O zaletach grillowania nie trzeba nikogo przekonywać. Wraz z nastaniem ciepłych wiosennych dni ruszamy na łono natury i raczymy się posiłkami w plenerze. Smak i zapach grillowanych potraw jest nie do zapomnienia! Uwielbiamy grillowane mięsiwa, kiełbasy, ryby, owoce morza czy warzywa.
Doceniamy zalety beztłuszczowego przygotowywania potraw, ich soczystość, krótki czas obróbki termicznej. Taka plenerowa uczta bywa rajem dla podniebienia i naprawdę zdrową alternatywą dla tradycyjnego, domowego gotowania.
Aby jednak nasze grillowanie naprawdę było zdrowe, musimy zdawać sobie sprawę, że nie wystarczy kupić w dyskoncie najtańsze gotowe – najczęściej zafoliowane i od razu przyprawione – produkty z napisem „na grilla” i rzucić je ruszt, pod którym tli się odurzająca… smrodem chemiczna podpałka. Zdrowe grillowanie to prawdziwa sztuka.
Przyrządzamy dobre dania
Jeśli nie gotowce, to co? Mięsa, wędliny, ryby czy warzywa przeznaczone do grillowania wybieraj z taką samą rozwagą i pieczołowitością, jak produkty do gotowania obiadu na co dzień – muszą być najlepszej jakości. Produkty kiełbasopodobne na pewno nie sprawią, że rozsmakujesz się w grillowaniu. Przeciwnie – na długo odechce ci się kucharzenia pod chmurką. Współpracy odmówi nie tylko twoje podniebienia, ale także żołądek i wątroba. Tego chcesz?
Zatem doskonałej jakości produkty trafiły już w twoje ręce. Co dalej? Przypraw je sam! Sam zamarynuj w aromatycznej oliwie, ziołach, musztardzie. Unikniesz pułapki gotowych mieszanek grillowych, składających się głównie z glutaminianu sodu i innych polepszaczy smaku. Oczywiście takie mieszanki skutecznie zabiją obrzydliwy smak produktów kiełbasopodobnych, ale ty przecież nie zamierzasz niczego zabijać – ty chcesz delektować się smakiem i zapachem. Własnoręcznie przygotowane marynaty i mieszanki ziołowe zapewnią twoim potrawom z grilla królewski smak.
Brakuje ci pomysłów? Zanurkuj w sieć i poczytaj blogi kulinarne. Aż ślinka cieknie… Teraz pędź na strony, na których królują grille ogrodowe i wybieraj takie, których obsługa sprawi ci frajdę i uczyni cię mistrzem kucharzenia pod chmurką.
Odpalamy grill
Fenomenalnie przygotowane produkty do grillowanie wymagają teraz stosownego przygotowania. Nie popełnij błędu i nie wrzuć ich na ruszt, pod którym tli się byle co. Najtańsze podpałki nasycone łatwopalnymi substancjami wprawdzie szybko rozbuzują ogień, ale ich zapach pozostawia wiele do życzenia, a substancje, które z nich emanują do zdrowych nie należą. Prawdziwie smaczne potrawy przyrządzisz, kiedy twój grill opalany będzie drewnem, najlepiej aromatycznym drewnem z drzew liściastych. Cudownie pachnący dym połączy się aromatem twoich ziołowych przypraw, oliwy, świeżego mięsa… tak, takie grillowanie ma sens. Po to właśnie oderwałeś się od swojej czteropalnikowej kuchenki w M3, żeby poczuć zapach wiatru we włosach i grillowanych przysmaków. Zapach, nie – odór.