Odp: Co ugotować dziś na obiad?
Zupa pomidorowa, ziemniaki, filety rybne, sałata z pomidorem,
doprawiona przyprawami i oliwą z oliwek.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 23 24 25 26 27 … 42 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Zupa pomidorowa, ziemniaki, filety rybne, sałata z pomidorem,
doprawiona przyprawami i oliwą z oliwek.
Dzisiaj robiłam zupę z bobem, ziemniakami, koperkiem i fetą - przepis z Kwestii Smaku.
Kotlety w sosie pomidorowo-pieczarkowym:-)
8 wieprzowych kotletów bez kości
1 duża cebula
150 g małych pieczarek
150 g przecieru pomidorowego
150 ml bulionu mięsnego np. drobiowego (może być z kostki)
40 g masła
sól,pieprz do smaku
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki ziemniaczanej
300 ml śmietany
2 łyżki maki pszennej
Kotlety wieprzowe posypać pieprzem.Cebule obrać i pokroić w półksiężyce. Pieczarki oczyścić ,przekroić na pół, umyć i obsuszyć. Kotlety podsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron aż do
zarumienienie. Ułożyć je w żaroodpornym naczyniu. Bulion mięsny drobiowy w
kostce rozpuścić w 150 ml gorącej wody, dodać przecier pomidorowy wymieszany z łyżką
mąki ziemniaczanej i zagotować do zgęstnienia,cały czas mieszając. Dodać
cebulę i zalać sosem pomidorowym kotlety.
Masło roztopić na patelni, tak aby się spieniło,pieczarki podsmażyć na lekko rumiany kolor, cały czas mieszając,wyjąć. Do tłuszczu dodać mąkę pszenną,śmietanę i zagotować,tak aby sos zgęstniał,dodać grzyby i doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso polać sosem grzybowym i
zapiec w piekarniku w temp. 190 stopni, przez 20-25 minut.
Klasyczny schabowy z ziemniakami i surówką z włoskiej kapusty
Ryż brązowy, wędzona makrela i młoda kapusta duszona z kalarepą, pomidorem i koperkiem <3
Dziś z okazji wolnego od " dietki " zrobiłam z chłopakiem lazanie a wieczorkiem mamy zamiar dopchać się pizza
kasza kuskus z zasmażanym w jajku kalafiorkiem;)
Może kasza jaglana z bobem i jajkiem sadzonym? Robiłam to wczoraj, wyszło naprawdę smacznie - warto korzystać z tych sezonowych warzyw.
Gulasz z pieczarkami i marchewką
500g mięsa wieprzowego
300g pieczarek
3 cebule
3 marchewki
1 mała czerwona papryka
Kilka suszonych leśnych grzybów
Olej do smażenia
Mąką pszenna
2-4 liście laurowe
Kilka ziarenek ziela angielskiego
Przyprawa warzywna Vegeta
Sól, pieprz
Mięso pokroić na kawałki, oprószyć mąką i podsmażyć na patelni. Gdy nabierze brązowego koloru, przełożyć mięso do garnka.
Marchewkę pokroić w talarki, cebulą i paprykę w kostkę, a pieczarki w plastry (wielkości talarków marchewki).
Na tej samej patelni co mięso podsmażyć warzywa Zaczynając od marchewki (jest najtwardsza, potrzebuje więcej czasu na patelni), po chwili dodać cebulę, paprykę, na końcu pieczarkę. Gdy warzywa się zarumienią, dodać do mięsa.
Przygotowane mięso i warzywa zalać około 1,5 – 2 litrami wody (odrobinę wody wylać na patelnię i „opłukać” ją, zbierając smaki ze smażenia, również dolać do gulaszu). Doprawić solą, pieprzem, Vetegą, liściem laurowym i zielem angielskim oraz rozgniecionymi w proszek suszonymi grzybami leśnymi.
Gotować pod przykryciem 60-90min. Gdy mięso stanie się miękkie, gulasz zagęścić. W tym celu w miseczce wymieszać 2 łyżki mąki z wodą i dolać do gotującego się gulaszu. Gdy zgęstnieje, ściągnąć z ognia.
Dzisiaj zamiast tradycyjnego rosołu będzie chłodnik:)
Ja dziś zamierzam zrobić zapiekankę z dużą ilością mięsa mielonego ( kurczaka ) ziemniaczkami oraz brokułkami
Dziś to już nie, bo prawie noc, ale jutro - kto wie Może szparagi? Szczerze, to nie przepadam za nimi jakoś specjalnie, ale znalazłam "intrygujący" przepis na sałatkę z marynowanych szparagów z truflowym jajkiem w koszulce. Brzmi kusząco, a nie wydaje się skomplikowane do przyrządzenia, potrzebne będą:
pęczek zielonych szparagów
4 jajka
łyżka oliwy truflowej
sól
pieprz
sok z cytryny
Szparagi kroimy w paski, marynujemy w oliwie, doprawiamy, na wierzch dajemy jajo, jemy Danie powinno wyglądać tak:
Przepisy dla zapracowanych:
Sałatka jogurtowa
Składniki: nisko tłuszczowy ser feta, pomidor, zielony ogórek, cebula, pół kubka jogurtu naturalnego
Jak zrobić? Ser, pomidor i ogórek pokroić w dużą kostkę, cebulę posiekać, połączyć składniki, wymieszać z jogurtem, podawać z kromką pieczywa.
Ryż z owocami
Składniki: 4 łyżki ugotowanego ryżu, 1/2 szklanki dowolnych owoców (świeżych lub mrożonych), 1/2 kubka jogurtu naturalnego, łyżeczka cukru
Jak zrobić? Ryż wymieszać delikatnie z owocami, polać jogurtem wymieszanym z łyżeczką cukru.
