Gęsina gdzie można zjeść

14 listopada 2011, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Święto narodowe z gęsiną w roli  głównej

Dnia 11- go listopada szef kuchni Hotelu  Dosłońce Conference & SPA  w Racławicach zaprosił gości  hotelowych na  pieczoną gęś.  Hotel przyłączył się tym samym do akcji  przywracania tradycji jadania gęsi na Świętego Marcina.

Gęsina, ciesząca się wspaniałym smakiem była królową staropolskich stołów. Gęś z jabłkami, pasztety, podawana ze śmietaną czy suszonymi grzybami stanowiła ważną pozycję w jadłospisach szlacheckiej kuchni.   Popieramy inicjatywę przywrócenia na polskie stoły gęsiny i to nie tylko w dniu 11 listopada. Nasz kraj należy do liderów eksportowych jeśli chodzi o gęsi, sami natomiast nie doceniamy zalet tego szlachetnego gatunku. – przekonuje Piotr Ledworuch Dyrektor Hotelu Dosłońce.

Do niezaprzeczalnych zalet gęsiny zaliczyć należy fakt, że jest ona mięsem znacznie chudszym niż wieprzowina a nawet wołowina. Dostarcza organizmowi nie tylko cenne białko, ale także witaminy A, E oraz z grupy B, a tłuszcz gęsi  przyczynia się do  redukcji złego  cholesterolu. W Polsce gęsi hodowane są w większości sposób ekologiczny. Głównymi odbiorcami  polskiej gęsiny w Europie są Niemcy i  Francuzi. Wśród potraw z gęsiny światową furorę zrobiło francuskie foie gras, przyrządzone  z gęsich  wątróbek.  Mam nadzieję , że gęsina powróci na polskie stoły i że zaczniemy  doceniać ten  naprawdę wartościowy gatunek mięsa. Dlatego w naszym nowy jesienno- zimowym menu proponujemy carpaccio z gęsi wędzonej w olchowym dymie, skropione truflową oliwą. To nasz pierwszy krok w kierunku popularyzacji gęsiny – pokreśla Piotr  Bernacki Szef Kuchni w restauracji  Planeta Smaków Dosłońcu.