koktajl z jarmużem
Składniki
spora garść jarmużu (ok. 50 g)
1 gruszka
1 banan
sok z 1 pomarańczy
do podania: płatki migdałowe, suszona żurawina, liść jarmużu
Wartości odżywcze
Jarmuż – jest skarbnicą sulforafanu – przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe. Liście jarmużu są bogate w białko, błonnik i mnóstwo witamin – przede wszystkim C (filiżanka jarmużu zawiera więcej witaminy C niż wynosi dzienna norma), K (odgrywa istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi) i A (zapobiega problemom ze wzrokiem). Jest cennym źródłem potasu, miedzi i manganu. Samo zdrowie, jednak ważne jest zachowanie zdrowego rozsądku i umiaru. Spożywanie go w dużej ilości spowalnia wchłanianie jodu, dlatego na jarmuż szczególnie powinny uważać osoby z problemami tarczycowymi.
Żurawina – jest stosowana na przeziębienia, anginy, problemy z żołądkiem czy pęcherzem. Zawiera dużo błonnika, witamin oraz minerałów: sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza (wspomaga walkę z anemią) oraz flawonoidy, które pełnią funkcję silnych przeciwutleniaczy.
Banan – dieta bogata w banany wzmacnia układ nerwowy i chroni układ krążenia. Owoce poprawiają pamięć i koncentrację. To doskonałe źródło energii – już jeden banan dziennie odżywia organizm i wspomaga jego regenerację.
Wykonanie
Jarmuż przelej wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Odłóż na durszlak do odcedzenia. Usuń twarde nerwy z liści i wrzuć do pojemnika blendera.
Gruszkę i banana obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Z gruszki usuń gniazda nasienne. Owoce dodaj do pojemnika.
Dolej sok pomarańczowy i blenduj kilka razy, aby wszystkie składniki dokładnie się zmiksowały. Jeśli koktajl jest za gęsty dodaj więcej soku w razie potrzeby.
Na koniec udekoruj koktajl – ułóż żurawinę, płatki migdałowe i liść jarmużu.