Grille Weber – wyrafinowana jakość
Na rynku istnieje duża liczba grilli, które optycznie wyglądają tak, jak nasze grille, lecz jakościowo nie można ich ze sobą porównać. Grille Weber są bardzo trwałe i wytrzymałe jeśli chodzi o konstrukcję, pokrywę, kocioł jak również wszystkie części wewnętrzne takie jak palniki, zapłony i systemy czyszczące.
Pokrywa robi różnicę
Wszystkie grille Weber mają pokrywę. Jest to podstawowy element Webera „way of grilling”. Grillowanie z zamkniętą pokrywą umożliwia wykorzystanie nowych metod. To właśnie Weber opracował metody i techniki grillowania pośredniego i bezpośredniego. Poprzez pokrywę gorące powietrze krąży równomiernie na grillu, co pozwala na przygotowanie niemalże wszystkich potraw.
Stal i emalia trwale powiązane
Na wykonanie pokrywy i kotła używana jest wysokiej jakości, gruba stal niskowęglowa, która w temperaturze 870 stopni C doskonale łączy się z emalią. Dzięki zastosowaniu metody elektrostatycznej, możliwe jest precyzyjne dopasowanie powłoki emalii do grubości stali, co gwarantuje równomierne rozciąganie i kurczenie się blachy i emalii podczas podgrzewania i chłodzenia grilla. Stąd odpryskiwanie emalii z powodu temperatury jest niemożliwe. Gwarantujemy optymalne odbicie ciepła i najlepszą ochronę przed złymi warunkami atmosferycznymi.
Kolejnym przykładem konsekwentnego stosowania materiałów wysokiej jakości są ruszty Webera. w przypadku grilli węglowych zarówno ruszty do palenia i pieczenia są wykonane z masywnej stali. Ruszty są dodatkowo chromowane bądź wykonane ze stali nierdzewnej. Natomiast ruszty w grillach gazowych wykonane są z żeliwa i pokryte zostały emalią, bądź wyprodukowane zostały z masywnej stali nierdzewnej. Grille modelu Q wyposażone są w ruszt żeliwny pokryty porcelanową emalią (wyjątek stanowią ruszty w grillach elektrycznych)
www.weber-sklep.pl