Funkcjonalny i trwały blat kuchenny. Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Avatar photo
17 maja 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Kuchnia to prawdziwe królestwo każej pani domu, To tu powstają potrawy, które spożywamy na co dzień. Jednym z najbardziej używanych przedmiotów jest tu kuchenny blat. Znosi on wiele wyzwań i jest stale narażony na uszkodzenia czy zalanie. Jak go wybrać, aby słuźył nam przez długie lata?

Wybór blatu jest często podyktowany tym, aby dopasować go do pozostałych elementów wystroju kuchni. To błąd, gdyż równie ważny jest materiał, z którego został wykonany ten element roboczej przestrzeni, której często używamy. Drewno jest dość trwałe, ale niezbyt odporne na zalanie czy zarysowanie, a każde tworzywo sztuczne po latach wyblaknie i będzie miał tendencję do łuszczenia się.

blat kuchenny

Taki blat pozostanie z nami na zawsze

Kupując blat, kierujemy się nie tylko jego praktycznością czy wyglądem. Ważną cecha jest także jego cena. Najtańsze produkty zwykle niszczą się najszybciej. Oszczędzając dziś, narażamy się więc na ponowny wydatek w niedalekiej przyszlości. Jeśli cenimy sobie produkty wysokiej jakości i potrafimy korzystać z nich bez generowania dużych zniszczeń, to drewniany blat jest naprawdę wart uwagi. Nie sprawdzi się on jednak w rodzinie z małymi dziećmi, które często mają tendencję do rozlewania płynów lub krojenia pieczywa bez użycia deski. Najtrwalszy blat, który jest najbardziej odporny na niekontrolowane działania najmłodszych, jest wykonany z kamienia. Nie jest tani, jednak taka inwestycja jest warta wojej ceny.

Zalety i wady kamiennego blatu

Kamień ze swej natury jest w stanie przetrwać wieki. Idąc w góry, zawsze jesteśmy pod wrażeniem monumentalności i prawdziwej mocy, która bije z podziwianych szczytów. Posiadając namiastkę tego cudu przyrody w swoim domu, możemy być pewni, że przetrwa on także wiele wyzwań naszej codzienności. Niestraszne mu jest wylewanie wszelkich płynów – jednak pod warunkiem, że nie barwią one powierzchni, z którą mają kontakt. Czerwone wino czy mocna kawa mogą pozostawić na kamiennym blacie trwałe ślady, jeśli nie zostaną dość szybko usunięte. Jego odporności na zarysowania też lepiej nie testować, gdyż zbyt ostry nóż może pozostawić na nim nieestetyczną pamiątkę. Postawienie  na chwilę gorącego garnka nie powinno mu zaszkodzić, ale naprawdę mocne uderzenie ostrą krawędzią ciężkiego przedmiotu może spowodować wykruszenie, a nawet pęknięcie.

Inne rodzaje blatu także mają swoje zalety. Plastikowy jest odporny na uszkodzenia pod wpływem środków czyszczących, a drewniany dodaje kuchni prawdziwie domowej, rustykalnej atmosfery. Podejmując decyzję o tym, jaki blat zagości w naszej kuchni, kierujmy się zarówno swym gustem, jak funkcjonalnością czy możliwościami finansowymi.