Garnki o różnych wielkościach przystosowane do gotowania rozmaitych potraw to podstawowe wyposażenie każdej kuchni – zarówno domowej, jak i na przykład restauracyjnej.
1. Czym powinny się charakteryzować dobre garnki?
2. Garnki do kuchni indukcyjnych – rozwiązanie na miarę XXI wieku.
Odpowiednio dobrane wyposażenie kuchni, czyli także różne naczynia służące do obróbki termicznej potraw, m.in.: gotowania, smażenia czy duszenia na pewno ułatwiają szybkie przygotowanie jedzenia i zapewniają, że zachowuje ono wszelkie wartości odżywcze.
Czym powinny się charakteryzować dobre garnki?
Garnki mogą być wykonane między innymi ze stali nierdzewnej, aluminium czy żeliwa. Mogą być pokryte emalią, teflonem, tytanem czy ceramiką (takie garnki nazywa się również garnkami marmurowymi). W każdym przypadku ważne jest, aby garnki były wykonane z wysokiej jakości materiałów. Co to oznacza w praktyce? Chodzi o to, żeby naczynia były odporne na zarysowania, wysokie temperatury czy otłuczenia oraz żeby łatwo było je utrzymać w czystości. Niezwykle istotne jest także to, aby użyte materiały nie wchodziły w żadne reakcje z potrawą – ma to znaczenie ze względów zdrowotnych. Należy kupować garnki, co do których mamy pewność, że do ich produkcji nie zostały użyte żadne szkodliwe substancje, np. rakotwórcze. Nie bez znaczenia jest też estetyka używanych garnków – wiele osób chce, aby na przykład pasowały one wyglądem do wystroju kuchni. Garnki bardzo dobrej jakości o nienagannym wyglądzie (dostępne w kompletach lub pojedynczo) i o różnym przeznaczeniu można kupić w sklepie internetowym europ24.pl.
Garnki do kuchni indukcyjnych – rozwiązanie na miarę XXI wieku
Coraz większą popularnością cieszą się kuchnie indukcyjne, czyli nowoczesne i energooszczędne rozwiązanie. Korzystanie z płyty indukcyjnej jest też bardzo bezpieczne, np. zmniejsza się ryzyko poparzenia. Kuchnie indukcyjne wymagają użycia specjalnych garnków, które są specjalnie przystosowane. Wśród takich naczyń możemy wybrać garnki marmurowe, stalowe czy emaliowane. Garnki indukcyjne (w zależności od materiału, z którego są wykonane) mogą być używane do gotowania oraz do pieczenia – ich konstrukcja sprawia, że potrawy nie przywierają do dna, a ciepło równomiernie się rozchodzi.
Naczynia (kupione z pewnego źródła) to gwarancja długoletniego stosowania i przyjemności gotowania – trzeba jednak pamiętać o odpowiedniej pielęgnacji garnków i do ich czyszczenia nie używać na przykład ostrych narzędzi, które mogą spowodować zdarcie emalii czy innych powłok.