To ciasto robiłam. Jest smaczne, ładnie wygląda, więc polecam
STEFANKA
Ciasto miodowe, przekładane masą z kaszy manny. Ciasto, które trzeba robić z wyprzedzeniem, bowiem najlepsze jest w drugim - trzecim dniu po upieczeniu. W kolejnych dniach też świetnie smakuje. Idealne na święta. Ciasto przechowywać w pojemniku na ciasta lub zawinięte w papier do pieczenia. Po 2 dniach trzymać w lodówce.
Składniki:
Ciasto miodowe:
•2 jajka
•250 g masła
•1 szklanka cukru pudru
•150 g sztucznego lub naturalnego miodu
•4 szklanki mąki pszennej
•1 łyżeczka sody
•1 torebka cukru waniliowego
Masa:
•1/2 litra mleka
•4 łyżki kaszy manny
•1 torebka cukru waniliowego
•3 łyżki cukru pudru
•200 g masła
•1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu migdałowego
Nasączenie:
250 ml gorzkiej herbaty z cytryną
Polewa czekoladowa:
•150 g ciemnej (lub mlecznej) czekolady
•50 g miękkiego masła
Do posypania (niekoniecznie): wiórki kokosowe lub płatki migdałowe
Przygotowanie:
Ciasto miodowe: Przygotować średnią formę o wymiarach około 20 x 30 cm. Piekarnik nagrzać do 180 st. Zagnieść ciasto z podanych składników (wcześniej roztopić masło razem z miodem i ostudzić, z płynnym masłem łatwiej jest zagnieść ciasto). Ciasto podzielić na 3 części, każdą część rozwałkować na placek o wymiarach formy, najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia. Placki wkładać kolejno do formy i piec w nagrzanym piekarniku. Każdy placek piec przez 15 minut.
Masa: Ugotować kaszę na mleku, dodać cukier waniliowy i cukier puder. Wymieszać i ostudzić. Utrzeć masło i dodawać po łyżce ostudzoną kaszę, na koniec dodać ekstrakt migdałowy.
Wykończenie ciasta:
Polewa czekoladowa: Czekoladę roztopić i wymieszać z masłem pokrojonym w kawałki.
Na papierze do pieczenia ułożonym na tacy lub paterze położyć pierwszy placek ciasta, nasączyć go 1/3 gorzkiej herbaty z cytryną, rozsmarować 1/2 masy. Położyć drugi placek, skropić go 1/3 nasączenia i rozsmarować drugą połowę masy. Położyć trzeci placek, nasączyć, polać polewą czekoladową i posypać (niekoniecznie) wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów.
Polewę można też przygotować z następujących składników: 6 łyżek mleka, 50 g masła, 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru pudru. Wszystkie składniki umieścić w rondelku, wymieszać i doprowadzić do zagotowania na małym ogniu. Gdy polewa jest za bardzo gęsta, można dodać troszkę mleka.
[img]//fotoforum.gazeta.pl/photo/0/zd/qh/o8dp/HCsZr9bb9J1QYmsZGB.jpg[/img]
Ostatnio edytowany przez subtellna (2015-06-04 16:53:48)