Grzyby leśne na obiad – przepisy

16 października 2022, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Dary lasu mogą być ciekawym i aromatycznym uzupełnieniem codziennego jadłospisu. Co dobrego można upichcić z leśnych grzybów? Poznaj klika przepisów na dania z grzybami w roli głównej.

grzyby na obiad

Makaron z grzybami i śmietaną

Składniki:
– 1 kg grzybów
– sól
– 1/2 kg makaronu linguine, spaghetti lub fettuccine
– 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– ¼ szklanki drobno posiekanej szalotki
– 1 łyżka mielonego czosnku
– 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego tymianku
– ¼ łyżeczki pokruszonych płatków czerwonego chili
– 2 łyżki świeżego soku z cytryny
– ⅓ filiżanka creme fraiche lub gęstej śmietany
– 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
– ¼ szklanki świeżo startego parmezanu

Przygotowanie:
Oczyścić, umyć i pokroić grzyby. Zagotować wodę wraz z 4 łyżkami koszernej soli. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (al dente). Przed odcedzeniem makaronu odlać 1 szklankę wody z gotowania. Rozgrzać olej na dużej patelni, wsypać grzyby, smażyć 10 min. Dodać 1 łyżeczkę soli, szalotki, czosnek, tymianek i chili i dobrze wymieszać. Smażyć ok. 2 min. Do grzybów dodać sok z cytryny, creme fraiche i pietruszkę. Dusić, aż sos zgęstnieje. Dodać 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu i wymieszać. Ugotowany makaron włożyć na patelnię i wymieszać z sosem. Zdjąć z ognia, posypać parmezanem.

Makaron z grzybami i śmietaną

Zapiekane ziemniaki z podgrzybkami

Składniki:
– 1 duży ziemniak
– 1/2 laski kiełbasy
– 5 -6 większych podgrzybków
– 1 mała cebula
– 1 łyżka masła
– 3 łyżki śmietany 30%
– przyprawy: sól, pieprz, majeranek, lubczyk, papryka słodka
– posiekany szczypiorek do posypania
– starty ser żółty do posypania

Przygotowanie:
Grzyby umyć i pokroić w mniejsze części, a cebulę oraz kiełbasę w kostkę. Przez chwilę podsmażać całość na maśle, a następnie podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem przez ok. 15 min. Dodać śmietanę, doprawić przyprawami do smaku i dusić jeszcze 10 min. Wydrążyć ziemniak do kształtu miseczki, ułożyć go w naczyniu żaroodpornym, posypać odrobiną soli. Do tak przygotowanego ziemniaka nałożyć przygotowany wcześniej sos grzybowy. Na dno naczynia wlać około 100 ml wody i piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 1 godz. Po wyjęciu z piekarnika posypać startym żółtym serem oraz posiekanym szczypiorkiem.

Zapiekane ziemniaki z podgrzybkami

Gulasz z grzybami

Składniki:
– 700 g mięsa wieprzowego na gulasz
– 2 garści suszonych grzybów lub 2 razy więcej świeżych
– 1 marchew
– 1 pietruszka
– 1 cebula
– kawałek selera
– 2 ząbki czosnku
– 2 szklanki bulionu warzywnego
– sól, ziele angielskie, liść laurowy, ziarna jałowca
– olej do smażenia
– 3 łyżki śmietany

Przygotowanie:
Suszone grzyby namoczyć na noc w zimnej wodzie. Świeże wypłukać i ugotować w niewielkiej ilości wody. Do wywaru i grzybów wlać bulion i dodać pokrojoną marchew, pietruszkę i seler. Wszystko razem zagotować. Pokrojone w kostkę mięsko usmażyć na patelni z pokrojoną cebulą, czosnkiem i przyprawami. Całość przełożyć do garnka z grzybami i gotować ok. 1 godz. aż mięso będzie całkowicie miękkie. Gotowy gulasz doprawić i dodać śmietankę.

Gulasz z grzybami

Schab z grzybami

Składniki:
– 4 kotlety schabowe
– 2 szalotki
– 500 g podgrzybków i borowików
– 2 łyżki masła
– 1 łyżka tymianku
– 1 por
– natka pietruszki
– olej/oliwa do smażenia
– 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i cebulę. Po chwili smażenia dodać grzyby oraz masło. Smażyć całość ok. 10 min. Dodać sól, posiekaną natkę pietruszki i tymianek. Pora pokroić wzdłuż na cienkie, długie paski. Następnie obgotować we wrzącej wodzie przez 2-3 min. Schab rozbić tłuczkiem do mięs na szerokie i cienkie plastry. Na środku każdego plastra nałożyć łyżką farsz grzybowy i zwinąć w formę sakiewki. Na górze powstałej sakiewki związać mięso paskiem z pora. Sakiewki ze schabu ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu każdej posypać solą i pieprzem i piec przez 30 min. w temperaturze 180 st. C.

Schab z grzybami

Łopatka w sosie z grzybami

Składniki:
– 40 dag grzybów leśnych
– 60 dag łopatki wieprzowej (ew. chudej karkówki)
– 2 duże cebule i 2 ząbki czosnku
– 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
Przyprawy i dodatki:
– 1 czubata łyżka mąki pszennej
– 3 łyżki oleju
– 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
– 3 gałązki majeranku
– sól, mielony czarny pieprz
– 2-3 listki laurowe
– 3-4 ziarna ziela angielskiego
– chili i natka do dekoracji

Przygotowanie:
Grzyby oczyść. Mięso umyć, pokroić w grubszą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę, natrzeć nim mięso. Posypać je solą, pieprzem, oprószyć mąką, przemieszać. Cebule obrać, grubo pokroić, zrumienić na 1 łyżeczce rozgrzanego oleju. W rondlu rozgrzać resztę oleju. Włożyć mięso, zrumienić je. Wyjąć, włożyć grzyby, dusić, aż się zrumienią. Dołożyć podsmażone mięso i wlać bulion. Dodać cebule, gałązki majeranku, listki laurowe i ziele. Dusić na małym płomieniu. Po ok. 10 min. wlać wino. Podgrzewać dalej, aż mięso i grzyby zmiękną. Wyjąć gałązki majeranku, listki i ziele, przyprawić solą i pieprzem. Udekorować listkami natki i strączkiem chili.

Łopatka w sosie z grzybami

Kaczka z grzybami

Składniki:
– 4 pojedyncze filety z kaczki
– 60 dag leśnych grzybów
– 1 szklanka czerwonego wina
– 2 szalotki i 2-3 gałązki rozmarynu
Dodatki i przyprawy:
– 2 łyżki mąki pszennej
– 1 łyżka ziół prowansalskich
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Grzyby staranie oczyść, większe sztuki pokroić. Szalotki obrać, pokroić na kawałeczki. Filety opłukać, osuszyć, oprószyć mąką. Ułożyć skórką do dołu na zimnej patelni. Smażyć. Po 8 min. smażenia, gdy skórka się zrumieni i stanie chrupiąca, filet przewrócić. Smażyć 2 min. Przełożyć do garnka. Mięso oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Potem dołożyć grzyby i szalotki. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz rozmaryn porwany na małe kawałki. Całość podlać winem i ok. 1 szklanką wody. Dusić pod przykryciem 45-50 min., aż mięso będzie miękkie. Udekorować.

Kaczka z grzybami

zobacz również:

Jesienne grzybobranie: co zawierają grzyby?

Sposoby na grzyby – marynowanie

Leśne grzyby – różne przepisy na dania i sposoby obróbki