Odp: zdrowe przekąski
Ta sałatka ze szpinakiem brzmi pysznie - chętnie ją zaraz wypróbuję, ponieważ mam wszystkie składniki w domu a zaczynam się robić troszkę głodna.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 13 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ta sałatka ze szpinakiem brzmi pysznie - chętnie ją zaraz wypróbuję, ponieważ mam wszystkie składniki w domu a zaczynam się robić troszkę głodna.
Sałatka z indykiem, szpinakiem i sosem miodowo-cytrynowym - składniki na 2 porcje.
Składniki:
4 garści świeżych liści szpinaku
filet z indyka
sól, pieprz, słodka czerwona papryka, bazylia
1 łyżka oliwy z oliwek
1 pomidor
4 kawałki suszonych pomidorów
1/2 papryki
czarne oliwki
pieczarki lub inne grzyby
1 łyżeczka klarowanego masła
50 g sera mozzarella
ziarna słoneczniku
składniki na sos:
1 łyżka naturalnego miody
1/2 cytryny
ok. 6 łyżek oleju lnianego tłoczonego na zimno
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
Filet z indyka marynuję w soli, pieprzu, papryce i bazylii z dodatkiem łyżki oliwy, a następnie piekę w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. Zwykle robię to przy okazji pieczenia innej potrawy, np. zdrowych frytek - tak jest bardziej ekologicznie, a indyk może być wykorzystany do sałatki na kolację albo następnego dnia (na zimno smakuje mi zresztą bardziej).
Na suchej patelni podprażam ziarna słonecznika. Pieczarki lub inne grzyby (tym razem u mnie były to kurki – też dają radę, chociaż pieczarki lepiej do tej sałatki pasują) podsmażam krótko na maśle. Warzywa myję, szpinak układam na talerzach, na to kroję pomidory, paprykę, wykładam oliwki, kawałki mozzarelli i indyka.
Na końcu przygotowuję sos: miód łączę z sokiem z cytryny, a następnie mieszam z olejem lnianym wyciągniętym z lodówki. Tuż przed podaniem wylewam sos na talerze, posypuję prażonym słonecznikiem i odrobiną zmielonego pieprzu. Sałatka gotowa
Ostatnio edytowany przez kropeczkunia (2015-05-29 18:33:59)
Zdrowe przekąski na wyjście (np. spacer po parku) :
-Pestki dyni lub słonecznika,
- chrupki,
-"ciasteczka" ze zbóż
- herbatniki
- trochę gorzkiej czekolady (nie każdy lubi)
- bułka maślana
- owoc (np. jabłko)
... Jest wiele innych zdrowych przekąsek, a to tylko kilka z nich. Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez gosiaczek0086 (2015-04-24 13:39:40)
Tapenada z czarnych hiszpańskich oliwek i anchois
Składniki
250 g osuszonych czarnych oliwek
6 filetów anchois
1 ząbek czosnku
4 łyżki marynowanych kaparów
mała garść liści pietruszki
3 łyżki stołowe hiszpańskiej oliwy z oliwek
cytryna
Etapy przygotowania
1
Oliwki pozbawiamy pestek, jeśli je posiadają, następnie miksujemy wszystkie składniki w blenderze.
Składniki etapu: 250 g osuszonych czarnych oliwek, 3 łyżki stołowe hiszpańskiej oliwy z oliwek, mała garść liści pietruszki, 4 łyżki marynowanych kaparów, 1 ząbek czosnku, 6 filetów anchois
2
Na koniec dodajemy drobno startą skórkę z cytryny i cytrynowy sok do smaku. Podajemy do świeżego chleba, krakersów i innych rodzajów pieczywa. Tapenadę można przechowywać w słoiku w lodówce do 2 tygodni.
Ostatnio edytowany przez Aniarafael (2015-06-30 19:13:46)
Prosta sałatka śniadaniowa: włoska szynka, rukola, pomidorki koktajlowe, prażone pestki dyni i sos ze zredukowanego octu balsamicznego.
