Granita kiwi na lato. Spektakularny deser z trzech składników

Avatar photo
24 maja 2025,
dodał: Marta Dasińska

Ten prosty przepis na granitę wymaga tylko trzech składników: świeżych kiwi, cukru i soku z cytryny. Można go podawać z gałką lodów waniliowych lub gałką jogurtu greckiego jako lekki i orzeźwiający deser. Łatwo się go robi, nie kosztuje zbyt wiele, jest pełen świeżych owoców kiwi i smakuje fantastycznie! 

Czym jest granita? Najprościej rzecz ujmując, granita to włoski deser z mrożonych soków owocowych. Ten pochodzący z Sycylii, popularny lodowy deser jest obecnie znany i lubiany na całym świecie. Sekret świetnej granity tkwi w sposobie formowania się kryształków lodu. W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na granitę, w których instruuje się, jak zamrozić sok, a następnie zeskrobać go widelcem, aby uzyskać kryształki. To jest jednak kruszony lód, a nie tradycyjna sycylijska granita. Granita to bowiem deser o pięknych kształtach, który powstaje w wyniku delikatnego mieszania mieszanki owoców i cukru podczas zamrażania. Zamiast dużej ilości szybko topiącego się kruszonego lodu otrzymujemy deser o cudownej konsystencji, który nie rozpływa się od razu po wyjęciu z zamrażarki.

Jak zrobić granitę krok po kroku

Przygotowanie granity z kiwi jest proste, ale czasochłonne. Jednak naprawdę warto. Najpierw w blenderze lub malakserze robimy mus owocowy. Należy dodać trochę cukru, aby nadać owocom słodyczy i odrobinę soku z limonki, aby zrównoważyć smaki. Następnie przekładamy zmiksowaną mieszankę do płytkiego naczynia i umieszczamy w zamrażarce. Następnie wystarczy co pół godziny, delikatnie mieszać kryształki lodu i powtarzać czynność, aż granita całkowicie zamarznie. Aby uzyskać najlepsze efekty, polecam używać zielonych kiwi, złote kiwi (chociaż smaczne), nie wyglądają tak pięknie.

Jak przygotować granitę z kiwi?

Składniki:
– 200 g cukru pudru
– 50 g imbiru, pokrojonego w plasterki
– 10 kiwi, plus 2 dodatkowe, pokrojone w plasterki
– 10 świeżych listków mięty
– 2 limonki, sok
– grecki jogurt, do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Włożyć cukier i imbir do rondla z 400 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 8 minut, aż syrop stanie się gęsty. Zdjąć z ognia i wyrzuć imbir. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie schłodzić. W blenderze lub robocie kuchennym zmiksować kiwi, miętę i sok z limonki do uzyskania gładkiej konsystencji. Połączyć z zimnym syropem cukrowym, a następnie przelać do płytkiego, odpornego na zamrażanie pojemnika i zamrozić. Po 1 godzinie za pomocą widelca rozbić kryształki lodu i wymieszać granitę i włożyć z powrotem do zamrażarki. Mieszać widelcem co 30 minut, aż uzyskamy konsystencję żwiru. Przełożyć do szklanek i udekorować dodatkowymi plasterkami kiwi oraz łyżką greckiego jogurtu (lub lodami waniliowymi).