Temat: Pieczenie chleba
Kupiłam automat do samodzielnego wypieku chleba, szukam sprawdzonych przepisów. Jaką mąkę najlepiej wybrać? Macie swoją sprawdzoną?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Kupiłam automat do samodzielnego wypieku chleba, szukam sprawdzonych przepisów. Jaką mąkę najlepiej wybrać? Macie swoją sprawdzoną?
Najlepsza jest mąka żytnia razowa, można też kupić gotowe mieszanki.
W sklepach są dostępne specjalne mąki do wypieku chleba wraz z przepisem na opakowaniu Ja najczęściej mieszam mąkę graham z żytnią razową, ale nie robię w automacie tylko ręcznie
Ja już od dobrych 5 miesięcy piekę własnoręcznie chleb i powiem Wam, ze czuję dużą róznicę nie tylko w jego smaku, ale także trwałości, bo mój chleb nie pleśnieje po kilku dniach i bez problemu wytrzymuje tydzień czasu, gdy upiekę go więcej, bo wiem, że w tygodniu nie będe miała czasu na pieczenie chleba. W przypadku chleba istotną kwestią jest dobra mąka. Jest zdrowa i do tego dostępna w dużych opakowaniach i dzięki temu ekonomiczna. Pieczenie chleba wcale nie jest trudne i pracochłonne, a dzięki temu wiecie co jecie.
Szczerze mówiąc, nigdy nie piekłam chleba. Ale czytałam ostatnio o mące kokosowej . Podobno jest dobra też właśnie do pieczenia chleba, ciast, robienia naleśników itd.
Hej
Przypomniał mi się właśnie ciekawy artykuł, jest tam wątek odnośnie mąki
Piekę chleb ze slonecznikiem. Mało składników, szybki w przygotowaniu, a jaki smaczny! Je się go bez dodatków.
mąka żytnia i najlepiej wychodzi oczywiście w piecu chlebowym, ale na taki luksus już mało kto może sobie pozwolić, dlatego ja zawsze uciekam się do babci, kiedy marzy mi się domowy chleb babcia miesi ciasto w jakiś magiczny sposób, a przynajmniej tak uważa
Wczoraj robiłam chlebek gryczany. Był bez drożdży i świetnie mi wyszedł.
Mi się wydaje, że dobrym pomysłem może być poszukanie odpowiedzi w Internecie. Bardzo często się to sprawdza.
mi na samej mące razowej chleb slabo wyrósl, polecam zmieszac ze zwykła pszenną, ladnie rośnie wtedy
Właśnie z powodu epidemii ludzie wykupili drożdże ze sklepów, tak jakby piekarnie nie piekły chleba;) Chyba że myślą, że jak mają więcej czasu to nauczą się zdrowszy chleb piec:)
Ja piekę chleb od dawna, niestety po takich ze sklepu miałam mega wzdęcia. Wolę upiec w domu i wiedzieć, co jest w środku. Najczęściej kupuje mąkę pełne ziarno, robię zakwas i potem na tym zakwasie piekę chleb 2-3 razy w tygodniu.
Jak robicie zakwas?
I czy jak pieczecie chlebek w piekarniku, to wstawiacie naczynie z wodą? Bo od tych filmików na you tube to ja już całkiem kręćka dostałam. Każdy robi coś inaczej. Pod przykryciem, bez przykrycia, smaruje wodą, wlewa wodę, wstawia wodę, nie daje wody.
Próbowałam piec chleb, ale nie bardzo mi wychodził. Dużo pracy i składników, naprawdę wygodniej wejść do piekarni i kupić, tym bardziej, że wybór duży
Pieczenie chleba w domu po prostu się opłaca, i jest co najmniej dwa razy tańsze niż kupowane w sklepie. Przygotowanie i pieczenie chleba wymaga od nas jedynie dobrej mąki i sprawdzonego przepisu. Warto nauczyć się wypiekać choćby jeden rodzaj pieczywa, co pomoże nam nie tylko w generowaniu codziennych oszczędności, ale przede wszystkim będzie wspierało nasze zdrowie i naszych bliskich.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź