Temat: Uwaga, owoce nie dla wszystkich!
Teoretycznie owoce są źródłem mnóstwa witamin i jako produkt rolnictwa/sadownictwa zaliczają się do tego zdrowszego jedzenia niż przetworzone. Niestety nie wszystkim owoce służą. Jeśli ktoś już na jakieś schorzenie cierpi, to różne owoce mogą być niewskazane w jego diecie.
Chyba najczęstszą przypadłością jest alergia na konkretny owoc. Ale są też inne przyczyny, dla których należy unikać niektórych owoców.
TRUSKAWKI
Jeśli ktoś ma kamicę nerkową nie powinien jeść truskawek i rabarbaru. Cudowny, bardzo wartościowy pod względem odżywczym owoc truskawki, na który czekamy przez cały rok, zawiera kwas szczawiowy (rabarbar również).
Truskawki nie są wskazane też dla osób przyjmujących leki przeciwzakrzepowe ze względu na znaczną ilość witaminy K wpływającej na krzepliwość krwi. Takie osoby mogą skubnąć kilka truskawek, ale pokusa zjedzenia ich większej ilości może zwyczajnie źle się skończyć. Również przy niskim ciśnieniu tętniczym dopuszcza się je w bardzo skromnej ilości.
Ponadto jedzenie truskawek podczas przyjmowania niektórych leków może prowadzić do działań niepożądanych. Należy być ostrożnym zażywając:
- aspirynę,
- niesteroidowe leki przeciwzapalne,
- preparaty przeciwpłytkowe.
Zespół jelita drażliwego oraz alergia wykluczają całkowicie truskawki z menu.