Święto narodowe z gęsiną w roli głównej
Dnia 11- go listopada szef kuchni Hotelu Dosłońce Conference & SPA w Racławicach zaprosił gości hotelowych na pieczoną gęś. Hotel przyłączył się tym samym do akcji przywracania tradycji jadania gęsi na Świętego Marcina.
Gęsina, ciesząca się wspaniałym smakiem była królową staropolskich stołów. Gęś z jabłkami, pasztety, podawana ze śmietaną czy suszonymi grzybami stanowiła ważną pozycję w jadłospisach szlacheckiej kuchni. Popieramy inicjatywę przywrócenia na polskie stoły gęsiny i to nie tylko w dniu 11 listopada. Nasz kraj należy do liderów eksportowych jeśli chodzi o gęsi, sami natomiast nie doceniamy zalet tego szlachetnego gatunku. – przekonuje Piotr Ledworuch Dyrektor Hotelu Dosłońce.
Do niezaprzeczalnych zalet gęsiny zaliczyć należy fakt, że jest ona mięsem znacznie chudszym niż wieprzowina a nawet wołowina. Dostarcza organizmowi nie tylko cenne białko, ale także witaminy A, E oraz z grupy B, a tłuszcz gęsi przyczynia się do redukcji złego cholesterolu. W Polsce gęsi hodowane są w większości sposób ekologiczny. Głównymi odbiorcami polskiej gęsiny w Europie są Niemcy i Francuzi. Wśród potraw z gęsiny światową furorę zrobiło francuskie foie gras, przyrządzone z gęsich wątróbek. Mam nadzieję , że gęsina powróci na polskie stoły i że zaczniemy doceniać ten naprawdę wartościowy gatunek mięsa. Dlatego w naszym nowy jesienno- zimowym menu proponujemy carpaccio z gęsi wędzonej w olchowym dymie, skropione truflową oliwą. To nasz pierwszy krok w kierunku popularyzacji gęsiny – pokreśla Piotr Bernacki Szef Kuchni w restauracji Planeta Smaków Dosłońcu.