1

Temat: Jak usunąć kleszcza?

Macie jakieś sprawdzone sposoby? Ja mam z tym zawsze problem...

2

Odp: Jak usunąć kleszcza?

Najlepiej iść z tym do lekarza albo do apteki... Samemu można go rozerwać i narobić sobie problemów...

3

Mi na szczęście nic się nigdy nie stało, choć zdarzało się rozerwać, gdy było niewygodnie uchwycić pęsetą. Niczym nie smaruję, tylko wyrywam. Próbowałam wykręcać to urwałam.
Moja mama miała po kleszczu problem. Coś jej się porobiło w tym miejscu i trzeba było wjechać do szpitala.
Obawiam się trochę usuwać kleszcze sama, ale gdybym miała z każdym chodzić do lekarza, to w końcu by mi powiedzieli: "Niech pani znajdzie sobie inne miejsce do spacerowania niż las". Po postu bardzo często mi się zdarza nosić na sobie krwiopijcę, mimo iż uważam: nie chodzę pod krzakami, żeby nie strząsać na siebie kleszczy spod liści, unikam chodzenia pośród paproci, bo podobno one je lubią. Czasami uda mi się go złapać, zanim się wgryzie.

4

Najlepiej unikać miejsc, gdzie mogą nas zaatakować, ale jak już taki wlezie w skórę to trzeba go okręcać delikatnie wysuwając aż wyjdzie

5

Najlepiej tak, ale w takim razie trzeba zrezygnować z parków, sadów, lasów, nawet niektórych ogrodów i relaksować się na pustyni, a zieleń oglądać w programach przyrodniczych sad
To dziadostwo może być wszędzie. Czytałam, że nawet ptaki je przynoszą na parapet, one myk do domu, gdzieś się schowają, a po kilku tygodniach wyjedzą nam dziurę w ciele tongue

6

kleszcza wydzierajac do góry urywasz go i czesc zostaje w ciele człowieka jak i zwierzaka, zdecydowanie najlepiej wykrecic wychodzi w całosci bez zostawienia zadnej czesci tego dziada trzeba na to uważać bo inaczej może być to niebezpieczne

7

[quote=niechcemisie]Najlepiej tak, ale w takim razie trzeba zrezygnować z parków, sadów, lasów, nawet niektórych ogrodów i relaksować się na pustyni, a zieleń oglądać w programach przyrodniczych sad
To dziadostwo może być wszędzie. Czytałam, że nawet ptaki je przynoszą na parapet, one myk do domu, gdzieś się schowają, a po kilku tygodniach wyjedzą nam dziurę w ciele tongue[/quote]

W takim razie najlepiej nie otwierać okien smile

8

Kleszcze atakują zwykle po deszczu, więc najlepiej unikać wtedy zarośli i parków...

9

Spospbu nie mam, ale chyba najlepiej się z tym udac do lekarza lub szpitala, bo jednak od razu szczepienia i badania by się zdały

10

[img]//www.mp.pl/img/articles/pielegnacja/usuwanie_kleszca_1.jpg[/img]

Za pomocą pęsety (najlepiej zakrzywionej) uchwycić kleszcza za główkę jak najbliżej skóry. Usuń kleszcza poprzez pociąganie go jednostajnym ruchem pionowo do góry. Nieumiejętne usuwanie kleszcza tzw. domowymi sposobami (np. palcami, kleszczykami do paznokci, igłą itd.) powoduje oderwanie tylko odwłoku, w skórze pozostaje główka i tułów kleszcza. Może to przynieść więcej szkody niż zwłoka związana z dojazdem do najbliższego gabinetu lekarskiego.
Nie należy kleszcza przypalać, smarować tłustymi substancjami, lakierem do paznokci, alkoholem lub benzyną. Stosowanie tego typu metod doprowadza wprawdzie do zabicia kleszcza i jego odpadnięcia, ale zanim do tego dojdzie, wydala on w obrębie skóry zwiększone ilości materiału zakaźnego.
[url]https://www.youtube.com/watch?v=7Ww7pcXredw[/url]

11

Taka specjalna pęseta by mi się przydała, ale nawet nie widziałam czegoś takiego w sklepach czy aptekach. Jak ktoś gdzieś widział, niech da znać.

