Lato kojarzy się nie tylko z zielenią i słońcem, ale także z grillowaniem i poszukiwaniem coraz to nowych dań, które urozmaicą nasz stół. Aby wprowadzić w życie trochę smaku i odkrywać nowe przepisy, zorganizowaliśmy konkurs, w którym sponsorem nagród jest firma WSP Społem – producent słynnego Majonezu Kieleckiego!
Zapraszamy do polubienia: facebook.com/majonezkielecki
Zadanie konkursowe:
1. Pochwal się swoim grillowym daniem z dodatkiem wybranego produktu WSP Społem (zdjęcie lub przepis) wpisując komentarz pod artykułem o konkursie lub na Facebooku
2. Polub FB Majonez Kielecki – TUTAJ.
Do wygrania zestawy pysznych produktów, stworzonych wg tradycyjnych receptur, z którymi każdy grillowy stół zyska na wyjątkowych walorach smakowych. Mamy 5 zestawów produktów Społem – zatem nagrodzimy 5 osób!
Każdy zestaw zawiera bogatą gamę produktów:
1. Majonez Kielecki (500 ml),
2. Musztarda Kielecka (545 g),
3. Musztarda Kielecka grillowa (545 g),
4. Ketchup Kielecki łagodny extra (564 g),
5. Majonez z czosnkiem (310 ml)
6. Sos kielecki czosnkowy (270 g).
Konkurs trwa od dnia 21 lipca do dnia 2 sierpnia 2015 roku. Wyniki podamy na portalu do dnia 7 sierpnia 2015 roku. Zapraszamy do zabawy.
Regulamin konkursu zgodny z regulaminem ogólnym portalu urodaizdrowie.pl
LAUREACI KONKURSU:
Katarzyna Lichy: Polędwica w sosie musztardowym
Składniki:
– plastry polędwicy wołowej
Marynata:
– 4 łyżki stołowe oliwy,
– 3 łyżeczki musztardy delikatesowej Kieleckiej
– 1 łyżeczka tymianku,
– 1 łyżeczka oregano,
– 1 łyżeczka cząbru,
– 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
– sól morska do smaku
Sos:
– pół szklanki jogurtu naturalnego
– 4 łyżeczki musztardy grillowej Kieleckiej
– 2 łyżeczki majonezu Kieleckiego
Przygotowanie:
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. W miseczce rozcieramy oliwę, musztardę i zioła. Rozcieramy łyżką aby otrzymać jednolitą pastę (można użyć blendera). Nacieramy mięso pastą, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc (około 8 godzin) do lodówki. Na rozgrzanym grillu grillujemy mięso około 7 minut z każdej strony, do zrumienienia. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu i przyprawiamy według uznania, choć musztarda jest już doprawiona. Mięso podajemy z sosem i warzywami.
Monika Piotrowska: Pierś z kurczaka w sosie ketchupowym
Składniki:
– duża pierś z kurczaka
Marynata:
– sól morska
– 3 ząbki czosnku
– 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
– szczypta ostrej papryki
– 1 łyżka świeżego tymianku
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 2 łyżki oleju
Sos:
– 2 szklanki ketchupu Kieleckiego łagodnego
– 3 łyżki miodu
– 5 dojrzałych truskawek
Przygotowanie:
Filet z kurczaka opłukać, osuszyć. Przeciąć wzdłuż na cienkie filety o grubości około 1/2 cm. W miseczce wymieszać pozostałe składniki i natrzeć powstałą marynatą mięso. Odstawić na około 30 minut do zamarynowania. Rozgrzać grilla i upiec mięso (po około 3 minuty na każdą stronę). Składniki sosu zblendować na jednolitą masę, zagrzać w kubeczku na grillu. Podawać na talerzykach z dużą ilością sosu.
Anna Gładysz: Bakłażan grillowany w sosie czosnkowym
Składniki:
– 1 bakłażan
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka musztardy kieleckiej
– sól
– świeżo zmielony pieprz
– sok z cytryny
– sos czosnkowy Kielecki
Sposób przygotowania:
Bakłażana dobrze umyć, pokroić na plasterki o grubości około 1 cm. Posolić i skropić sokiem z cytryny, posmarować musztardą, odstawić na 30 minut. Następnie posmarować oliwą i posypać pieprzem. Grillować na ruszcie po 2-3 minuty z każdej strony. Podawać z sosem czosnkowym kieleckim.
Weronika Stelar: Szaszłyki z sosem kieleckim
Składniki:
– mięso
– boczek
– papryka
– cebula
– cukinia
– pomidorki koktajlowe
– sól i pieprz
– oliwa z oliwek
– musztarda kielecka
– pieczarki
– kiełbasa
– ulubione zioła
Mięso dokładnie umyć i pokroić w małe kosteczki. Przyprawić solą i pieprzem, posmarować musztardą kielecką, dodać zioła według uznania. Całość skropić oliwą, dokładnie wymieszać i wstawić na noc do lodówki.Boczek pokroić w cienkie plastry i przekroić na pół. Paprykę pokroić na kawałki, a cebulę na plasterki. Tak przygotowane składniki nadziewać kolejno na bambusowy patyczek dodając cukinię, pomidory i pieczarki. Przygotowane szaszłyki zawijać pojedynczo w folię aluminiową lub ułożyć na tacce do grillowania. Piec na grillu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Podawać z sosem czosnkowym lub innym sosem Kieleckim.
Elżbieta Bilska: Ziemniaki na czosnkowej pierzynce
Składniki:
– ziemniaki podgotowane
– oliwa z oliwek
– 6 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
– zioła prowansalskie
– słodka papryka
– sól
– pieprz czarny
– kminek
– sos czosnkowy kielecki
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy, osuszamy, a następnie nacinamy tak, aby utworzył się wachlarzyk. Lekko skrapiamy sosem czosnkowym kieleckim. Plasterki czosnku wkładamy pomiędzy cząstki ziemniaków, polewamy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy przyprawami. Każdego ziemniaka zawijamy w folię aluminiową. Grillujemy ok. 30 min. Serwujemy jako danie z sosem czosnkowym kieleckim lub ketchupem kieleckim.
Zobacz również:
Lato z Urodaizdrowie.pl – Wakacyjny relaks z nagrodami!
Letni konkurs z Alfasan. Wygraj bon na zakupy!
Wakacyjny konkurs z marką Profi!
Konkursowa akcja testowania z MARION – kosze nagród i nagroda specjalna