26

Odp: Naturalne zamienniki cukru

Syrop klonowy
Niezwykle popularny w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie (m.in. dlatego, że jest produkowany z drzew rosnących w północnej części Ameryki Północnej), coraz łatwiej dostępny i częściej stosowany jest również w Polsce. Ze względu na swój wyjątkowo słodki smak, może z powodzeniem pełnić rolę zamiennika cukru, tym bardziej, że jest mniej kaloryczny i zdecydowanie zdrowszy. W syropie klonowym, który pozyskuje się po odparowaniu wody z soku pobieranego z odpowiednich odmian klona (m.in. czerwonego i srebrzystego), nie ma konserwantów, są natomiast witaminy (B2, B5, B6, niacyna, biotyna, kwas foliowy), sole mineralne (wapnia, potasu, magnezu, manganu, fosforu) i kilkadziesiąt przeciwutleniaczy.

27

Odp: Naturalne zamienniki cukru

To jest ciekawe o syropie klonowym. Ma cenne składniki i mniej kaloryczny od cukru.
Brzmi zachęcająco smile

28

Odp: Naturalne zamienniki cukru

A próbowałyście już cukru trzcinowego?

29

Odp: Naturalne zamienniki cukru

Nie próbowałam. A w czym on jest lepszy od białego cukru?

30

Odp: Naturalne zamienniki cukru

Pewnie jest zdrowszy, no i różni się barwą, jeśli ktoś lubi taki jasnobrązowy kolor:)

31

Odp: Naturalne zamienniki cukru

W 100 g cukru białego jest około 406 kcal, w  brązowym trzcinowym od 380 do 396 kcal. Różnica jest niewielka. Ale dzięki melasie cukier trzcinowy zawiera więcej żelaza, wapnia, fosforu, magnezu, cynku i innych niezbędnych pierwiastków śladowych niż cukier biały, który poddawany jest rafinowaniu.

32

Odp: Naturalne zamienniki cukru

Czyli oba są równie tuczące,  i w żadnej diecie ich nie powinno być...

33

Odp: Naturalne zamienniki cukru

Oczywiście,że tuczące, a połączone z tłuszczem i białą mąką, to bomba kaloryczna.
Tylko jakie te bomby są smaczne tongue

34

Odp: Naturalne zamienniki cukru

Ja nie słodzę kawy i herbaty. Pierwsze dni picia bez cukru były trudne, ale przyzwyczaiłam się i teraz mi już smakuje. Jeśli chodzi o inne produkty z zawartością cukru to staram się ograniczać, co nie znaczy, że ich w ogóle nie jem. Mam zamienniki jak chociażby suszone owoce, znakomite do kawy czy herbaty.

35

Odp: Naturalne zamienniki cukru

Cukier w każdej postaci jest szkodliwy... Co z tego że kupicie droższy trzcinowy, czy nawet stewię, skoro one też podnoszą poziom glukozy i działają tak samo negatywnie na przewód pokarmowy, niwelując dobra florę bakteryjną...? Nie dajcie się nabrać na chwyty marketingowe!