Grillowany antrykot wołowy. Soczysty i pełen smaku

31 marca 2025, dodał: Marta Dasińska

Mieszkając z chłopakami, którzy uwielbiają mięso, przejście na weganizm jest po prostu niemożliwe. Nie chcę i nie mogę wykluczać mięsa ze swoich posiłków, ale moim celem jest tworzenie dań wpisujących się w zdrowy styl życia. Dzisiejsza propozycja to danie idealne dla wszystkich miłośników mięsa z ukłonem w stronę zielonych warzyw.

Antrykot jest popularnym rodzajem mięsa, a termin ten jest zwykle używany w odniesieniu do antrykotu wołowego. Ale antrykoty cielęce są również pyszne. Z antrykotu łatwo i prosto można też przygotować bardzo dobrą kolację. Dodatkowo antrykot ma trochę więcej tłuszczu i idealnie nadaje się do grillowania. Podawany z zielonymi smażonymi warzywami i sosem z zielonego groszku jest prawdziwą ucztą smakową.

Grillowany antrykot wołowy

Steki to jedno z najszybciej gotujących się mięs. Mając przygotowane dodatki kolację możemy przygotować w 10-15 min. Dobrej jakości stek smakuje fantastycznie posypany solą i pieprzem, ale steki wołowe dobrze komponują się także z innymi dodatkami. Warto jednak pamiętać, że dobrej jakości stek smakuje fantastycznie z bardzo prostymi dodatkami.

Przygotowanie steka z antrykotu na patelni grillowej nie jest skomplikowane, jedynie sos wymaga odrobiny więcej wysiłku. Opracowałam ten przepis  na sos, szukając sposobów na wykorzystanie mrożonego groszku. Ten aromatyczny stek z antrykotu doskonale nadaje się zarówno na nieformalne, jak i eleganckie posiłki, a aromatyczny i oryginalny sos oraz zielone warzywa zamieniają ten zwykły kawałek mięsa w fantastyczne danie główne. Warto wypróbować ten przepis – tym bardziej, że szparagi już są dostępne w wielu sklepach.

Grillowany stek z antrykotu jest tak soczysty, delikatny i aromatyczny, że z pewnością może się stać ulubioną potrawą także Waszej rodziny. Ważne jest jednak dobre rozplanowanie pracy. Ważny jest bowiem czas, gdyż należy pozostawić stek na blacie w temperaturze pokojowej na ok. 30 min. (zimny ​​stek nie usmaży się tak równomiernie jak stek w temperaturze pokojowej). Warto też pamiętać, że antrykot jest najbardziej delikatny na średnim poziomie wysmażenia, a długie smażenie nadaje mu zwartą i gumowatą konsystencję.

Jak przygotować grillowany antrykot wołowy?

Składniki:
– 1 kg antrykotu wołowego
– 80 ml oliwy z oliwek
– 1 łyżka wędzonej papryki
– 500 g brokułów, podzielonych na różyczki
– 1 pęczek szparagów
– 1/4 szklanki wędzonych migdałów, grubo posiekanych
– cząstki cytryny, do podania
Sos z zielonego groszku:
– 1 szklanka (120 g) mrożonego groszku, rozmrożonego
– 1/2 szklanki (150 g) majonezu
– 1/4 szklanki (60 ml) maślanki
– 1 ząbek czosnku
– sok z 1 małej cytryny
– po 1/4 szklanki pietruszki i koperku

Przygotowanie:
Położyć antrykot na dużej blasze do pieczenia, skropić 1/4 szklanki (60 ml) oliwy i doprawić obie strony mięsa wędzoną papryką i płatkami soli. Odstawić i trzymać w temperaturze pokojowej ok. 30 min. W międzyczasie, aby przygotować dressing z zielonego groszku, umieścić wszystkie składniki w małym robocie kuchennym i zmiksować na gęstą pastę. Doprawić solą i odstawić. Rozgrzać patelnię do grilla i smażyć stek przez 8-10 min. z każdej strony (według uznania). Zdjąć z ognia i odstawić luźno przykrywając folią na 10-12 min. Wymieszać brokuły i szparagi z pozostałą 1 łyżką oliwy z oliwek. Grillować na patelni przez 2-3 min. Ułożyć brokuły i szparagi na półmisku, skropić dressingiem z zielonego groszku i posypać wędzonymi migdałami. Pokroić antrykot i podawać z sałatką z brokułów i szparagów oraz cząstkami cytryny.

Smacznego!