Sałatka z piersi kurczaka
Składniki: 100 g ugotowanej piersi z kurczaka, pomidor, zielony ogórek, 1/2 szklanki fasolki szparagowej (może być z puszki), oliwa z oliwek
Jak zrobić? Pierś kurczaka, pomidor i ogórek pokroić w grubą kostkę, dodać fasolkę, polać łyżką oliwy zaprawionej sokiem z cytryny, posól i popieprz do smaku, całość delikatnie wymieszaj.
Omlet ze szpinakiem
Składniki: 1 jajko, 2 łyżki chudego mleka, szpinak mrożony, odrobina oliwy z oliwek lub masła
Jak zrobić? Jajko roztrzepać z mlekiem i 2 łyżkami podduszonego szpinaku, usmażyć na patelni na oliwie lub maśle.
Sałatka z grillowaną piersią i camembertem
Składniki
( na dwie porcję)
100g. mixu sałat z rukolą
2 ogórki gruntowe
4 rzodkiewki
2 małe naturalne serki camembet
1 pojedyncza pierś z kurczaka
Marynata do mięsa:
1 łyżka oleju
1 łyżeczka czosnku niedzwiedziego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta soli
Wykwintna sałatka z grillowaną piersią i serem camembert z ostrym sosem na bazie pasty chili
Etapy przygotowania
Składniki na marynatę połączyć razem , natrzeć nią mięso , odstawić do lodówki na 2-3h.
Warzywa umyć , osuszyć , pokroić w plasterki , wymieszać z sałatą. Rozgrzać grilla/patelnię grillową , ułożyć na niej pierś oraz serki camembert. Grillować na rumiano z obu stron . Pierś z kurczaka pokroić w plastry.
Składniki na sos połączyć razem. Na talerze rozłożyć sałatę , polać sosem. Na sałatce ułożyć plastry piersi oraz serek camembert.
Widze że tutaj pare świetnych pomysłów padło więc trzeba będzie coś z tego ugotować. Powiem wam że lubię eksperymentować z jedzeniem a szczególnie z daniami bo mi to świetnie wychodzi. Ja dzisiaj miałam spaghetti bo nie chciało mi sie nic innego robić ponieważ jest za ciepło
Dziś musi być sezonowo, mlode ziemniaczki, fasolka, jajko sadzone a do tego kefir Mniam!
Jeszcze kefir to już jest całkiem jak marzenie. Takie mocne marzenie ja dzisiaj zrobiłam sobie spaghetti i całe zjadłam z nikim się nie musiałam dzielić bo mój facet miał 2 zmianę i tak to mu jakoś ona wypadła. Oczywiście jakby był to bym mu dała i nie myślcie z tego powodu o mnie źle.
Stek ze szparagami:-)
Ze steków usuwamy zbędny tłuszcz, osuszamy papierem. Ze szparagów odłamujemy końcówki, płuczemy i także osuszamy papierem kuchennym.
Na marynatę: wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy. Mięso pokrywamy dokładnie marynatą i odstawiamy na 20–30 min. Steki układamy na ruszcie i grillujemy, aż mięso uzyska pożądany stopień wysmażenia (od 3–4 do 7 min z każdej strony). Na sos do szparagów:wszystkie składniki rozcieramy na emulsję. Szparagi układamy bezpośrednio na ruszcie lub na folii aluminiowej, grillujemy 10–13 min, obracając. Steki posypujemy grubą solą i podajemy ze szparagami polanymi przygotowanym sosem.
Spaghetti z cytrynowym kurczakiem - Spaghetti gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Mięso kurczaka tniemy w plasterki i na 2-cm kwadraty. Wszystkie składniki marynaty mieszamy i wkładamy do niej mięso na ok. 20 min (lub najlepiej na całą noc). Marynowanego kurczaka podsmażamy na oleju przez 4–5 min, odstawiamy.
Na sos czosnkowy: masło z oliwą topimy na patelni na średnim ogniu. Wrzucamy obrany, drobno posiekany czosnek, podsmażamy, aż zacznie pachnieć i zmięknie. Dodajemy mąkę, gotujemy przez 1 min. Wlewamy bulion, gotujemy sos, aż zgęstnieje, na koniec dodajemy posiekaną bazylię. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy kurczaka, podgrzewamy w sosie, dodajemy ugotowane spaghetti. Mieszamy, podgrzewając. Na koniec dodajemy pomidorki czereśniowe, posypujemy posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem.
Racuszki z jabłkami
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Miksować z mlekiem i jajkami tak długo, aż ciasto będzie gładkie i pulchne.
Jabłka obrać, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z ciastem.
Olej rozgrzać na patelni, łyżką nakładać porcje ciasta, smażyć z obu stron na rumiano.
Racuszki osączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem. Podawać ciepłe lub zimne.
Przy takich upałach ciężko o coś sensownego że tak powiem
Ale chyba zrobię jakąś sałatkę na szybko..
a może zapiekankę...
Dziś mam wolne, bo dyżur w kuchni ma mój syn Jest tak gorąco, że pozwoliłam mu pojechać na rowerze do sklepu i kupić na obiad pizzę ristorante, dużą colę i lody. Taki będziemy mieli dziś wakacyjny obiad .
Moją ulubioną pomidorową:) Dodaję do niej curry, tak nietypowo.
Miałam resztę ugotowanego ryżu który dodałam do kawałków kurczaka i całość poddusiłam na niewielkiej ilości wina. Do tego surówki
barszczyk biały z kiełbasą podsmażaną na patelni i chrzanem
Strony Poprzednia 1 … 23 24 25 26 27 … 42 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź