H. Szymanderska: Prawdziwa kuchnia polska – recenzja
Hanna Szymanderska:
Prawdziwa kuchnia polska. 2400 przepisów
Prawdziwa kuchnia polska Hanny Szymanderskiej to encyklopedia polskiej sztuki kulinarnej, kompendium wiedzy o polskiej kuchni: dawnej i współczesnej, „oficjalnej” i regionalnej, środkowopolskiej i kresowej. To obszerna publikacja idealna dla początkujących w kuchni, ale też świetna dla osób wprawionych i lubiących kuchenne eksperymenty. Moim zdaniem, to książka, która powinna się znaleźć w każdym domu, mnie samej ogromnie przypomina książkę kucharską mojej mamy, z której sama uczyłam się gotować.
Książka jest skarbnicą wiedzy wszelkiej i zbiorem ogromnej ilości przepisów, stąd nie dziwi tu podział na 20 rozdziałów, w tym m.in. zimny bufet, zupy, potrawy z mąki, potrawy z jaj i serów, dania z kaszy i ryżu, potrawy z ziemniaków, sosy zimne i gorące, dania z ryb i raków, potrawy z mięsa, drobiu i dziczyzny, dania z grzybów czy potrawy z jarzyn. O ogromie przepisów informuje już sam spis treści, który dzięki podziałowi na rozdziały i podrozdziały jest niezwykle czytelny i umożliwia szybkie odnalezienie interesującego nas przepisu, tak z nazwy, jak i składników.
We stępie znajdziemy kilka słów o polskiej kuchni oraz abecadło kulinarne, w którym autorka wyjaśnia najważniejsze kulinarne pojęcia oraz podaje kilka kulinarnych ciekawostek. Ponadto przy każdej grupie przepisów znajdziemy wprowadzenie tematyczne, które moim zdaniem jest ciekawym i potrzebnym dodatkiem, a także źródłem wiedzy, z którego mogą czerpać wszyscy pasjonaci kuchni i współczesnej i tradycyjnej.
Na ponad 1050 stronach książki znajdujemy przepisy na wszystko, o czym słyszeliście i o czym nie mieliście pojęcia. Są przepisy prostsze i trudniejsze, przepisy staropolskie i typowo regionalne, przepisy codzienne i świąteczne oraz przepisy, które sama na pewno wypróbuję. Podawane są także przepisy historyczne, które można traktować, jako ciekawostkę lub jako pomysł na oryginalne danie, które na pewno zaskoczy naszą rodzinę i nas samych. Przy każdym przepisie podana jest ilość porcji, czas przygotowania i gotowania, a każdy niemal przepis opisany jest bardzo dokładnie i szczegółowo, dzięki czemu gotowanie jest proste i przyjemne.
Nie sposób wymienić pomysły na dania prezentowane w tej niezwyklej książce, ograniczę się zatem do podania przykładów na dania mięsne, wśród których znajdziemy: cielęce kotlety w papilotach, prosię a la Daube, schab po podhalańsku, boczek z morelami, gulasz bieszczadzki ze śliwkami, wieprzowinę zapiekaną ze szczawiem, golonkę z imbirem, pieczeń cielęcą a la Verdi czy wołowinę po irlandzku. Wśród dań typowo staropolskich z jarzynami możemy znaleźć ciekawe przepisy na: pędy chmielu w sosie sezamowym, gołąbki w liściach chrzanu, cykorię zapiekaną w sosie pomidorowym, bigos z jarmużu, omlet z pokrzywą, zapiekankę ze skorzonery, salsefię smażoną w cieście, pasternak w panierce czy rzepkę obsmażaną w cukrze. Imponująco przedstawiają się również propozycje na dania zimne, w tym m.in.: galarety, pasty i pasztety oraz chłodniki, sałatki i śledzie. Z książką kucharską Hanny Szymanderskiej z jaj przygotujemy sałatki, jajka gotowane i zapiekane, jajka w sosach, jajka faszerowane, jajecznice, jajka sadzone, omlety, zapiekanki, kotlety i pasty. Ziemniaki na drugie danie – autorka proponuje: chłopski omlet, ziemniaczane bliny, roladę ziemniaczaną, babkę ziemniaczaną z mięsem, zapiekankę po staropolsku lub zapiekankę na winie albo ziemniaczany tort.
Prawdziwa kuchnia polska Hanny Szymanderskiej to niemal biblia kulinarna kuchni polskiej. To pozycja fantastyczna, przeznaczona dla każdej pani domu, która lubi gotować lub chce się tej sztuki nauczyć. Wydanie książki, pomimo braku zdjęć, jest bardzo atrakcyjne i eleganckie, zapewnia również funkcjonalność na długie lata. Dla mnie to książka przywołująca wspomnienia rodzinnego domu, jest zatem wyjątkowa. Polecam serdecznie.