Gęsina w Hotelu Dosłońce

Avatar photo
9 listopada 2012,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Dosłońce przywraca tradycję jadania gęsiny w dniu  Świętego  Marcina

Już po raz drugi zgodnie z tradycją spożywania gęsiny w dniu 11-go   listopada w dzień imienin  Świętego  Marcina Hotel Dosłońce Conference  &SPA przypomina o zwyczaju  podawania mięsa gęsiego w listopadzie.

-W tym dniu zachęcamy do  spróbowania polskiej pieczonej gęsi i   staramy się przywrócić tradycję spożywania tego cennego  gatunku  mięsa- informuje Michał Warchala, szef kuchni Hotelu  Dosłońce  Conference & SPA  w Racławicach.

Jak podaje legenda święty Marcin, człowiek skromny nie czuł sie godnym  przyjęcia świeceń biskupich i schował się w szopie, w której chowano  gęsi.  Te jednak  zdradziły jego kryjówkę głośnym zachowaniem.   To  właśnie na pamiątkę tych wydarzeń z początku ubiegłego  tysiąclecia (  święty  Marcin z Tours żył w latach 316-39)  w wielu  krajach  europejskich spożywa się gęsinę obecnie najczęściej w restauracjach w  gronie rodzinnym.

Gęsina była królową staropolskich stołów. Gęś z jabłkami, pasztety,  podawana ze śmietaną czy suszonymi grzybami stanowiła ważną pozycję w  jadłospisach szlacheckiej kuchni.  W czasach komunizmu jej znaczenie w  jadłospisie Polaków było zdecydowanie mniejsze.  Dopiero w ostatnich  latach przywracamy  zwyczaj jadania gęsiny w Polsce. Jako główny   eksporter tego szlachetnego gatunku mięsa spożywamy  zaledwie 5  procent produkowanego mięsa gęsiego a 85 procent ląduje na niemieckich  stołach, gdzie tradycja spożywania gęsi jesienią i  w Boże Narodzenie  jest ogromna.

Dla nieprzekonanych kilka informacji o zaletach gęsiny. Gęsina jest  mięsem znacznie chudszym niż wieprzowina a nawet wołowina. Dostarcza  organizmowi nie tylko cenne białko, ale także witaminy A, E oraz z  grupy B, a tłuszcz gęsi  przyczynia się do  redukcji złego   cholesterolu. W Polsce gęsi hodowane są w większości sposób
ekologiczny. Głównymi odbiorcami  polskiej gęsiny w Europie są Niemcy  i  Francuzi. Wśród potraw z gęsiny światową furorę zrobiło francuskie  foie gras, przyrządzone  z gęsich  wątróbek, sporą popularnością  cieszy  sięteż gęsi pipek – przysmak kuchni  żydowskiej.  Mam nadzieję, że gęsina  powróci na polskie stoły a dzień świętego Marcina, który przypada w  tak ważnym dla Polaków dniu 11 listopada, stanie się na nowo rodzinnym  świętem – podkreśla Dagmara Leja, dyrektor Hotelu  Dosłońce Conference
& SPA.

www.dosloncespa.pl



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.