Odp: Co byś teraz zjadła?
Znalazłam taką starą książkę kucharską, z której tata kiedyś widziałam, że korzystał:
Zupa koperkowa
Składniki:
-1,5 litra wywaru z kości
- pęczek koperku (u mnie zawsze dosyć duży)
- szklanka mleka
- 10 dag śmietany
- 6 dag masła
- 3 dag mąki
- 2 żółtka
- sól
Wykonanie:
Koperek umyć, otrząsnąć z wody i drobno posiekać. Masło stopić. Na połowie masła przesmażyć lekko połowę usiekanego koperku, do reszty masła dodać mąkę, lekko zasmażyć i rozprowadzić mlekiem. Przesmażony koperek i zasmażkę dodać do wywaru, zupę zagotować, podprawić śmietaną i żółtkami, rozmieszać. Dodać sól i pozostały świeży koperek. Podawać z ryżem już grzankami.