[quote=daritta]Myślałaś może o harcerstwie? Dzieciaki nauczą się radzić sobie w różnych sytuacjach. Poza tym harcerstwo wychowuje. Pomyśl też o jakimś sporcie. Tylko tak jak pisała Katasia, najlepiej nie zmuszać dzieci, skutek będzie odwrotny. Wiele placówek oferuje darmowe wejściówki na pierwsze zajęcia. To świetna szansa sprawdzić, czy dzieciakom się spodoba. Możesz sprawdzić może jakiś kurs tańca, karate, judo? Jeszcze w temacie bardziej obycia z innymi dziećmi i odnośnie ferii zimowych to może jakieś narty albo snowboard? Mogę Ci polecić firmę, która organizuje przedszkola narciarskie z dodatkowymi zajęciami po nauce jazdy.Dzieci jadą na narty bez rodziców, z rówieśnikami. Poznają kolegów, uczą się jeździć a po nauce mają dodatkowe zajęcia - kuligi, psie zaprzęgi, ogniska.[/quote]
Oooo, taki wyjazd z tą firmą mogę polecić Mój 9 latek był na początku roku z nimi na pierwszych samodzielnych wakacjach. Byli na Podhalu, na takim przedszkolu narciarskim. Wybawił się chyba za wszystkie czasy, nauczył się jeździć na nartach i już zapowiedział, że w 2017 też chciałby jechać na taki wyjazd. Mnie się bardzo podobało, że oprócz nart czy snowboardu, zapewniają mnóstwo dodatkowych atrakcji, tak, że dziecko nie ma czasu na nudę.
Obawiałam się, jak sobie poradzi, ale dał radę, choć nie bez pomocy nieocenionej pani Kasi