Gorąca moc imbiru! Nowość: Imbir kandyzowany HELIO

14 stycznia 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

Imbir jest stosowany w kuchni i medycynie od ponad 5 000 lat. Początkowo królował na azjatyckich stołach, ponieważ jego uprawa wymaga ciepłego i wilgotnego klimatu. Europejczycy znali smak imbiru w czasach Imperium Rzymskiego, ale po jego upadku pikantne kłącze zniknęło ze Starego Kontynentu aż do czasu dalekowschodnich wypraw Marco Polo.

 

imbir_kandyzowany_HELIO

Korzeń imbiru ma specyficzny, silny aromat z odświeżającą słodko-kwaśną nutą. W smaku jest palący i lekko gorzki. Ostrość zawdzięcza dużej ilości gingerolu – olejku eterycznego.

Marka HELIO wprowadza na rynek nowość: imbir kandyzowany, który dostępny jest w opakowaniu o gramaturze 100g. Opakowanie wyposażone jest w zamknięcie strunowe, dzięki czemu produkt dłużej zachowuje świeżość.

Imbir znany jest także z pozytywnego wpływu na nasze samopoczucie. Imbir kandyzowany działa bardzo korzystnie na objawy choroby morskiej, może być stosowany uzupełniająco przy przeziębieniach, a jego działanie odkażające i odświeżające ma także bardzo pozytywne właściwości dla jamy ustnej.

Pobudź zmysły

Imbir kandyzowany dzięki obecności olejku eterycznego o nazwie gingerol pobudza węch, a ostry, ale niepalący smak działa orzeźwiająco na zmysł smaku. Imbir jest również uważany za afrodyzjak (tzw. korzeń miłości), a to dzięki temu, że rozszerza naczynia krwionośne, a tym samym ukrwienie miejsc intymnych.

Gryź i smakuj

Imbir kandyzowany HELIO to świetna, orzeźwiająca oraz sprzyjająca zdrowiu przekąska, która sprawdzi się szczególnie dobrze w chłodniejszych miesiącach roku, w których nasz organizm potrzebuje rozgrzania. Imbir kandyzowany HELIO można również potraktować jako….nietypowe cukierki. Na pewno przyda się zawsze przed randką – doskonale odświeży nam oddech, a pocałunek będzie naprawdę gorący.

Nowość HELIO to również znakomity dodatek do wszelkich herbat i naparów. Dzięki swojemu słodko-ostremu smakowi najnowsza propozycja HELIO, wzbogaci także smak pierników oraz domowych wypieków. Jest wspaniałym dodatkiem do lodów, zwłaszcza chałwowych i sułtańskich. To również znakomity kompan i uzupełnienie smaku dla konfitur, dżemów oraz kompotów.

Orientacyjna cena w sklepie:

Imbir kandyzowany HELIO New Line (100g) – ok. 5 zł