Nie ma żelaznej reguły jeśli chodzi o pokarm, który powinien być spożywany jako pierwszy pokarm stały. Tu wiele zależy od matki. Musi ona odgadnąć, co zasmakuje jej dziecku. Wybór pokarmów jest ogromny toteż jedne dzieci lubią zupki jarzynowe, a inne desery owocowe. Pokarmy dla maluszka możemy w łatwy i szybki sposób przygotować sami. Takie domowe smakują najlepiej. Zupki dla dzieci zazwyczaj robi się z marchewki, ale mogą być także takie warzywa, jak: ziemniaki, pietruszka, buraki. Istotne jest, aby pierwsze pokarmy były dla dzieci łagodne i nie powodowały niemiłych odczuć jak, np. wzdęcia. Dlatego nie należy dodawać, m.in. porów, cebuli, kapusty czy fasoli. Po upływie około 2 tygodni można włączyć do menu mięso. Można podać wówczas mięso z kurczaka, królika lub gołąbka. Porcję mięsa podajemy powoli, małymi dawkami, zwiększając je w każdym kolejnym posiłku. Pierwsze zupki są zazwyczaj z mielonych lub rozgniecionych warzyw. W diecie niemowlaka ważny jest tłuszcz. Wpływa on bowiem na rozwój ośrodkowego układu nerwowego. Pierwszym owocem powinno być jabłko. Podajemy je starte na tartce. Następnie możemy wprowadzić gruszki, brzoskwinie, maliny, winogrona i banany. Jeśli chodzi o gluten to należy wprowadzać go powoli, w małych ilościach. Wprowadzenie tego składnika ma na celu uchronić dziecka przed chorobą trzewnej. Produkty należy podawać łyżeczką, aby nie zniszczyć sposobu ssania piersi matki. Ważne jest również podawanie dzieciom innych posiłków niż mleczne. I tak 2- 3 razy dziennie w wieku do 8 miesiąca, od 3 do 4 razy w wieku do 11 miesiąca, oraz od 4 do 5 razy w wieku do 2 lat.