1

Temat: Narcystyczne zaburzenia osobowości

Zwykle określamy mianem "narcyza" osobę, która jest zadufana i bardzo skupia się na sobie, ale prawdziwy narcyzm to zaburzenie dużo poważniejsze. To niezwykle silny egocentryzm i uzależnienie od podziwu, brak empatii, trudności w relacjach z ludźmi i wiele innych negatywnych cech takiej osobowości.

Znacie kogoś dotkniętego takim zaburzeniem? Czy da się wpłynąć jakoś na taką osobę, aby złagodzić jej negatywne zachowania?

2

Odp: Narcystyczne zaburzenia osobowości

Znam - mój były chłopak to miał - na początku było bombardowanie wielką adoracja, a potem stopniowe przechodzenie do coraz większej krytyki i próba zniszczenia mojego poczucia własnej wartości.... To są nieszczesliwi ludzie, muszą gnebic innych żeby poczuć się lepiej....

3

I kiedy zorientowałaś się, że to jest to, że to ma głębsze podłoże?

4

Bardzo szybko, widząc jak nabiera energii po takich akcjach, widziałam że to go buduje, karmi. Oczywiście to jedyny syn samotnej matki, więc tym bardziej  wychowany jako to oczko w głowie i nagle musiał walczyć o to pierwszeństwo w związku ... - niszcząc drugą osobę....

5

Dobrze, że zachowałaś czujność. Czasami w związku na wiele sygnałów przymyka się oko. Czasami też człowiek lituje się nad drugim, że ten drugi takie ma zachwiane poczucie własnej wartości i tak bardzo potrzebuje uznania, wybicia się. A Tobie udało się zaobserwować niebezpieczeństwo.
Mam nadzieję, że szybko udało Ci się tą relację zakończyć i w miarę bez szkody dla Ciebie.

6

Dla mnie sytuacja, gdzie kobieta pozwala naruszać swoje granice i nie odchodzi jest patologiczna.....