Francuskie miody Lune de Miel®

20 grudnia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

Marka Lune die Miel to naturalne, francuskie miody o bogatych smakach, aromatach i właściwościach leczniczych. Na rynku pojawiły dwa nowe smaki – miód górski i miód akacjowy. Miódy Lune de miel są dostępne w opakowaniu o gramaturze 250 gram z charakterystycznym „sercem” stanowiącym logo i znak rozpoznawczy producenta, czyli rodzinny Michaud. Delikatne żłobienia na przezroczystym opakowaniu przypominają kształtem ule, a dodatkową ozdobę stanowią słoneczne kolory etykiet z wizerunkiem pszczelarza doglądającego pasieki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Niezwykłą zaletą miodów są praktyczne, nietłukące się opakowania o przezroczystych ściankach, zdradzających barwę specjału. Lune de Miel® wyposażone są w specjalny dozownik „niekapek”, dzięki któremu nakrętka pozostaje zawsze czysta, a konsument ma możliwość dokładnego odmierzenia słodkiego przysmaku. Produkt stanowi znakomitą alternatywę dla tradycyjnych szklanych słoików, która pozwala na swobodne używanie miodu także przez dzieci.

 

Ulubiony miód można także zabrać do pracy czy na wycieczkę bez obaw, że słoiczek pobrudzi się lub potłucze w transporcie. Oba smaki doskonale komponują się z herbatami, naparami, a także deserami na słodko oraz porannymi płatkami lub mieszankami musli.

Katalog smaków

Miód akacjowy jest jasny, przeźroczysty. Przewaga fruktozy w jego składzie sprawia, że bardzo wolno się krystalizuje, nawet powyżej jednego roku. Po skrystalizowaniu jest śnieżnobiały lub jasnosłomkowy. Wzmacnia układ krążenia, oczyszcza wątrobę, działa uspokajająco, moczopędnie oraz bakteriobójczo. Zalecany przy schorzeniach nerek, dróg moczowych, nadkwasocie żołądka oraz zaburzeniach przewodu pokarmowego.
Miód akacjowy posiada walory charakterystyczne dla miodów jasnych, wiosennych. Jako produkt szczególnie bogaty w cukry proste, łatwo i szybko przyswajalne przez organizm, jest przede wszystkim cenną odżywką regeneracyjną w stanie zmęczenia fizycznego i umysłowego. W smaku jest słodki, delikatny i lekko kwaskowaty. Ma opinię najsłodszego wśród wszystkich miodów.
Miód zwany górskim (w j. niemieckim – Berghonig) jest produkowany i szczególnie promowany w krajach alpejskich, zwłaszcza w Szwajcarii i we Francji, gdzie uchodzi za rarytas i osiąga wysokie ceny. We Francji miód górski podczas premiowania miodów obeMiod_gorski250cnych na rynku jest oceniany w osobnej kategorii.
W skład miodu górskiego może wchodzić zarówno nektar, jak i spadź, najczęściej jodłowa. W przypadku miodu wybitnie nektarowego jest on sprzedawany pod nazwą miodu z kwiatów górskich .
W Szwajcarii miodem górskim nazywany jest miód, który powstał w rejonie podalpejskim, jego skład wykazuje charakterystyczne spektrum pyłków, a zawartość pyłków z roślin uprawnych nie przekracza 5%. Przeważają w nim pyłki różanecznika alpejskiego, jagody, dzwonka, komonicy, koniklecy, mniszka, rdestu, tymianku, niezapominajki, wierzby i koniczyny białej.

Marka Lune de Miel®:

Lune de Miel® to czołowa francuska firma pszczelarska i jeden z największych producentów miodu w Europie. Posiada ponad 5 800 uli w Prowansji i na zboczach Pirenejów. Pomimo, że wiele zmieniło się od czasu, kiedy w 1920 roku Yves Michaud zakładał firmę, jakość wyrobów pozostała taka sama. Miód powstaje w wyniku naturalnej pracy pszczół, bez sztucznej ingerencji. Jest zbierany przez pszczelarzy w tradycyjny, od lat taki sam sposób. Natomiast dzięki nowoczesnej technologii możliwy jest precyzyjny, stale kontrolowany proces wytwarzania miodu, który zapewnia mu niezmiennie najwyższą jakość.

Więcej informacji na stronie producenta: www.lunedemiel.fr

Cena:

Miód „Lune de Miel” górski (250gram): ok. 14 zł
Miód „Lune de Miel” akacjowy (250 gram): 15,40 zł

Miody są dostępne w handlu tradycyjnym i nowoczesnym na terenie całego kraju.