Temat: Joga, yoga
Znajdą się tu kobietki, które uprawiają jogę? Czy faktycznie zmienia ona sposób postrzegania swoje ciała? Jak czujecie się po ćwiczeniach?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Znajdą się tu kobietki, które uprawiają jogę? Czy faktycznie zmienia ona sposób postrzegania swoje ciała? Jak czujecie się po ćwiczeniach?
No ja niestety kupiłam matę, dwie książki i na tym zakończyłam ćwiczenie jogi.
Rozmawiałam kiedyś z mamą koleżanki, która ćwiczy sama w domu i twierdzi, że odczuwa dzięki jodze odprężenie. Powiedziała też, że ludzie, którzy uważają, że nie mają czasu na jogę są w wielkim błędzie, bo wystarczy 15 minut dziennie, które i tak gdzieś niepostrzeżenie zwykle ucieka między palcami.
Luska, ja dzielę swoje życie na przed jogą i po jodze :-) Zaczęłam ćwiczyć 3 lata temu - poradziła mi to rehabilitantka (bolały mnie plecy, mam krzywy kręgosłup). Wcześniej nigdy niczego nie ćwiczyłam. A jaki jest efekt? Żadnych bólów pleców, wspaniała sylwetka, kręgosłup prosty, kondycja bez zarzutu. Jeśli chodzi o psychikę, na pewno jestem bardziej zrównoważona i wyciszona. Polecam!
Nie uprawiałam nigdy jogi.
Jedni sobie to chwalą, inni nie.
dla mnie to istna rewelacja. Każdego dnia gdy ćwiczę czuje się coraz lepiej. Polecam ją każdemu kogo znam. Wiele osób się przekonało, gdy zauważyli moją zmianę. Ćwiczę w domu, bo kupiłam przyrządy w sklepie JogaStyl.pl, wiem, ze są dobre, bo sama je przetestowałam. Dla mnie to prawdziwe hobby.
Przymierzałam się kilka razy do jogi, ale jakoś nie umiem się za to zabrać A szkoda, bo ćwiczenia wydają się być bardzo fajne.
Tak patrzę na półkę i widzę książkę "Pozerka. Moje życie w dwudziestu trzech pozycjach jogi".
Część opisu z okładki: "Dederer pisze lekko i z humorem. Z dystansem i przymrużeniem oka snuje refleksje nie tylko na temat zdrowotnych walorów ćwiczeń fizycznych, przekonuje też, że joga może mieć dobry wpływ na kondycję związku i rodziny. Słowa w tej zaskakującej powieści wyginają się posłusznie - jak ciało na zajęciach jogi."
Nie czytałam jeszcze, przeczytała moja przyjaciółka i oddała obsypując pochlebstwami i nakazując przeczytać. To historia kobiety, którą bolały plecy od karmienia piersią czy coś takiego, zaczęła ćwiczyć jogę i wraz z ustąpieniem bólu zmieniło się w jej życiu wiele dzięki jodze.
Kiedy próbowałam sięgnąć po poradnik z podstawami jogi, który kiedyś kupiłam, odrzuciło mnie to, że już na wstępie wspomniano, że prawdziwa joga to nie tylko ćwiczenia, ale styl życia i powinno się zmienić m. in. sposób odżywiania. Nie mówię, że na zły, ale mnie akurat interesowała w tym wszystkim sama ....eee... powiedzmy gimnastyka.
Mam w domu atlas anatomiczny z pozycjami jogi kupiony kiedyś w promocji ale jakoś nie mogę się za niego wziąć...
Do jogi trzeba się przygotować, bo jak od razu będziemy robić skomplikowane asany to będziemy obolałe..
No już nie prawie, mam mocne postanowienie ze od jutra się za to biorę:) trzymajcie kciuki!
Malinka, bez tego "prawie". Pamiętaj... to DZIŚ jest ten, dzień, w którym możesz coś zmienić
Taki dzień jest pewnie co dzień tylko motywacji brakuje. Ja miałam wreszcie zacząć biegać co wieczór i niestety...
