Gęsina w Hotelu Dosłońce

9 listopada 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Dosłońce przywraca tradycję jadania gęsiny w dniu  Świętego  Marcina

Już po raz drugi zgodnie z tradycją spożywania gęsiny w dniu 11-go   listopada w dzień imienin  Świętego  Marcina Hotel Dosłońce Conference  &SPA przypomina o zwyczaju  podawania mięsa gęsiego w listopadzie.

-W tym dniu zachęcamy do  spróbowania polskiej pieczonej gęsi i   staramy się przywrócić tradycję spożywania tego cennego  gatunku  mięsa- informuje Michał Warchala, szef kuchni Hotelu  Dosłońce  Conference & SPA  w Racławicach.

Jak podaje legenda święty Marcin, człowiek skromny nie czuł sie godnym  przyjęcia świeceń biskupich i schował się w szopie, w której chowano  gęsi.  Te jednak  zdradziły jego kryjówkę głośnym zachowaniem.   To  właśnie na pamiątkę tych wydarzeń z początku ubiegłego  tysiąclecia (  święty  Marcin z Tours żył w latach 316-39)  w wielu  krajach  europejskich spożywa się gęsinę obecnie najczęściej w restauracjach w  gronie rodzinnym.

Gęsina była królową staropolskich stołów. Gęś z jabłkami, pasztety,  podawana ze śmietaną czy suszonymi grzybami stanowiła ważną pozycję w  jadłospisach szlacheckiej kuchni.  W czasach komunizmu jej znaczenie w  jadłospisie Polaków było zdecydowanie mniejsze.  Dopiero w ostatnich  latach przywracamy  zwyczaj jadania gęsiny w Polsce. Jako główny   eksporter tego szlachetnego gatunku mięsa spożywamy  zaledwie 5  procent produkowanego mięsa gęsiego a 85 procent ląduje na niemieckich  stołach, gdzie tradycja spożywania gęsi jesienią i  w Boże Narodzenie  jest ogromna.

Dla nieprzekonanych kilka informacji o zaletach gęsiny. Gęsina jest  mięsem znacznie chudszym niż wieprzowina a nawet wołowina. Dostarcza  organizmowi nie tylko cenne białko, ale także witaminy A, E oraz z  grupy B, a tłuszcz gęsi  przyczynia się do  redukcji złego   cholesterolu. W Polsce gęsi hodowane są w większości sposób
ekologiczny. Głównymi odbiorcami  polskiej gęsiny w Europie są Niemcy  i  Francuzi. Wśród potraw z gęsiny światową furorę zrobiło francuskie  foie gras, przyrządzone  z gęsich  wątróbek, sporą popularnością  cieszy  sięteż gęsi pipek – przysmak kuchni  żydowskiej.  Mam nadzieję, że gęsina  powróci na polskie stoły a dzień świętego Marcina, który przypada w  tak ważnym dla Polaków dniu 11 listopada, stanie się na nowo rodzinnym  świętem – podkreśla Dagmara Leja, dyrektor Hotelu  Dosłońce Conference
& SPA.

www.dosloncespa.pl



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...