Temat: Dodatki do rosołu
Jakie fajne przyprawy czy inne dodatki wrzucacie do rosołu, żeby miał niepowtarzalny smak? Ja ostatnio eksperymentuję z przyprawą myśliwską, taką do bigosu i z nią rosół też jest pyszny!
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jakie fajne przyprawy czy inne dodatki wrzucacie do rosołu, żeby miał niepowtarzalny smak? Ja ostatnio eksperymentuję z przyprawą myśliwską, taką do bigosu i z nią rosół też jest pyszny!
Ja dodaję na pół godziny przed końcem gotowania opieczoną nad gazem małą cebulę, moja babcia tak robiła i ja też, daje niesamowity smak:)
Może być też mielona kolendra, całe ziarna jałowca albo świeża bazylia
Ja lubię też rosół z ziemniakami:)
Ja lubię tylko z makaronem, wolałabym sam zjeść niż z ziemniakami, bo od skrobi pewnie robi się mętny...
A czasem dodaję tymianek albo majeranek dla urozmaicenia smaku
Czasem do rosołu na kurczaku dodaję też kości schabowe, dla podniesienia smaku
Mięso-kawałęk mięsa wołowego – rostbeefu,
skrzydełka z kurczaka, albo porcja rosołowa.
Włoszczyzna:
jedna duża marchew (jeżeli dodasz więcej marchwi, rosół będzie słodszy)
jedna pietruszka (korzeń)
kawałek selera
jeden mały por
niewielki kawałek kapusty włoskiej
1 cebula z łupką (dla uzyskania lepszego koloru)
2-3liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu czarnego
sól
natka pietruszki
Jeśli jest rosół za tłusty, to najlepiej zebrać tłuszcz łyżką, kiedy zupa jest zimna.
Ja lubię rosół z dodatkiem kminku, ale bez tych dużych oczek tłuszczu, zawsze je pracowicie zbieram z wierzchu:)
Kminek jest dobry do cięższych potraw, np. do bigosu, bo pomaga trawić - nie wyobrażam go sobie w rosole...
Ale ja i tak będę dodawać, bo lubię
[quote=Finao]Ja lubię też rosół z ziemniakami:)[/quote]
O, dość oryginalny sposób. Ale to gotujesz ziemniaczki w rosole tak? Pokrojone w kostkę?
Moi dziadkowie jedli rosół z ziemniakami. Gotowali je w rosole i były pokrojone w kostkę.
Spotkałam się z różnymi dodatkami do rosołu w zależności od regionu albo tradycji rodzinnych (ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, kapusta pekińska). W moim zawsze jest mięso wołowe, kurczak, dużo warzyw i obowiązkowo "opalona" na ogniu cebula.
Ja dodaję do rosołu seler, natkę pietruszki, marchewkę, korzeń pietruszki, por, cebulę opaloną na gazie, kurczaka. Nie toleruję rosołu z ziemniakami, u mnie tylko z makaronem, najlepiej takim zrobionym w domu taki jest najsmaczniejszy, uwielbiam go! Czasami do rosołu dorzucam kawałek kości wołowej, ma wtedy lepszy aromat, zwłaszcza jak kość jest wędzona.
Z taką ilością warzyw rosół by mi smakował jak jarzynowa... ja się ograniczam do marchewki i pora
robie tradyzyjny rosół z włoszczyzna, czasem wrzucę kilka brukselek, pieczarkę, ciut fasolki szparagowej czy brokuła. Dla lepszego smaku. podaję z makaronem, makaronem z naleśników , ryżem albo kasza manna ale nie tak że grysik wychodzi. Robiemy kasze wg przepisu mozna dodać soli i pieprzu i wylewamy warstwę na talerze. Jak stężeje kroimy na talerzu w kostkę i zalewamy rosołem. Pycha. No albo z lanymi kluseczkami.
Dużo włoszczyzny ,liście bulionu ,ząbek czosnku ,3 rodzaje mięsa :wołowina, indyk, kura .
green10 - ja też tak robię Teraz mam trochę gorzej bo nie mam już gazówki, tylko płytę, ale podsmażam ją na patelni i też daje radę
Ja do rosołu koniecznie wkładam 2 rodzaje mięs - kurczak plus jakieś kości wołowe czy wieprzowe, marchewka (im więcej tym rosół słodszy w smaku), pietruszka, seler, por, liście magii, lubczyk... No i musi się gotować długo i powolutku. Rosół się nie powinien zagotowywać. Nie dodaję żadnych kostek, veget i innych cudów. I rosołek jest paluszki lizać
Chyba muszę na niedzielę ugotować
Bardzo dobry pomysł z tymi kośćmi, naprawdę dodają smaku:)
Robię podobny jak moniska tylko nie daję cebulki .zamiast kości daję wołowinę .
ja lubię posypać rosół małą ilością majeranku, daje aromat:)
Z domowej kury duża ilość włoszczyzny ,bulion w sezonie letnim mam w ogródku ,2 ząbki czosnku .
Oprócz mięsa( 3 gatunki) włoszczyzna przesmażona cebula bez tłuszczu ,czosnek.
Kilka ziarenek kolendry:)
Lubczyk dla aromatu i szczypta kurkumy dla koloru:)
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź