Dosłońce przywraca tradycję jadania gęsiny w dniu Świętego Marcina
Już po raz drugi zgodnie z tradycją spożywania gęsiny w dniu 11-go listopada w dzień imienin Świętego Marcina Hotel Dosłońce Conference &SPA przypomina o zwyczaju podawania mięsa gęsiego w listopadzie.
-W tym dniu zachęcamy do spróbowania polskiej pieczonej gęsi i staramy się przywrócić tradycję spożywania tego cennego gatunku mięsa- informuje Michał Warchala, szef kuchni Hotelu Dosłońce Conference & SPA w Racławicach.
Jak podaje legenda święty Marcin, człowiek skromny nie czuł sie godnym przyjęcia świeceń biskupich i schował się w szopie, w której chowano gęsi. Te jednak zdradziły jego kryjówkę głośnym zachowaniem. To właśnie na pamiątkę tych wydarzeń z początku ubiegłego tysiąclecia ( święty Marcin z Tours żył w latach 316-39) w wielu krajach europejskich spożywa się gęsinę obecnie najczęściej w restauracjach w gronie rodzinnym.
Gęsina była królową staropolskich stołów. Gęś z jabłkami, pasztety, podawana ze śmietaną czy suszonymi grzybami stanowiła ważną pozycję w jadłospisach szlacheckiej kuchni. W czasach komunizmu jej znaczenie w jadłospisie Polaków było zdecydowanie mniejsze. Dopiero w ostatnich latach przywracamy zwyczaj jadania gęsiny w Polsce. Jako główny eksporter tego szlachetnego gatunku mięsa spożywamy zaledwie 5 procent produkowanego mięsa gęsiego a 85 procent ląduje na niemieckich stołach, gdzie tradycja spożywania gęsi jesienią i w Boże Narodzenie jest ogromna.
Dla nieprzekonanych kilka informacji o zaletach gęsiny. Gęsina jest mięsem znacznie chudszym niż wieprzowina a nawet wołowina. Dostarcza organizmowi nie tylko cenne białko, ale także witaminy A, E oraz z grupy B, a tłuszcz gęsi przyczynia się do redukcji złego cholesterolu. W Polsce gęsi hodowane są w większości sposób
ekologiczny. Głównymi odbiorcami polskiej gęsiny w Europie są Niemcy i Francuzi. Wśród potraw z gęsiny światową furorę zrobiło francuskie foie gras, przyrządzone z gęsich wątróbek, sporą popularnością cieszy sięteż gęsi pipek – przysmak kuchni żydowskiej. Mam nadzieję, że gęsina powróci na polskie stoły a dzień świętego Marcina, który przypada w tak ważnym dla Polaków dniu 11 listopada, stanie się na nowo rodzinnym świętem – podkreśla Dagmara Leja, dyrektor Hotelu Dosłońce Conference
& SPA.
www.dosloncespa.pl