12

Pęseta może być w sklepie modelarskim, takim gdzie kupuje się samoloty, czołgi do sklejania.
Są tam tego typu akcesoria.

13

Nie wiem, kto malowałby kleszcza lakierem, przecież on nie wlazł w skórę po to , żeby tam ładnie wyglądać...:/

14

W panice mogą być różne pomysły tongue

15

Tutaj jest instrukcja jak prawidłowo usunąć kleszcza: [url]http://www.twojecentrum.pl/rozpoczyna-sie-sezon-na-kleszcze-info-779.html[/url] . Pamiętajcie by nie kremować ani olejować miejsca gdzie kleszcz się znajduje, ponieważ to może zwiększyć ilość szkodliwych substacji które dostaną się do krwiobiegu

16

Trzeba to robić bardzo ostrożnie i tak, by usunąć całego kleszcza. Znajoma miała kiedyś tak, ze niewielki fragment kleszcza został w skórze, potem zarósł, a ona przez wiele miesięcy nie mogła wyjść z choroby (takie ogóle objawy, złe samopoczucie, osłabienie, gorączka). Dopiero jak się lekarze zorientowali co się stało i usunięto zarośnięty kawałek kleszcza, wróciła do zdrowia. Naprawdę trzeba uważać.

17

Najlepiej żeby zrobił to lekarz i zdezynfekował ranę, bo zarazki mogą zostać nawet jak się go całego usunie

18

Niedawno byłam na pikniku w lesie. W ciągu może trzech godzin złapałam CZTERY kleszcze szwendające mi się po przedramionach. Ogólnie to kleszczy się nie boje, ale jak pomyślałam, że mógłby wpić się w moją głowę (i wyssać mi mózg wink ), to się przestraszyłam, bo tam go nie będzie widać. Będzie sobie żył i mnie zatruwał i może rozdrapię go szczotką, a potem kłopot sad

19

Samo ugryzienie można przeżyć, ale lepiej żebyś nie poznała,  co to jest borelioza i jak potrafi uprzykrzyć życie...

20

Dobrze, że są takie filmiki, bo nie wiedziałabym jak go usunąć.

21

Niestety kilka tygodni temu urwał mi się kleszcz i jego główka została w moim ciele. Wystraszyłam się, ale postanowiłam poczekać. No i zaczerwienienie zeszło. Nie wiedziałam, co mogłabym innego zrobić, a czytałam w sieci, że wiele osób nie robi niczego, tylko obserwuje miejsce, a wskazaniem do wizyty lekarskiej jest wędrujący rumień - zaczerwienienie, które nie znika po kilku dniach, tylko się przemieszcza.

22

Jeśli nic nie boli już w tym miejscu i nie ma zmian na skórze , to pewnie miałaś szczęście i była to zdrowa bestia, bez żadnych zarazków, które by Ci mogła oddać..

23

Mam nadzieję, że tak właśnie było. Śladu nie ma.
Kilka dni po tym wpadłam w panikę, bo zobaczyłam czerwoną plamę na skórze, ciągnącą się po szyi aż za ucho. Pierwsza myśl: od kleszcza! Wychodziłam wtedy z domu i bardzo się spieszyłam, a kiedy wróciłam plamy nie było. Okazało się, że taki ślad zostawiły mi na skórze perfumy big_smile Pryskałam za ucho CK i musiało pocieknąć po szyi, zostawiając czerwony ślad big_smile

24

Tak, czasem też ekspozycja na słońce po jakimś kosmetyku może sprawić, że pojawią się plamki, w miejscach perfumowanych też.

25

W tym roku ogólnie jest inwazja owadów po słabej zimie, kupiłam na rynku słonecznik i w nim było tyle rudych maleństw, że nie wiadomo kiedy oblazły mnie i musiałam je strząsać...