Ja uwielbiam koktajle warzywne i owocowe Ostatnio bardzo często je piję i zaczynam zauważać różnicę w wyglądzie skóry i samopoczuciu. Póki co wszystkie składniki blenduję ale mam w planach zakup wyciskarki. Początkowo myślałam o sokowirówce ale dowiedziałam się, że ciepło które wytwarza niszczy witaminy a mi na nich bardzo zależy bo mam niedobór. A wy jakieś soki/koktajle pijecie? Mi ostatnio zasmakował szpinak i z niego tworzę koktajle;)
Zdrowe przekąski? Orzechy, suszone owoce i warzywa pokrojone w słupki zanurzane w guacamole lub hummusie.
Z orzechów i suszonych owoców oraz płatków owsianych można sobie zrobić domową granolę i potem brać do pracy razem z jogurtem . Zdrowa i sycąca przekąska.
Ja znam ! <3
Kroisz w kostki ! :
Banana
Jabłko
kiwi
I w kawałeczki truskawkę;p
Wsypujesz to do miski
A i gdy nie masz bitej śmietany to nawet dobrze !
Zawsze polej to jogurtem, szczególnie truskawkowym ! <3 Pycha ! Po prostu
I jeszcze możesz na to utrzeć mleczką, lub białą czekoladę
Przekąska - Ziołowa Ricotta
serek Ricotta 250 g
natka pietruszki 2 łyżki
cebula 05
posiekany tymianek 1 łyżka
bazylia 10 listków
czosnek 1 ząbek
sól pieprz do smaku
waflowe jajka Vafini 16
Posiekaj pietruszkę, cebulę, tymianek, bazylię i czosnek. Wymieszaj z serkiem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Nadziej wafelki i smacznego!
Nie tylko jedzenie to inwestycja w życie, także to, co znajduje się na tym blogu, zapraszam serdecznie:-) [url=http://inwestycjawzycie.blox.pl/2015/04/SMART-projekty.html]http://inwestycjawzycie.blox.pl/2015/04/SMART-projekty.html[/url]
Ostatnio edytowany przez wesola091a (2015-06-13 12:22:30)
Pizza z wędzonką, bryndzą i prawdziwkami
ciasto:
mąka 340 g
suszone drożdże 5 g
cukier 1,5 łyżeczki
sól 1,5 łyżeczki
oliwa 2 łyżeczki
letnia woda 250 ml
dodatki:
prawdziwki świeże 300 g
wędzonka krotoszyńska 200 g
bryndza 200 g
ser pecorino lub inny owczy dojrzewający 150 g
tymianek 8 gałązek
oliwa extra vergine 4 łyżeczki
świeżo zmielony pieprz do smaku
Super aromatyczna gorąca kanapka. Włoski przepis na polskie smaki.
Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i odstawić na 10 minut. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, sól i wlać rozpuszczone drożdże. Wyrabiać 5-10 minut na blacie lub stolnicy oprószonej mąką, aż ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Odstawić na 10 minut. Ponownie włożyć ciasto do miski i wyrobić z oliwą. Podzielić na 4 porcje i uformować w kule. Przykryć je folią i odstawić na 45 minut, aby urosły (powinny zwiększyć objętość dwukrotnie). Kiedy ciasto wyrośnie, nagrzać piekarnik na maksimum. Oprószyć ciasto mąką i wałkować, tak by ze środka usunąć pęcherzyki powietrza. Uformować ciasto w cieniutkie placki.
Wędzonkę pokroić na plasterki a następnie w kwadraty. Prawdziwki oczyścić i pokroić na plastry. Zerwać listki z łodyżek tymianku, lub jeśli łodyżki są miękkie, posiekać je całe. Pokruszyć bryndzę na placki ciasta. Posypać prawdziwkami, wędzonką i tymiankiem, skropić oliwą. Piec w piecyku do pizzy 4-5 minut, lub w zwykłym piekarniku rozgrzanym do maksimum - około 15 minut. Po wyjęciu z pieca posypać płatkami sera pecorino i oprószyć pieprzem.
