Groch Łuskany Cały marki Halina

13 grudnia 2012, dodał: KMC PR
Artykuł zewnętrzny

Halina oferuje wszystkim konsumentom sycące, cenne źródło składników odżywczych  i mineralnych, które uzupełnia ich niedobory w diecie. Groch Łuskany Cały stanowi istotny element tradycyjnych potraw polskiej kuchni – zwłaszcza w okresie bożonarodzeniowym.

Groch Łuskany Cały marki Halina powstaje w wyniku oczyszczenia z łuski ziarna grochu. Jest bogaty w białko roślinne, błonnik pokarmowy oraz węglowodany. Zawiera witaminy z grupy B, makro-  i makroelementy: żelazo oraz magnez. Dieta wzbogacona o warzywa grochu wspomaga przemianę cukrów i obniża ciśnienie.

Ta wyjątkowa roślina strączkowa należy do jednych z najpopularniejszych i najwcześniej uprawianych przez człowieka gatunków nasion na świecie. Do Europy trafiła z Bliskiego Wschodu, gdzie początkowo była wykorzystywana jedynie, jako pasza dla zwierząt. Z czasem ludzie zaczęli doceniać właściwości odżywcze grochu, który stał się istotnym elementem kuchni europejskiej. Małe wymagania uprawy sprawiają, że jest on bardzo często hodowlaną rośliną na działkach i w ogrodach.

Groch Łuskany Cały to nieodłączny element polskiej kuchni. Jest podstawowym składnikiem kapusty wigilijnej – nazywanej w Wielkopolsce ciupką z grochem oraz grochówki. Świetnie sprawdza się w diecie wegetariańskiej. Można wykorzystać go do sałatek, farszu do pierogów, jarskich kotletów, past, sosów  czy warzywnych kremów.