Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, a świadczy o tym nie tylko obecność poszukiwaczy prezentów w centrach handlowych, ale wzmożone zainteresowanie zakupami spożywczymi, w tym głównie rybami. W końcu to one są, podobnie jak pierogi, barszcz i makowiec, wpisane w polską tradycję Wigilijną. Na świątecznym stole nie może zabraknąć karpia oraz coraz popularniejszych gatunków – łososia, sandacza, leszcza, szczupaka i śledzia. Zależy Ci na wybraniu ryb najlepszej jakości? Koniecznie przeczytaj nasz najnowszy wpis! Podpowiadamy w nim, gdzie kupić dobre ryby na Wigilijną kolację.
Ryba z hipermarketu
Każdy, kto uda się do jakiegokolwiek hipermarketu przed 24-tym grudnia może dojść tylko do jednego wniosku – na stoisku z rybami są tłumy. I nie ma się co dziwić – wielkie sklepy kuszą klientów promocjami i niskimi cenami. Jeśli jednak zależy Ci na podaniu ryb wysokiej radości, zrezygnuj z kupowania w marketach. Zastanawiasz się dlaczego? Powodów jest co najmniej kilka. Po pierwsze, większość tego typu sklepów posiada w swojej ofercie gatunki takie jak sola czy halibut atlantycki, które wg badań Greenpeace zagrożone są wyginięciem! Kupując je, przyczyniasz się do destrukcji unikalnych ekosystemów. Po drugie, większość ryb, ze względu na dużą ilość i ograniczone miejsce, jest nieprawidłowo przechowywana i bardzo często nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego, że kupujesz rybę niezdatną już do spożycia. Po trzecie, ograniczony wybór. Większość marketowego stoiska rybnego stanowią ryby hodowlane, np. popularne ostatnio panga czy mintaj, które karmione są granulkami z mączki rybnej i soi! Wniosek jest tylko jeden: jeśli chcesz przygotować zdrową kolację, unikaj ryby z marketu!
Ryba u lokalnego dostawcy
Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest kupowanie u lokalnych dostawców, np. w małych sklepach rybnych, na bazarkach lub, jeśli mieszkasz w nadmorskim mieście, u rybaków w porcie. Dlaczego? Przede wszystkim masz szansę dobrze obejrzeć wybieraną przez Ciebie rybę i zwrócić uwagę na kolor, zapach i wygląd skóry. Do tego wiesz, że ryba jest świeża, ale przede wszystkim nie pochodzi z szemranej hodowli (wyjątek stanowią karpie, które są głównie rybą hodowlaną). Jakie są jeszcze zalety robienia zakupów w takich miejscach? Możesz zamówić interesujące Cię gatunki – od śledzi po łososie i odebrać je po najbliższym połowie.
Ryba z Internetu
Ryby z Internetu – wydaje Ci się to absurdalne? Nic bardziej mylnego! Dzięki modzie na zdrowe odżywianie, handel rybami i owocami morza w sieci od lat ma się świetnie. Nigdy nie kupowałeś ryb online? W takim razie koniecznie powinieneś poznać sklepy takie jak http://dobreryby.pl, gdzie masz szansę kupić rybę wprost ze źródła. Dlaczego warto? Może Cię to zdziwić, ale dzięki temu masz możliwość kontrolowania świeżości wybranego przez Ciebie produktu. Na stronie internetowej widzisz termin odłowu, a czas dostawy nie zajmuje więcej niż 24 godzin od złowienia ryby! Poza tym unikniesz ogromnych kolejek w sklepach, co przed Bożym Narodzeniem może być dość problematyczne – ryba przyjedzie prosto do Twojego domu.