PIZZA Z TOFU I GRZYBAMI SHITAKE - składniki:
Ciasto na pizzę:
400 ml wody
2.5 łyżki oliwy
2.5 łyżeczki soli
800 g mąki pszennej
2.5 łyżeczki suszonych drożdży
Pozostałe składniki:
3/4 kostki tofu
2-3 grzyby shitake
kiełki soi
marynowane pędy bambusa
4 ząbki czosnku
1 pęczek kolendry
3 łyżki oleju sezamowego
świeżo zmielony czarny pieprz
szczypta soli
2 łyżki czarnego sezamu
PIZZA Z TOFU I GRZYBAMI SHITAKE - sposób przygotowania: Ciasto do pizzy tradycyjnie zrobiłam w maszynie do pieczenia chleba. Jeśli również taką posiadacie, to wszystkie składniki wrzucacie do maszyny i ustawiacie program na ciasto rosnące. Natomiast jeśli nie posiadacie maszyny, to z tego przepisu możecie również ręcznie wyrobić ciasto. Z ciasta formujemy kulę, a następnie rozwałkowujemy ją na dość cienki placek. Brzeg ciasta zawijamy tworząc rant pizzy. Następnie przygotowujemy zielony sos kolendrowy: 1/2 kostki tofu rozdrabniamy blenderem razem z pęczkiem kolendry i czosnkiem. Do powstałej masy dodajemy olej sezamowy i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą. Tak powstałym sosem smarujemy ciasto. Grzyby shitake namaczamy w gorącej wodzie, a następnie kroimy je na plasterki. Pokrojone grzyby oraz kiełki soi i pędy bambusa układamy na cieście posmarowanym sosem. Pizzę po wierzchu posypujemy startym lub pokruszonym pozostałym tofu oraz czarnym sezamem. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 10-15 minut.
Lubisz gry karciane czy planszowe?[url=https://zabawkiidzieci.wordpress.com/]https://zabawkiidzieci.wordpress.com/[/url] Ja też! Zapraszam na mojego bloga!
Ostatnio edytowany przez magdula088 (2015-06-23 15:29:25)
Składniki
Tarta z kurkami
Tarta z kurkami
24
1
Ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g masła
1 surowe jajko
szczypta soli
Farsz:
500 g kurek (świeżych lub mrożonych)
kilka plastrów szynki parmeńskiej lub suszonej
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
400 g śmietany 18% (1 kubek)
2 surowe jajka
szczypta soli i pieprzu
1 łyżka masła
Sposób przygotowana ciasta:
Mąkę, jajko, masło i sól umieść w malakserze i mieszaj na średnich obrotach do momentu, aż uzyskasz jednolitą kulę z ciasta (jeśli nie posiadasz malaksera, ciasto możesz wyrobić ręcznie).
Rozgrzej piekarnik do 190°C.
Przygotowane ciasto wyłóż na stolnicę obsypaną mąką i wyrabiaj przez ok. 1 minutę, a następnie rozwałkuj na placek o grubości 2-3 mm.
Formę do tarty posmaruj cienką warstwą masła, aby ciasto do niej nie przywarło podczas pieczenia. Ułatwi to także wyciągnięcie tarty po wypieczeniu.
Rozwałkowane ciasto rozłóż w formie, dociskając delikatnie brzegi. Nakłuj widelcem całą powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 min (ciasto powinno być lekko podpieczone).
Sposób przygotowania farszu:
Kurki (świeże) włóż do miski i zasyp sporą ilością soli (ok. 1 łyżeczka), a następnie zalej wrzątkiem. Zamieszaj delikatnie całość i odczekaj kilkanaście sekund, aż wszystkie zanieczyszczenia i piasek opadną na dno miski.
Wyłów kurki za pomocą drobnego sita i pozostaw na chwilę do odsączenia. W przypadku mrożonych kurek, możesz pominąć ich oczyszczanie - zrobił to za Ciebie producent.
Pokrój kurki w plasterki (ok. 1,5 cm), a cebulę w piórka.
Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę, następnie pokrój drobno natkę pietruszki.
Na rozgrzanej patelni rozpuść łyżkę masła. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż do momentu, kiedy delikatnie się zeszkli.
Do cebuli dodaj pokrojone kurki i na końcu czosnek i pietruszkę. Dopraw całość solą oraz pieprzem i duś przez kilka minut na niewielkim ogniu.
W osobnym naczyniu połącz śmietanę z 2 surowymi, roztrzepanymi jajkami. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
Łączenie składników:
Na podpieczony spód wyłóż przygotowany farsz i kilka plastrów porwanej szynki, a następnie zalej całość przygotowaną masą jajeczno-śmietanową.
Piecz tartę w piekarniku nagrzanym do 190°C (na termoobiegu) przez 20 minut.
Po upieczeniu tartę posyp natką pietruszki.
Dodatkowo chciałam polecić dość nietypowy blog dla kobiet. [url=http://torebkanakolkach.blog.iwoman.pl/]http://torebkanakolkach.blog.iwoman.pl/[/url] Dziewczyna lubi pisać i ma dość nietypowe, konwencjonalne pomysły.
Ostatnio edytowany przez Basiaaa (2015-06-19 18:06:41)
Sandwicz wegetariański z grillowanymi warzywami
Potrzebne składniki:
Majonez Dekoracyjny WINIARY (4 łyżki)
cukinia (1 sztuka)
chleb tostowy (8 kromek)
cebula czerwona (2 sztuki)
czosnek (2 ząbki)
bakłażan (1 sztuka)
bazylia świeża (5 liści)
papryka czerwona (2 sztuki)
pomidor (2 sztuki)
oliwa z oliwek (0,5 szklanki)
ocet balsamiczny (2 łyżki)
sól, pieprz (do smaku)
sałata (1 sztuka)
ketchup (2 łyżki)
Sposób przygotowania
Bakłażan, cukinię, pomidory i cebulę pokrój w cienkie plastry.
Paprykę oczyść i pokrój na duże płaskie kawałki.
Oliwę wymieszaj z rozgniecionymi ząbkami czosnku, posiekaną bazylią, octem balsamicznym, solą i pieprzem.
Zamarynuj warzywa i odstaw na 30 minut do lodówki.
Majonez połącz z ketchupem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Chleb opiecz na grillowej patelni tak, by zrobiły się na nim przyrumienione dekoracyjne paski.
Warzywa wyjmij z marynaty i przypiecz je również na patelni tak, by zrobiła się na nich kratka.
Tosty posmaruj sosem majonezowym.
Ułóż na nich sałatę i warzywa grillowane.
Tak przygotowane tosty możesz podawać z frytkami.
Składniki
ilość porcji: 18
18 czarnych oliwek jumbo bez pestek
220 g serka śmietankowego
18 małych czarnych oliwek
1 marchewka
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 30min. › Gotowanie: 5min. › Gotowe w: 35min.
W każdej z oliwek jumbo wyciąć od góry do dołu szczelinę. Ostrożnie napełnić każdą szczelinę około 1 łyżeczką serka. Pokroić marchew na osiemnaście krążków grubości ok. 1/2 cm i w każdym z nich wyciąć mały klinik, aby powstała imitacja stóp. Wycięte kliny zachować i powciskać w środek małych oliwek, tworząc w ten sposób dzioby. W razie potrzeby przed włożeniem dzioba wyciąć w oliwce małą szczelinę.
Dużą oliwkę umieścić dużym otworem do dołu na stopach z marchewki. Następnie nasadzić małą oliwkę na dużą tak, aby dziób był w jednej linii z serową klatką piersiową i szparą między stopami. Umocować wykałaczką.
a przy okazji zapoznajcie się z ciekawym artykułem [url=http://urzadzamylazienki.blog.pl/]http://urzadzamylazienki.blog.pl/[/url] dotyczy w szczególności urządzania łazienek w nowoczesnym stylu ja właśnie jestem na tym etapie
Ostatnio edytowany przez sara.lapa (2015-06-22 13:52:31)
Składniki
1 opakowanie mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
4 jajka
1 łyzka mąki
dwa serki Almette śmietankowe plus 4 ząbki czosnku
łosoś w plastrach 400g
Etapy przygotowania
1#1 Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Na patelni podsmażamy z masłem szpinak i czosnek, sól, pieprz. odsączamy
na sitku i studzimy. Żółtka dodajemy do szpinaku. Białka ubijamy na sztywno. Pianę
dodajemy delikatnie do szpinaku, dysypujemy mąkę i mieszamy. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną
papierem do pieczenia i pieczemy 15 min. w 190 st. Przestygnięty placek smarujemy
serkiem i na to układamy łososia tak aby pokrył całość. Zwijamy jak roladę i zawijamy
ściśle w folię do żywności. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Ja bardzo lubię warzywa i zamiast smakołyków przed telewizorem zajadam:
Szklanka mini marchewek z 2 łyżkami hummusu
Chrupanie marchewek zajmie czymś Twoje zęby, a pikantny hummus to jedzenie, które poprawia samopoczucie.
kobiety w ostatnim czasie dbają już nie tylko o swój wygląd ale i o kondycję fizyczną [url=http://laurystyl.soup.io/]http://laurystyl.soup.io/[/url] chcecie wiedzieć więcej na ten temat zapraszam
Ostatnio edytowany przez albert7000 (2015-06-26 18:41:17)
Ostatnio lubię koktajl bananowy z dodatkiem kiwi i posypany pestkami słonecznika i posiekana żurawiną
Lubię takie z bananami ale z żurawiną to ja po prostu jeszcze nie jadłam i w sumie nie wiem jak to smakuję, muszę spróbować. Miałabyś może do tego przepis ? Czy raczej tego nie posiadasz : ) u mnie zdrowa przekąska to taka bułeczka kawałek serka i szyneczki i czasem taki ogórek ale to w leci jeśli on jest z działeczki mojej.
Ja lubię chrupać marchewkę, rzodkiewkę, suszone jabłka, morele itp
[url]http://knall.co.uk[/url]
Ostatnio edytowany przez modne rolety (2015-04-11 07:44:46)
Pieczone orzeszki z miodem, oliwą i pieprzem - są pyszne i zdrowe.
To sporo rzeczy lubisz : ) dla mnie taka najlepsza przekąska to po prostu są te takie ciasteczka ben vita właśnie ; )) one są dla mnie takie super i bardzo dobrze mi się je skubie właśnie w domu : ) bardzo też po prostu lubię zjeść czasem takie kanapeczki właśnie przeze mnie przyrządzone z jakimś pomidorkiem czy też szynką.
Kojarzę właśnie te ciasteczka i je też lubię - zawsze je zabieram na wycieczki górskie : ) jeśli chodzi o mnie to ja właśnie na 2 śniadanie po prostu często sobie zjadał jabłko czy też jeśli jest lato to po prostu wtedy sobie zjadam po prostu gruszkę i jest całkiem okej.
uwielbiam pestki dyni, marcheweczkę a teraz chrupię kalarepę:)
Przekąski: wafle ryżowe
Jeśli np. podczas oglądania telewizji musisz coś podjadać, sięgnij po wafle ryżowe. Dostępne są na słono i na słodko. Ale nie wybieraj tych oblanych czekoladą! Wafle obfitują w błonnik zapewniający uczucie sytości i oczyszczający organizm ze szkodliwych substancji. Ryż, z którego zrobione są wafle, zawiera magnez kojąco wpływający na układ nerwowy. Możesz także zastąpić nimi pieczywo.
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 13 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź