Odp: Co ugotować dziś na obiad?
Kupiłam właśnie na promocji 2 duże pstrągi i zaraz biorę je na grilla z cytrynką i przyprawami:)
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 24 25 26 27 28 … 42 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Kupiłam właśnie na promocji 2 duże pstrągi i zaraz biorę je na grilla z cytrynką i przyprawami:)
Ryż brązowy, pierś z kurczaka i zestaw surówek.
A jutro będzie mój debiut z wędzonym pstrągiem
Gulasz z dużą ilością przypraw:)
Wędzony pstrąg jest pyszny <3 Zrobiłam z kaszą jęczmienną i surówką
na jutro bede mieć udko dla męża...
a sobie coś wymyślę
Moje najukochańsze placuszki:
ziemniaki 1 kg
cebula 2
Czosnek (niekoniecznie) 2 ząbki
jajka 2
mąka pszenna 2-3 łyżki
sól i pieprz
olej lub smalec do smażenia
Obrać ziemniaki i cebulę. Na tarce o małych otworach zetrzeć ziemniaki i cebulę. Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Lekko odcisnąć. Ziemniaki wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki odlać delikatnie sok, zostawiając na dnie mąkę ziemniaczaną. Mąkę tę dodać do masy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor. Uwaga: aby masa ziemniaczana nie ciemniała niektórzy dodają do niej łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu. Sposób smażenia placków zależy od upodobań – jedni lubią placki małe i grubsze, inni cieńsze „z koronką” czyli cieniutkim, chrupiącym brzegiem.
A ja dzisiaj na obiad miałem coś takiego właśnie jak cukinia jako placki ziemniaczane. Moja dziewczyna mi to zrobiła, niby mówiłem jej jakie to dobre ale tak pod pretekstem szybko wyszedłem z domu aby pójść sobie na kebaba i zjeść w końcu coś normalnego.
Kasza gryczana, jajko sadzone i surówka.
Na jutro planuję zrobić udka w piekarniku
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem
Dziś czyszczenie lodówki - będzie pomidorówka na resztkach z weekendowego indyka
Hihi to lepszy na pewno taki obiad niż żaden obiad ja dzisiaj się nie wysilam bo przy takiej pogodzie robię na pewno ziemniaki razem z jajkiem. To szybko skończę robić bo parę ziemniaczków muszę obrać bo ja mam wolne a mój idzie niestety na 2 zmianę.
Kotlety z fenkułem i sezamem
Składniki
3 duże bulwy fenkułu
sól
20 dag bułki tartej
10 dag tartego grana padano
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
5 dag sezamu
pieprz
10 dag mąki
2 jajka
olej do smażenia
Fenkuł dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na plastry 1-cm grubości. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez 2 min od zawrzenia. Osączamy. Bułkę tartą mieszamy z tartym serem, posiekaną natką pietruszki, sezamem, solą i pieprzem. Do innego naczynia wsypujemy mąkę, a w kolejnym ubijamy jajka. Plastry fenkułu obtaczamy w mące, jajku i przygotowanej panierce. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Curry z kurczakiem
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka czerwonej pasty curry
1 duży ząbek czosnku
1 pojedyncza pierś kurczaka
1 cebula szalotka (lub 1/2 małej cebuli)
1/2 czerwonej papryki
2/3 szklanki zielonej fasolki (może być mrożona)
200 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka cukru (użyłam palmowego)
1 łyżka sosu rybnego (jeśli nie mamy to sojowego)
Mięso kurczaka umyć i oczyścić z błonek, pokroić na ok. 2 cm kawałki. Czosnek pokroić na cienkie plasterki, cebulę w piórka; paprykę oczyścić i pokroić w ok. 2 cm kawałki. Fasolkę podgotować (i też rozmrozić jeśli jest mrożona) na parze, na sitku nad gotującą się wodą na ryż (przykryć wszystko pokrywką, nie musi być idealnie szczelnie), ok. 5 minut.
W woku lub na patelni rozgrzać olej, dodać pastę curry i podsmażyć 30 sekund. Dodać czosnek i podsmażyć kolejne 30 sekund. Dodać kawałki kurczaka i podsmażyć wszystko jeszcze ok. 2 minuty.
Dodać cebulą i paprykę i dalej podsmażać przez ok. 2 minuty. Dodać podgotowaną na parze fasolkę, wszystko zalać mlekiem kokosowym. Dodać cukier i sos rybny, wymieszać i gotować wszystko aż sos nieco odparuje (ok. 5-6 minut). Podawać z ryżem jaśminowym i świeżą kolendrą skrapiając sokiem z limonki.
Jest tak upalnie,że jeszcze stać przy gotowaniu
W upały robię coś na szybko.
Makaron z twarożkiem np.
albo spagetti z sosem.
Gotuję galaretki wkładam owoce na dno szklanek, albo salaterki, dobry deser na takie dni.
Ja dziś zamiast obiadu idę na pizzę, należy mi się takie szaleństwo raz na jakiś czas:)
Ja wczoraj zamawiałam pizzę. Ale to tylko tak max raz w miesiącu.
Na obiad pizza to już całkiem nie wiem po co takie zamówienie ? Tak niezdrowo to nawet ja nie jej. Nie widzę w tym żadnego sensu. Chociaż jakbym miała sobie przypomnieć moje wcześniejsze życie to jednak bardzo chętnie lubiłam tak niezdrowo jeść. Teraz na obiad miałam ryż z kurczakiem.
Oj tam niezdrowo. Teraz wszystko jest nie najzdrowsze. Kiedyś nie było skażeń, sztucznych nawozów, polepszaczy, wzmacniaczy smaku, zapachu. A co w kurczaku zdrowego?
Tuczą sztucznymi mieszankami żeby szybko rosły. Porównując pizzę i kurczaka, to już pizza jest zdrowsza Ja tam jem pizzę i jutro też zamówię do domu
Najzdrowsza jest domowa pizza, bez ulepszaczy, ale ja częściej robię zapiekankę, dzisiaj też będzie:)
Pewnie zdrowsza, ale w taki upał jak robić coś w kuchni?
U mnie 34 st. w cieniu
U mnie tak samo było. Też taki upał..Na szybko wymyśliłam, że zrobię tylko ziemniaki z kalafiorem. Na nic innego bym nie miała siły. Cały dzień tylko marzyłam o tym, że jak wrócę z pracy od razu się położę w cieniu w moim hamaku. Oczywiście tak zrobiłam..A w tym cieniu było i tak 34 stopnie
Zapiekanka makaronowa
produkty:
makaron kolanka 500 gram
małe pieczarki 500 gram
parówki drobiowe 200 gram
kiełbasa gulasz angielski 300 gram
cebula 2 sztuki
mieszanka meksykańska 1 słoik
serek topiony zielony pieprz 2 sztuki
jajka 4 sztuki
mleko 100 mililitrów
posiekana natka pietruszki 2 łyżki
przyprawy:
sól do smaku 1 łyżeczka
kucharek smak lata 1 łyżka
kucharek smak wiosny 1 łyżka
czosnek granulowany 1 łyżeczka
pieprz kolorowy 1/4 łyżeczki
papryka słodka 1/4 łyżeczki
olej 2 łyżki
ketchup 5 łyżek
Makaron ugotować wg przepisu, odcedzić. Pieczarki oczyścić i podsmażyć na oliwie. Cebule obrać, umyć, pokroić w piórka i podsmażyć z pieczarkami. Dodać pokrojone parówki i gulasz angielski i jeszcze chwilę podsmażać. Mieszankę meksykańską odcedzić. Do miski wrzucić makaron, dodać podsmażone składniki, pozostałe przyprawy i delikatnie wymieszać.
Serki topione zmiksować z jajkami i mlekiem i wlać do makaronu i ponownie wymieszać. Wszystko wyłożyć na blachę lub do formy do zapiekania. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać 25-30 minut. Polać ketchupem.
Leczo
500 g mielonego mięsa (np. łopatki wieprzowej, udźca lub piersi indyka)
2 łyżki oliwy extra vergine
1 cebula cukrowa
3 papryki (np. w 3 kolorach lub tylko czerwone)
1 zielona i 1 żółta cukinia lub tylko w jednym kolorze (ok. 1 kg)
1 papryczka chili
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej chili do smaku
1/2 kg pomidorów
250 ml passaty pomidorowej
świeży estragon (opcjonalnie), świeża bazylia
sól i pieprz
W głębokiej i dużej patelni lub szerokim garnku na 1 łyżce oliwy dokładnie obsmażyć mielone mięso, w międzyczasie doprawić solą i pieprzem. Dodać kolejną łyżkę oliwy oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę, zeszklić ją od czasu do czasu mieszając.
Dodać pokrojone w kostkę papryki a po chwili pokrojone w kosteczkę cukinie. Dodać przepołowioną papryczkę chili, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i smażyć od czasu do czasu mieszając przez około 10 minut. W międzyczasie dodać paprykę w proszku.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, pokroić na ćwiartki usuwając twarde szypułki. Usunąć nasiona i sok, miąższ pokroić w kostkę. Miąższ dodać do naczynia z warzywami i gotować przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Dodać passatę pomidorową i gotować przez 5 minut. Na koniec wymieszać z posiekanym estragonem jeśli używamy (2 łyżki) i listkami bazylii (kilkanaście listków). Można zawekować zamykając gorące leczo w słoikach.
Chłodnik owocowy na 2-3 porcje:
Składniki:
ok. 100 g jagód
500 ml jogurtu, kefiru, zsiadłe mleko itp.
sporo owoców, poziomki, jagody, maliny (min. po 1/2 szklanki)
garść migdałów
2–5 łyżek cukru
szczypta cynamonu
Wlej jogurt, kefir czy zsiadłe mleko, dorzuć jagody, cynamon i cukier i zmiksuj. Nalej do miseczek, dorzuć dużo owoców, posiekane migdały lub płatki migdałowe i podaj.
Ziemniaki, jajko sadzone i brokuły
Strony Poprzednia 1 … 24 25 26 27 28 … 42 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź