mus czekoladowy to słodycz, której trudno się oprzeć. Chcąc zachwycić swoich gości warto podać go w te Święta. Jego smak pokochają zarówno wielbiciele czekolady, jak i herbaciani smakosze.

Składniki na 6 porcji:

  • 2 ½ łyżki herbaty liściastej Earl Grey Ahmad Tea
  • 1 ½ szklanki śmietanki kremówki
  • 2 tabliczki drobno posiekanej mlecznej czekolady
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 białka dużych jaj
  • Sól
  • 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Zaparzyć 1 ½ liści herbaty w ¼ szklanki wrzącej wody. Parzyć przed 4 minuty, a następnie odcedzić liście herbaty. Liście wyrzucić, a potrzebny w dalszej części przepisu napar odstawić. W międzyczasie w małym rondelku zagotować śmietankę. Dodać do niej pozostałe liście herbaty, wymieszać i odstawić do zaparzenia na około 40 minut. Po tym czasie odcedzić liście herbaty, przykryć śmietankę i chłodzić w lodówce przez 2 godziny.

Następnie, miskę odporną na ciepło, ustawić na rondlu z gotującą się wodą (dno miski nie powinno dotykać wody). W misce wymieszać kakao, czekoladę szczyptę soli oraz zaparzoną w wodzie i śmietance herbatę. Gotować cały czas mieszając, aż czekolada i kakao się stopią, a mieszanka osiągnę gładką konsystencję. Wtedy zdjąć miskę z garnka i studzić jej zawartość przez około 10 minut.

Z białek jaj ubić pianę mikserem, stopniowo dodając cukier. Ubitą w ten sposób pianę, powoli dodawać do czekoladowej mieszanki, cały czas mieszając, aż stanie się jednolita.

Tak przygotowany mus rozłożyć na 6 miseczek, przykryć folią i chłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Smacznego na Święta życzy Ahmad Tea!

file1417175145