Odp: Co ugotować dziś na obiad?
naleśniki z mięsem
Składniki
400 ml mleka
25 dkg mąki
2 jajka
60 dkg mielonego mięsa
1 papryka czerwona
1/2 puszki groszku
20 dkg tartego żółtego sera
sół .pieprz, przyprawa
olej
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki oregano
kubek gestej kwaśniej smietany
2-3 łyzki majonezu
2-3 ząbki czosnku
Etapy przygotowania
1
Z mleka, mąki, jajek, oragano, soli i 2 łyżek oleju wyrobić ciasto. Patelnie natłuścić i smażyć cienkie naleśniki. Wychodzi ok 12 -15 sztuk
2
Pokrojoną cebulkę zeszklić na odrobinie oleju, dodać mięso, sól i pieprz i przyprawę "gyros" Paprykę pokroić w kostkę i razem z koncentratem pomidorowym dodać do mięsa .Wszystko dusić do miękkości, jeśli masa jest zbyt sucha można dolać odrobione wody. Farsz zdjąć z ognia, dodać groszek i 1 łyżkę tartego sera delikatnie wymieszać.
3
Naleśniki faszerować , zwinąć w rulon .Żaroodporne naczynie natłuścić, włożyć naleśniki posypać reszta sera i zapiekać ok 10 min w temperaturze150*
Podawać zaraz po przyrządzeniu z sosem czosnkowymi i sałatką z pomidorów.
4
SOS CZOSNKOWY
Śmietanę wymieszać z majonezem .Dodać rozgniecione ząbki czosnku, sól i biały pieprz. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny