1

Temat: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

Gotujecie, pieczecie  i nagle coś się nie udaje? Piszcie tutaj, żeby inni mogli Wam podpowiedzieć, jak  uratować opadające ciasto czy nieudaną potrawę.
Istnieją naprawdę proste sposoby, żeby poradzić sobie z wieloma wpadkami w kuchni!

2

Odp: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

U mnie nigdy nie udaje się beza, zawsze opada i  im bardziej się staram, tym bardziej nie wychodzi... Czy ktoś ma na nią sprawdzony sposób?

3

Odp: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

Ważna jest temperatura białek i czas ich ubijania: zobacz tutaj idealny przepis, ja robię wg niego  i zawsze się udają:
[url]http://www.mojewypieki.com/post/bezy[/url]

4

Odp: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

Może ktoś ma pomysł jak bez dolewania  dużej ilości wody można "odsolić" zupę, do której się wsypało za dużo soli?

5

Odp: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

Trzeba gotować w niej przez pięć minut plastry obranego surowego ziemniaka - plastry wrzucamy po kilka i po 5 minutach wyjmujemy, wrzucamy następne, w ten sposób wchłoną sól.

6

Odp: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

Czym i jak dobrze wyczyścić przypalony garnek?

7

Odp: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

Ja mam takie druciane gąbeczki nasączone jakimś płynem. Od tego wszystko szybko schodzi, a kupiłam je w chemicznym.

8

Odp: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

Spontex ma takie jakby filcowe ściereczki, dość twarde i tych używam do czyszczenia przypaleń

9

Odp: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

Mi zawsze wychodzi sos za rzadki, a nie chcę zagęszczać zwykłą mąką bo staje się mdły.. Jakie macie na to sposoby?

10

Odp: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

[quote=violet-pink]Spontex ma takie jakby filcowe ściereczki, dość twarde i tych używam do czyszczenia przypaleń[/quote]

Hmm to ja chyba o tych pisałam. Ale nie mam pewności.

11

Odp: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

Te są dobre:
[url]http://spontex.pl/trio-3-w-1-nowosc/[/url]

12

Odp: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

[quote=lipstick]Mi zawsze wychodzi sos za rzadki, a nie chcę zagęszczać zwykłą mąką bo staje się mdły.. Jakie macie na to sposoby?[/quote]

Spróbuj zrobić babcinym sposobem taką zasmażkę z mąki i tłuszczu na patelni, trzeba ją lekko przyrumienić mąkę, można dodać też do sosu np. jakiś fix Knorra, ja dodaję czasem i nieźle smakuje w sosach:)

13

Odp: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

lipstick ja dodaję bułkę tartą do gotowania sosu i nie jest wtedy rzadki .

14

Odp: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

Macie jakiś patent na przewracanie naleśników żeby nie chlapać tłuszczem po kuchni...?

15

Odp: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

Hej, pewnie tak jak ja podrzucasz patelnią żeby się obróciły:) Po prostu trzeba ograniczyć ilość tłuszczu wlewanego na patelnię i najlepiej robić to nad zlewem, wtedy jak nawet coś chlapnie to łatwo się zetrze....

16

Odp: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

Zbliża się tłusty czwartek, a ja jestem spocona ze stresu, bo muszę usmażyć pączki dla teścia, a zawsze wychodzą mi ciężkie i twarde jak kamienie sad Gdzie tkwi problem? Za krótko ugniatam? Ostatnio ugniatałam 10 minut i też wyszły jak kamienie.

17

Odp: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

Musisz zrobić luźniejsze ciasto, bo jak ma w sobie za mało wilgoci to pączki takie twarde wychodzą...

18

Odp: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

[quote=tobethema]Macie jakiś patent na przewracanie naleśników żeby nie chlapać tłuszczem po kuchni...?[/quote]

Moja babia smażyła naleśniki smarując najpierw rozgrzaną żeliwną patelnię kawałkiem słoniny.. Były pyszne, tłuszcz nie chlapał, ale nikt wtedy nie myślał o cholesterolu:)

19

Odp: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

Ja do ciasta dodaję trochę oleju ,a na patelnię tylko trochę przed pierwszym naleśnikiem, później już wcale nie daję tłuszczu, a smażę na teflonowej patelni.

20

Odp: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

Ja w kuchni miałam sporo wpadek dlatego teraz korzystam ze sprawdzonych przepisów. Teraz szukam przepisu na [url=https://www.przepisy.pl/przepis/fondue-serowe]fondue serowe[/url] bo chciałabym je dać na stół jako przekąske. To fajna opcja na parapetówkę dlatego tak bardzo zależy mi na dobrym przepisie. Znacie dobry przepis na foude serowe? A może polacie coś innego na przekąske tylko co?

21

Odp: Kuchenne wpadki i wypadki - kącik pomocy

Ja mam sprawdzony patent, żeby śmietana nie zwarzyła się w zupie, po prostu wylewam do miseczki trochę zupy, czekam aż nieco ostygnie i dodaję sporo śmietany, mieszam dokładnie i taką mieszankę dopiero wlewam do gorącej zupy.