Temat: Smazenie potraw niekoniecznie musi byc złe!
Witam serdecznie wszystkich forumowiczow, w tym poscie chcialbym przedstawic wam olej rzepakowo-lniany, ktorego wlasnie uzywam do smazenia i podawania w potrawach.
*Produkt to wysokiej jakości olej nadający się do smażenia, pieczenia w wysokich temperaturach (temp. dymienia 220°C ), sporządzania sosów, wypieku ciast, wyrobu lodów oraz jako wspaniały dodatek do jarzyn. Dzięki wysokiej zawartości kwasu linolowego oraz linolenowego olej sprawdza się idealnie przy przyrządzaniu dań kuchni zimnej, czyli np. jako olej sałatkowy.
Ponadto olej nie zawiera:
Konserwantów
Cholesterolu
Glutenu
Składników mleka
Olej z łatwością ocieka z produktów, które zostały usmażone, czyniąc je tym samym mniej tłustymi. Dzięki swoim właściwościom pomaga zabezpieczyć zawartą
w pożywieniu witaminę C oraz witaminy z grupy B przed szkodliwym działaniem światła
i powietrza. Przyswojenie oraz wchłonięcie przez nasz organizm witamin A, K, D oraz Beta- Karotenu wymaga towarzystwa tłuszczów. Stosując olej usprawniamy wchłanianie witamin przez nasz organizm.
Kobiety w ciąży a kwasy omega-3
Lekarze są zgodni , iż olej rzepakowy jest niezbędnym składnikiem w diecie, która wspomaga prawidłowy przebieg ciąży.
Zapotrzebowanie na kwasy omega-3 gwałtownie wzrasta w związku z rozwijającym się płodem. Odpowiednie proporcje pomiędzy omawianymi kwasami zabezpieczają kobiety przed przedwczesnym porodem. Mają także ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie oraz rozwój mózgu, który trwa od trzeciego trymestru ciąży do 18 miesiąca po urodzeniu.
Badania pokazują, iż im wyższe jest stężenie kwasów omega-3, tym ciężar urodzonych dzieci jest większy.