Skąd ja to znam .. Mam bardzo podobnie , sama nie mam motywacji a jak już to na chwilę.
a możecie polecić jakas ksiazke z joga dla poczatkujacych?
Ja mam "Joga - więcej relaksu, energii i radości życia", autor: Mathias Tietke. Wprowadzenie ogólne do jogi, rady dla początkujących, dokładne opisy pozycji, do każdej oczywiście rysunek. Przy opisach ćwiczeń uwzględnione są takie informacje jak: co daje to ćwiczenie, jakie ma inne warianty, na co powinno się uważać wykonując je. Jak dla mnie wystarczająca... gdybym chciała zacząć
Mam też "Odchudzająca joga" autorstwa Jan'a Maddern'a z 7=-tygodniowym programem ee... wzmacniającym ciało, umysł i ducha Nadaje się dla laików.
Zawsze chciałam spróbować jogi, może w końcu się skuszę:)
Ja próbuję medytacji na razie skupiam się na samym oddechu:)
Chodzę od 3 lat na jogę i muszę przyznać, że wspaniale zregenerował mi się kręgosłup od tych kilku specjalnych asan. Ćwicząc pod okiem doświadczonych instruktorów, miałam szansę poznać możliwości mojego ciała (pozbyłam się sztywności w barkach i kręgosłupie szyjnym, natomiast doskwierający ból w okolicy lędźwiowej ustąpił). Zawsze myślałam, że te wszystkie skręty i wygięcia to już nie dla mnie (bałam się bólu albo poważnej kontuzji - niepotrzebnie).
Szczerze polecam tę formę ruchu - Ala
Ostatnio edytowany przez AlaMlecz (2014-10-02 16:37:03)
Joga jest świetna! Nie dość, że odpręża, to jeszcze poprawia wygląd sylwetki, kondycję. Wbrew pozorom nie jest wcale tak prostu jak się wydaje. Z czasem jednak wszystkiego można się nauczyć Joga zdecydowanie pomaga pokochać swoje ciało. Polecam!
No nie do końca dziewczyny, że joga poprawia kondycję bo tutaj bym się z tym raczej nie zgodziła..Raczej joga to właśnie działa pozytywnie na nasz umysł i koncentrację ale nie wiem czy tak jakoś po prostu ona wpływa na kondycję. Bo na wyciszenie absolutnie tak
Jeżeli lubisz rozkręcać różne przedmioty w domu i umiesz je naprawić, to mój blog jest właśnie dla Ciebie! Wszystkie nowinki i odświeżone starocie, pod jednym adresem. Wejdź [url=https://electroservisinfo.wordpress.com/]https://electroservisinfo.wordpress.com/[/url] i sprawdź
Ostatnio edytowany przez judysiaaitsme (2015-06-25 13:05:18)
To nie jest dla mnie bo ja przez tak długo nie potrafiłabym siedzieć w miejscu i by mi się to szybko znudziło..Dla mnie i nie obrażajcie się tym ale to jest trochę nudne dla mnie i nic ciekawego tutaj niestety nie ma..Siedzenie czasem też może być bardzo męczące
przy okazji chciałbym zaprosić wszystkich na mojego bloga [url]http://lazik.blogan.pl/[/url] prowadzę go już od jakiegoś czasu a związany jest z moją wielką pasją jaką jest offroad
Ostatnio edytowany przez benka (2015-06-22 23:13:53)
Ja uprawiam jogę tak raz w tygodniu i czuję rzeczywiście taką świetną poprawę : ) czuję się bardzo mocno wyciszona i po prostu właśnie to mi dodaje dodatkowych sił na spędzenie miło akurat weekendu ; ) bo zawsze taką jogę uprawiam w sobotę jak sobie szybko wstanę : )
Podziwiam was dziewczyny jak uprawiacie jogę : ) tylko ja bym się chciała dowiedzieć czy to nie jest dla was sport tak jakby nudny ? Przecież to się tylko siedzi i w sumie nic ciekawego nie robi..Co o tym powiecie czy ja mam rację czy zdecydowanie jej nie mam.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź